facebook
twitter

Горещи новини

Световен ден за правата на човека

На този ден през 1948 г. е приета Хартата за правата на човека
140

На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на човека. Приетата през 1948 г. Харта за човешките права се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо отношение и наказания, които засягат човешкото достойнство, разказва Нова тв.

Общите усилия на международната общност за гарантиране правата на човека продължават и днес. Денят, в който през 1948 г. е приета Хартата за правата на човека – 10 декември, е обявен за Световен ден на човешките права.

ООН е приела шест договора за основните човешки права: Международен договор за гражданските и политическите права; Международен договор за икономическите, социалните и културните права; Договор срещу насилието; Договор за превенция на расовата дискриминация; Договор за превенция на дискриминацията на жените; Договор за правата на децата. На този ден се отбелязва приемането от страна на Общото събрание на ООН на Хартата за правата на човека, която обявява всички хора за равни по права и свободи по рождение.

Въпросът за човешките права заема важно място в дневния ред на всички страни. Техните правителства се ангажират да не позволяват основните човешки права да бъдат пренебрегвани и нарушавани. Но правителствата сами не могат да се справят с тази задача. Нужно е съдействие от всички институции, както и от цялото общество. В тази връзка е особено важно всички хора и обществото като цяло да осъзнаят, че са отговорни за гарантирането и прилагането на човешките права.

Приетата на 10 декември 1948 г. Харта за правата на човека се състои от увод и 30 члена. В членове от 1 до 21 са описани класическите основни човешки права, а от 22 до 27 – социално-икономическите и културните права. Според Хартата всички хора са с равни права по рождение и са еднакво свободни. В тази връзка не може да има дискриминация по признаците пол, раса, цвят, религия, език, възраст, характер, мислене, национална или общностна принадлежност, материално положение.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лукашенко във Виена: В Беларус няма проблеми с правата на човека

12.11.2019

515 8
Министерство на културата с масови проверки на обекти, излъчващи музика

24.01.2019

2684 38
Рейтингът на президента падна под 50%

11.01.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

2665 13

Коментари

генек

Илюзията помага да се преглътне реалността...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Penchobre

Приетата на 10 декември 1948 г. Харта за правата на човека се състои от увод и 30 члена. В членове от 1 до 21 са описани класическите основни човешки права, а от 22 до 27 – социално-икономическите и културните права.

 

През 1948 година може да е вдъхновявала хората, но сега ми се струва смешна демагогия!

Гларyс

Правата на човека прераснаха в права над човека...

Всички имаме права, ама някои се сдобиха с повече. Борбата за права се превърна в бизнес...

Justinian2
снимка на Justinian2

Как са правата на Иванчева и Петрова в този контекст ?? Колко време ще гният в тъмницата без съд и присъда ?? А Баневи , техните права как са ? Да "изпереш 600 милиона" сигурно е с по-малка "обществена опасност" от Иванчевия недоказан подкуп ? И за това на Баневи се полага къща с басейн ?👺

Мусаил

Денят може да е за ядене, за пиене, за размисъл, за почивка... но за права???

Влез или се регистрирай за да коментираш

×