Медия без
политическа реклама

ZDF: България все по-често е цел за внос на отпадъци

Това е добър бизнес за всички участници, сравнително лесно е и без строг контрол, отчита германската държавна телевизия

09 Февр. 2020
Фейсбук

Германската държавна телевизия ZDF излъчи материал за вноса и изгарянето на отпадъци в България, в който предупреждава за сериозността на този проблем, застрашаващ здравето на хората.

"Ние сме шампиони по разделно събиране на отпадъци и рециклиране. Въпреки, че квотите за рециклиране изглеждат доста добре на хартия, реалността не е красива и изглежда така: Планини от отпадъци в държави, които трябва да се справят с нашия проблем. Много от тях дори не са рециклируеми и от това страдат тези, които генерират най-малко отпадъци", се казва в репортажа.

Журналистът на ZDG Волф-Кристиян Улрих предава от Бобов дол, където се среща хора възмутени от прахоляка, стелещ се от комините на ТЕЦ "Бобов дол". 

В репортажа България е определена като "една от основните страни, импортиращи отпадъци от Западна Европа". Германският журналист е стигнал до извода, че повечето боклуци, които се внасят са от Италия, и се изгарят в различни топлоелектрически централи, като тази в Бобов дол. 

❗ Репортаж от новинарската емисия на немската телевизия ZDF. България е превърната в кофата на Европа и всички са доволни! ? Благодарим на Lessplastic Bulgaria за видеото и превода. https://thesofiatimes.com/

Posted by The Sofia Times on Saturday, February 8, 2020

"Става въпрос за пари, защото за собствениците на тези централи е по-изгодно да горят отпадъци - получават допълнителни средства за това. Това е добър бизнес за всички участници. България все по-често е цел за внос на отпадъци. Тук това е сравнително лесно и без строг контрол", заключава репортерът на ZDF.

Пред камерата говори и инспекторът по околната среда Георги Караиванов, според когото има доста вратички, за да се заобикалят правилата, а има и много корупция. Но нито МОСВ, нито някой от собствениците на ТЕЦ са се съгласили да говорят пред ZDF.

"Президентът свали доверието си от управляващите, като изгарянето на отпадъци е една от причините. Но това е само символично действие. Главният проблем остава - комините продължават да ръсят сажди", завършва репортажът на германската национална телевизия.

   

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

отпадъци, ТЕЦ Бобов дол

Още по темата

ОЩЕ ОТ

За пръв път от години се закрива университет

10 Юли 2024

Прокуратурата упорства срещу пускането на Биляна Петрова

11 Юли 2024

ГЕРБ затваря кранчето на лесните пари за безработица

12 Юли 2024

Лагерите в ДПС се обвиняват в етническа омраза

12 Юли 2024

"Бащата" и "синът" в ДПС отдавна трябваше да са при бай Ставри

11 Юли 2024