Медия без
политическа реклама

СЗО: Забранете продажбата на диви животни по пазарите

Здравната организация обяви, че светът навлиза в критична фаза на пандемията

13 Апр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Световната здравна организация призова да се спре продажбата на живи диви бозайници на хранителните пазари, за да се предотврати разпространението на болести и зарази.

"Животните, особено дивите животни, са източник на над 70% от всички зараждащи се инфекциозни заболявания при хората, много от които са причинени от нови вируси. По-специално дивите бозайници представляват риск за появата на нови болести", се казва в изявлението на СЗО.

Освен това Световната здравна организация алармира, че новите случаи на заразяване с Ковид-19 продължават да нарастват сериозно.

 "В момента сме в критична фаза на пандемията“, каза Мария ван Керкхове от СЗО. По данни на глобалната организация общо до момента почти 136 милиона души по света доказано са се срещнали с коронавируса, а смъртните случаи са повече от 2,9 милиона. Само в Европа починалите вследствие  на инфекцията са над 1 милион души. 

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус също заяви, че краят на пандемията е далеч, но подчерта, че ситуацията може да се овладее с доказалите ефикасността си мерки.

Данните на сайта worldometers, който публикува статистика за глобалното развитие на пандемията, сочат следната картина:

 

137 288 579

са случаите на коронавирус до момента

 

2 959 765

души с коронавирус  за загубили битката за живота си

 

110 484,388 

заразени са се излекували

 

КЪДЕ СМЕ НИЕ

Статистиката на Worldometers обхваща 221 държави и територии. В момента България се намира на 43-о място по брой на установените случаи на коронавирус (а в началото на пандемията страната ни беше много по-назад, след 70-о място).  В първата десетка попадат САЩ, Индия, Бразилия, Франция, Русия, Обединеното кралство, Турция, Италия, Испания и Германия.

Ключови думи:

СЗО, пандемията

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?