facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Видео

ZDF: България все по-често е цел за внос на отпадъци

Това е добър бизнес за всички участници, сравнително лесно е и без строг контрол, отчита германската държавна телевизия
1 612
 Фейсбук

Германската държавна телевизия ZDF излъчи материал за вноса и изгарянето на отпадъци в България, в който предупреждава за сериозността на този проблем, застрашаващ здравето на хората.

"Ние сме шампиони по разделно събиране на отпадъци и рециклиране. Въпреки, че квотите за рециклиране изглеждат доста добре на хартия, реалността не е красива и изглежда така: Планини от отпадъци в държави, които трябва да се справят с нашия проблем. Много от тях дори не са рециклируеми и от това страдат тези, които генерират най-малко отпадъци", се казва в репортажа.

Журналистът на ZDG Волф-Кристиян Улрих предава от Бобов дол, където се среща хора възмутени от прахоляка, стелещ се от комините на ТЕЦ "Бобов дол". 

В репортажа България е определена като "една от основните страни, импортиращи отпадъци от Западна Европа". Германският журналист е стигнал до извода, че повечето боклуци, които се внасят са от Италия, и се изгарят в различни топлоелектрически централи, като тази в Бобов дол. 

 
? Кофата за боклук на Европа!

❗ Репортаж от новинарската емисия на немската телевизия ZDF. България е превърната в кофата на Европа и всички са доволни! ? Благодарим на Lessplastic Bulgaria за видеото и превода. https://thesofiatimes.com/

Posted by The Sofia Times on Saturday, February 8, 2020

"Става въпрос за пари, защото за собствениците на тези централи е по-изгодно да горят отпадъци - получават допълнителни средства за това. Това е добър бизнес за всички участници. България все по-често е цел за внос на отпадъци. Тук това е сравнително лесно и без строг контрол", заключава репортерът на ZDF.

Пред камерата говори и инспекторът по околната среда Георги Караиванов, според когото има доста вратички, за да се заобикалят правилата, а има и много корупция. Но нито МОСВ, нито някой от собствениците на ТЕЦ са се съгласили да говорят пред ZDF.

"Президентът свали доверието си от управляващите, като изгарянето на отпадъци е една от причините. Но това е само символично действие. Главният проблем остава - комините продължават да ръсят сажди", завършва репортажът на германската национална телевизия.

   

 

Ключови думи:

отпадъци, ТЕЦ Бобов дол
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ТЕЦ „Бобов дол” обеща на Гешев да спре горенето на опасни отпадъци

27.04.2020

869 3
Прокуратурата привика екоминистъра заради ТЕЦ "Бобов дол"

30.03.2020

Обновена

2907 10
ТЕЦ "Бобов дол" възобновява горенето на отпадъци

28.03.2020

870 5

Коментари

Nickolas

Цел за внос? Да е за износ евентуално?

Johnny2965

След като допуснахме боклуци в парламента, какво остава за останалото?!?

Guro Gurov

Зер са ни малко нашите.

Че и самоходни.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...интересно министрите какъв процент от печалбата получават за да позволяват този изобилен внос от боклуци да заливат страната ни..? ...10%...?

Guro Gurov

Той, тоя с 10% умря отдавна!

Сега са от 30% нагоре.

nebenebe

Тъй де. Да минем към износ на боклуци, като започнем с депутатите. Двоен кяр.

*

Бе на мен ми се стори 7 милиона тона невъзможно количество. Ма взех да се замислям. Нашите дупетати може да излязат меринджеи от голям калибър.

*

Гледам как някои фигури, депутати пънещи се, потъват.

hamer

Кога ще доживеем България да е цел за нещо добро?  Дори за родните политици добруването на България не е целр, та какво остава за други?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×