facebook
twitter

Горещи новини

СЗО: На всеки 40 секунди един човек слага край на живота си

378
БГНЕС

По света на всеки 40 секунди един човек слага край на живота си, съобщават световните агенции, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО), предаде БГНЕС. Според доклада повече хора умират всяка година в резултат на самоубийство, отколкото във война.
Обесване, отравяне и стрелба са най-често срещаните методи за отнемане на собствения живот, отбелязва СЗО. Организацията отправя призив към правителствата да приемат планове за превенция, които да помогнат на хората да се справят със стреса и да ограничат достъпа до средства за самоубийство. 
"Самоубийството е глобален проблем за общественото здраве. Всички възрасти, пол и региони по света са засегнати", се посочва в доклада на СЗО.

Самоубийството е втората водеща причина за смъртност сред младите хора на възраст между 15 и 29 години след пътните инциденти, както и сред тийнeйджърките между 15 и 19 години. При тийнейджърите самоубийството е на трето място след пътните инциденти и междуличностното насилие.
Като цяло близо 800 000 души умират от самоубийство всяка година - повече, отколкото от малария или рак на гърдата, или от война или убийство, отбелязва СЗО.
През последните години глобалните нива намаляват, като за периода между 2010 и 2016 г. е отчетен спад с 9,8 процента. За същия период обаче в Американския регион е регистрирано повишение с 6 процента. 
Докладът установява също, че почти три пъти повече мъже, отколкото жени слагат край на живота си в богатите страни, за разлика от тези с ниски и средни доходи, където процентите са почти изравнени. 
"Самоубийствата са предотвратими. Призоваваме всички страни да включат доказани стратегии за предотвратяването им в националните здравни и образователни програми", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. 
От организацията отбелязват, че ограничаването на достъпа до често използваните за целта пестициди е един от най-ефективните начини за рязко намаляване на броя на самоубийствата. В Шри Ланка, например, където е въведена подобна забрана, самоубийствата са намалели със 70 процента между 1995 и 2015 г.

Все още няма коментари

Още

СЗО е притеснена, че коронавирусът се разпространява твърде бързо

17.09.2020

Обновена

1807 15
СЗО забеляза укротяване на заразата по света

26.08.2020

Обновена

2190 7
СЗО: Очакваме края на пандемията след по-малко от 2 години

22.08.2020

Обновена

4543 25

Влез или се регистрирай за да коментираш