Медия без
политическа реклама

Най-тежкият натиск на вируса ще е през декември, твърди вицепремиер

15 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Въпреки че премиерът Бойко Борисов, който наскоро пребори коронавируса и отново започна обиколките си из страната с прословутия си джип, непрекъснато повтаря, че няма да затваря държавата и съветва властимащите да не плашат българите, вицепремиерът му Томислав Дончев направи точно обратното. "Очаква се, може би, най-тежкият натиск от страна на пандемията да е месец декември. Това е прогноза, която не се базира на повтарящ се модел", коментира пред Нова тв Дончев.

"До сега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае все още малко за него. Но в един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнало със заболяването, ще ограничи разпространението. Но това трябва да върви със спазването на всички мерки“, допълни той.

По думите му държавата се опитва да предприеме целия спектър от мерки, който е необходим – първа за борба със заразата, за предпазване на хората и в същото време да вземе социално-икономически мерки. Държавата трябвало да е на мястото си, държавните контролни органи трябва да следи за спазването на мерките.

Той добави, че в страната има разкрити достатъчно легла, което не е точно така. Пример - Шуменско.

Вицепремиерът заяви, че сепаративни преговори относно ваксината няма.

"Преговорите се водят на ниво ЕС. Ние имаме договор, който би ни позволил достъп до 3 ваксини. Изборът кои да са ваксините не се прави от политиците, защото аз не съм лекар. Все още нямаме одобрена ваксина. България трябва да гарантира на българските граждани безопасна ваксина, която не крие риск за здравето им – безплатно. И тя ще бъде по желание“, добави той.

"Има мерки, които са извънредни – 1000 лева допълнително за всеки лекар и медицинска сестра, които са на първа линия. Тази мярка ще продължи колкото е необходимо. Поне към момента тя се покрива на 100% със средства от Европейския социален фонд. Това е европейско финансиране. Беше проявена цялата възможна гъвкавост, беше използван всеки възможен източник на финансиране, за да може всички системи, в това число и здравната да бъде толкова финансира, колкото има нужда“, твърди Дончев.

Той обясни, че трябва да правим разлика между социално подпомагане и пенсионна система, която е базирана и на осигурителния принос.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата