facebook
twitter

Горещи новини

Адвокатът на Бойков: Ако са отключили компютъра му, това е незаконно

Собственикът на фирмата не се укрива, а е на форум в Канада, обясни адвокатът на заподозрения за хакерската атака
6815

Адвокатът на обвинения за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков не вярва компютърът на клиента му да е отключен, както твърди прокуратурата. "От прокуратурата могат да твърдят каквото си искат. Това са волни изявления. Ако са извлекли някакви данни, това е било незаконно. Необходимо е присъствие на собственика на компютъра и адвокати. Ако нещо е изтеглено, то е възможно и да бъде внесено. Възможно е тези данни да са записани на компютъра, след като той е бил иззет", коментира Георги Стефанов пред Нова телевизия.

Стефанов опроверга и твърденията, че собственикът на фирмата "Тад Груп" Иван Тодоров е избягал зад граница от разследващите. "Тодоров е на годишен форум на верига ресторанти. Предполагам ще се върне до края на седмицата. Това е било планирано пътуване. Човекът си пуска снимки в социалните мрежи, не се укрива”, обясни Стефанов. Преди да основе "Тад Груп", Тодоров беше известен главно като младият българин, внесъл веригата за сандвичи "Събуей" в България. Той се води изпълнителен директор на "Събуей България" и на "Събуей Румъния".

Вчера ГДБОП повторно влезе на проверка в "Тад Груп", където работи Бойков. Проверката е продължила до 23 часа, според Стефанов е иззета всичката техника на фирмата и на практика тя е спряла да функционира. "Значително са се пресили. Но след като се запозная с конкретните обвинения, ще мога да коментирам повече", каза адвокатът, който успя да се включи с коментар по темата и пред Би Ти Ви.

Късно снощи бе задържан и търговският директор на „Тад Груп” - Георги Янков. Очаква се той да бъде разпитан днес. Все още не е ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение, или ще бъде освободен.

Институциите твърдят, че Бойков не е действал сам. Той е търсил информация за премиера, за главния прокурор, за депутата Делян Пеевски, както и за евродепутата Емил Радев. Според адвокат Георги Стефанов никой в дружеството не се занимава с политика и цялата история е удар от конкуренцията. „Нито Кристиян, нито търговското дружество, нито адвокатите се занимават с политика. Въпросът е чисто процесуален. Никой няма отношение към стреличките, които си прехвърлят политиците”, каза Стефанов.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От понеделник НАП изисква нови софтуери от гражданите и фирмите

15.02.2020

3790 11
Бонус след фиаско

09.02.2020

7075
НАП запорира акциите на Божков в лотарийните фирми

12.02.2020

2287 12

Коментари

Хулиган

...към момента мъжът не е заподозрян и срещу него няма повдигнати обвинения. 

Но все пак са го отвели на разпит.

Това май ще се окаже вторият казус "Иванчева".

Тези некадърни натегачи такава борба с корупцията ще разгърнат, че камък върху камък няма да остане.

Лошото е, че пак ще има да плащаме в Страсбург, като за Цецо...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

Purple_Haze

Д-р Петър Кърджилов: Покажете лъжите на Иван Гешев по случая „Иванчева”!

https://frognews.bg/novini/petar-kardjilov-pokajet...

mitkomm

Добре де, не мога да я разбера тази работа- той не си е свършил работата поради незнание или некадърност, аз ще му плащам глобите, а защо не си ги плаща той?Ако си един работник- стругар и направиш брак, няма да ти го плати целия завод, а ти, и шут в гъза към портала, и заплата няма да получиш.В случая всеки си прави каквото си иска без да носи отговорност за последствията- така излиза.Жалко, че пак е за наша сметка, на данъкопладците- така може да си правиш каквото си искаш, когато друг ще плаща масрафа!

slavabg

Истината за "хакването" на НАП е съвсем различна от официалната

 

"Въпросът е, че ако Информационни системи ползват услугите, предоставени от Cloudflare, това би могло сериозно да дискредитира името на Република България.

 

Пак повтарям, че данните не "изтичат" от България, а се разпространяват от компания, на която България заплаща доста солидни суми.

нямате и най-малка представа на кого какви пари се плащат за някаква "сигурност". Над 70% от компаниите, на които държавата заплаща (визирам тези в Германия, Холандия и САЩ) са с изключително съмнителна репутация. И при това в редица случаи извън България се съхранява класифицирана информация, в разрез с действащите закони. А ако такава утре се появи в публичното пространство?"

 

https://www.xakep.bg/forum/topic/1869-%D0%B8%D0%BD...

Звън®
снимка на Звън®

Мътна го вълна отвлече,

повече не го търсете!

Strudel

Според публикуваните мнения на специалистите данните са източени през сървър в Щатите - "www.cloudflare.com", който е с компрометирана репутация - обслужване на Ислямска държава, източване на кредитни карти и др. 
"Информационно обслужване" на  МишоК е плащало за услуги от този сайт. Т.е. има косвени доказателства, че източването е организирано от вълка, на който му плащаме по 35 млн на година да пази стадото. 

Мотиви също ще се намерят, нещо като информационно КТБ.

Strudel

Освен това вероятно масивът е изчистен от чувствителни данни за "наши" хора преди да бъде публикуван.

slavabg

?

slavabg

Не са отключили нищо, това не е бръкни и си вземи, тия пароли се разбиват с години, да не говорим, че могат да се разтягат отвсякъде!

 

Правят шашки за простолюдието, ма имам съмнение, че стъпиха на  плаващи пясъци ?

slavabg

Някой иска да се добере до информация, чиято сигурност зависи от ТАД и вече предполагам кой е този някой /не са мишоците в управлението, тия само изпълняват мръсни поръчки/!

 

Освободили са лични данни на милиони българи, само и само да постигнат това!

 

Как го наричате това? Аз нямам думи! 

Нафарфор

айдееее, и тоз' светна като реклама на бургер!

volog2

Това момче по-добре да не се връща. Ще го държат 8 месеца в ареста, после пак по-толкова с ново обвинение докато не си признае и издаде тайните на клиентите си. Аман от цигански прокурорски номера. 

Stern

Значи преди 3 дена пуска момчето защото базата на НАП не била критична инфраструктура, а сега вече хакването й е кибертероризъм? СпецГешев що не вземе първо да се изясни със себе си преди да се пъчи пред камерите.

.

Впрочен вчера изтече законовия 7-дневен срок за уведомяване на засегнатите какви точно лични данни са им изтекли.

Но пък какво значение има законът, може би чакат шефката да си доизкара отпуската.

Диагностик

Законно ли е админа на фирмата доставчик на Интернет, да следи на екраните си 1:1 това, което вие четете или пишете? 

Само не казвайте, че няма такова нещо!

 

mail123456

Това какво общо има с темата или просто си тролим?

 

Колкото до въпросът ти, то трябва да знаеш, че не само доставчикът ти може да чете, какво пишеш и четеш. Сайта също знае, че го четеш. Повечето търсачки също знаят, какви ги вършиш. Та като цяло Интернет отдавна не е анонимен. Ако държиш на анонимноста си, то никой не те спира да ползваш някой VPN например.

Stern

Гешев все повече налага стил да хвърля обвинения и твърдения, без да подкрепя с доказателства, вероятно очаквайки да разбуни кошера и да изскочат доказателства.

Затова и делата му почти винаги се проточват толкова дълго, преди внасяне в съда, че изтичат всички срокове за задържане.

А сега надминава дори и себе си, ако наистина се е изцепил, че са отворили лаптопа и са намерили доказателства. Едва ли не знае, че такива "доказателства", получени без адвокат и някакъв еквивалент на поемни лица, няма да бъдат приети в съда. Все едно да осъдят някого защото претърсващи полицаи, без свидетели, са намерили наркотик в нечий дом.

Освен ако, разбира се, целите му са съвсем други и посочени от други - да блокира определени лица и сфери, после да се спаси в главна прокуратура и хич да не му пука, че всичко ще падне и ще се плащат обезщетения. У нас този номер вече дори не е тенденция, а ежедневие.

fractal

Трябва видеорегистратори в офисите и в къщите на хората с цел подобряване на обслужването 

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Истината около скандала е доста тривиална. Не е важно кой е хакнал системите. Важното е какво е имало в базата данни. В базата данни е имало платените данъци от лицето Бойко Борисов за имението в Барселона. У нас той може да си лъже както си иска , че бил безсребърник... Но в ЕС тия лакардии не минават. Платил си на любовницата малко палатче , а тогава плащай данъци в Испания. (за да не плаща на две места едновременно) Маймунското цървено банкянско д... цъфна ! E oт там иде яростта на властта , а не от грижа за ЕГН-та на 5 мил. българи.
Диагностик

Този „факт” Елена Йончева ли го измисли?

inventus

Няколко човека в България след като на времето са  приели идеите на Ленин че комунизмът може да победи в отделно взета страна творчески ги доразвиха и доказаха че комунизмът може да се постигне и до отделно взет човек /и семейството му/. Това което им е нужно сега е да станат недосегаеми и окончателно да затвърдят победата си. И полагат неистови усилия да станат наистина недосегаеми. Всички случили се напоследък събития го доказват.На нас ни остава само да ги кълнем да им изсъхне семето и да чакаме природата да си свърши работата ако междувременно не овладеят и безсмъртието.

безпартийна

Отключване на компютрите без присъствие на собственика, адвокат и поемни лица е незаконно. Но какво тук значи някакъв си закон пред Иван Гешев, който не се смущава да заяви, че е противник на разделението на властите? Защото се опива от възможността да стане безконтролния властник на цялата държава. Граждани на тази държава, ще позволите ли тази гавра с правото и справедливостта?

iva_s

Май НПК не сте го чела много. Или никога. Нито собственик, нито адвокат, още по-малко поемни лица се изискват при извършване на техническа експертиза на компютърна конфигурация, която е вече иззета по съответния ред. 

fractal

На компютъра никъде не пише че е на християн бойков та да трябва собственик

Гдбоп правят проверка на компютъра с цел превенция да не се нарушава закона за личните данни на българите след като от  НАП е изтекла информация за. 5млн българи а това че нап не е криптирала данните на българите е друга тема

fractal

Ако компютъра беше с четец на биометрични данни тогава може да се каже че християн бойков е работил на този компютър и пал не се знае дали е негов

Бравонавас

Гешев е груб, безпардонен, незачитащ не само чуждото мнение, но и закона. Не знам тези, които си го избраха дали не си вкараха автогол с този човек , при който нарцисизмът е сведен до психопатно изкривяване. От сега си личи, че си живее в собствен свят и иска да изкриви реалният спрямо неговият. Ще наблюдавам с интерес, явно в България за да настъпи промяна е нужно достигане на крайности.

rodopska_gaida

Защо се правите на ударени?
Компютърът е иззет от фирмата. Той е собственост на фирмата. Значи трябва да присъства неин представител.

Ами естествено, че ако не присъства нито адвокат нито собственик един господ знае какво ще "намерят" вътре. И какво могат да добавят.

Все едно да пуснете у вас да тараши някой във ваше отсъствие и хоп - намерили наркотици и оръжие

Диагностик

Руска фирма: Снимайте се за нашата база данни за лицево разпознаване!
Всички: Какво? Абсурд! Нарушение на човешките права! Я си таковайте таковата...

 

Руска фирма: Свалете новия ни Фейсап, за да видите, как ще изглеждате като остареете.
Всички: Якооо!!!

Диагностик

Съвети на НАП:

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574612

 

paragraph39

По времето на Народна Република България беше "Демократичен Централизъм"

Сега, във времето на НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България, е "Централистичен Демократизъм"

Тъй, де, сега Демокрация Е, БЕ!

Влез или се регистрирай за да коментираш