Медия без
политическа реклама

Военният зам.-министър: Ще напуснем Афганистан заедно с НАТО

Българските въоръжени сили играят стратегическа роля в Черноморския регион, заяви шефът на Военния комитет на Алианса

24 Септ. 2019
Андрей Боцев, Атанас Запрянов и Стюарт Пийч след срещата си
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Андрей Боцев, Атанас Запрянов и Стюарт Пийч след срещата си

Председателят на Военния комитет на НАТО - главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч, се срещна с началника на отбраната генерал Андрей Боцев и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Те обсъдиха сигурността на Западните Балкани, борбата с тероризма и предизвикателствата, които се очертават от Изток и от Юг.

Сър Стюарт Пийч заяви, че от НАТО приветстват усилията за модернизиране на българската армия. Той изтъкна ключовата роля на страната ни за сигурността на Западните Балкани и евроатлантическата интеграция на региона. По думите му България допринася за споделената сигурност в Алианса в много различни направления.

"Българските въоръжени сили играят стратегическа роля в Черноморския регион, където осигуряват кораби за дейностите по патрулиране на НАТО. Давате важен принос с участието на вашите въоръжени сили в мисиите на НАТО в Афганистан и Ирак, както и в по-близкия регион в Косово. Ние високо оценяваме този принос", каза Пийч.

"България остава ангажирана към операциите на Алианса в борбата срещу тероризма и по отношение на операциите в Афганистан. Ние подкрепяме принципа на Алианса заедно в Афганистан, заедно ще напуснем Афганистан", заяви пък Запрянов

Председателят на Военния комитет на НАТО заяви, че ключовият за Алианса ангажимент, че атака срещу един от съюзниците е атака срещу всички, продължава да бъде от най-високо значение.

"В последните години осъществихме най-мащабното усилване на нашата колективна отбрана от времето на студената война. Ние продължаваме да повишаваме готовността на нашите въоръжени сили. Усъвършенстваме отбраната си срещу хибридни и киберзаплахи. Решени сме да бъдем начело на технологичните промени", добави Пийч

По време на срещата е обсъдена и модернизацията на българската армия с трите основни проекта за видовете въоръжени сили. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев заяви, че закупуването и усвояването на новата техника ще даде възможност за увеличаване на нашия принос към силите на НАТО с много висока степен на готовност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата