Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ваксината на "АстраЗенека" ще е без запазена втора доза

Очаква се темпото на ваксиниране да се ускори в пъти още този месец

08 Февр. 2021
Илияна Кирилова

България се отказва от консервативния подход на ваксинация  със задължително запазване на втората доза при едната от ваксините - тази на "АстраЗенека" и Оксфордския университет. Всяка получена доза от ваксината ще бъде поставена веднага на желаещите без заделяне на втора доза, реши Националният ваксинационен щаб. Според щаба решението ще ускори имунизационния процес и в него ще могат да бъдат обхванати максимален брой желаещи. 

Смяната на подхода при ваксината на "АстраЗенека" е заради по-дългия прозорец от време, в който може да се постави втората доза според проведените клинични проучвания. Според одобрената от Европейската агенция по лекарствата продуктова характеристика на ваксината втората доза може да се постави в период от 4 до 12 седмици - или от 28 до 84 дни. В България щабът е решил да се доближи до максимално позволения срок, като ще препоръча на медицинските специалисти да поставят втората доза до 10 седмици след първата. При ваксините на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна" сроковете за втора доза са по-къси - 21 дни и 28 дни, и предприемането на подобна стъпка крие сериозни рискове на фона на забавянията в доставките.

България вече взе друго решение, което да позволи използването на ваксината на "АстраЗенека" сред максимален брой хора. Здравните власти решиха да не ограничават прилагането на ваксината до възрастовата група 55 г. въпреки липсата на достатъчно данни за ефикасността й при по-възрастните. Ваксината на "АстраЗенека" е с най-много поръчани бройки от България - 4,5 млн. дози, като този ред на подреждане на микса от ваксини породи спорове. 

Решениено за масово прилагане на ваксината без пазене на втора доза ще доведе до ускоряване в пъти на темпото на ваксинация в рамките на един месец. Само през февруари България очаква да получи общо 261 997 дози от ваксината на "АстраЗенека". Те ще бъдат разпределени в общо 4 пратки вместо първоначално обявените три, като първата доставка от 28 800 дози вече пристигна. Това означава броят на ваксинациите на ден рязко да скочи. До момента ваксинираните в България са 57 038, като ваксини се слагат вече втори месец. 

С доставката на повече ваксини настъпват промени и в имунизационния план. Ваксинациите на хората, включени във втора (домове и образователен сектор) и трета фаза ( служителите на критичната инфраструктура и ангажирани с изборите лица), ще текат паралелно. Ангажираните в изборите ще бъдат ваксинирани с ваксината на "Пфайзер/БиоНТех" заради по-късия прозорец на поставяне на втора доза, така че да се гарантира защитата на хората до деня на изборите. В трета фаза ще бъдат включени и журналистите, фоторепортерите и операторите заради необходимостта от общуване с много хора и повишения риск. "Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.", изтъкват от щаба. 

Най-голямото предизвикателство ще е четвъртата фаза от плана - ваксинирането на възрастните над 65 г., които са 1,5 млн. души, и по-младите хронично болни - още 300 000 души. Ваксинациите при тях вероятно ще се застъпят с тези на хората в трета група. Ваксините при възрастните ще се поставят от личните лекари, вероятно ще има и паралелен режим за ползване на кабинети в болници и РЗИ в по-големите градове. 

Масовите ваксинации с продукта на "АстраЗенека" показват и условността на правото на избор - при разлики в количествата доставяни продукти на различните производители изборът неминуемо е ограничен. 

Още по темата