facebook
twitter

Горещи новини

Спорове между ГЕРБ и патриотите кой е предложил за болничните

ГЕРБ започна с изключенията: Нямало да се реже болничният за гледане на болно дете и при трудова злополука, твърдят Менда Стоянова и Даниела Дариткова
2095
Илияна Кирилова

Предложението за болничните е на финансовия министър. Това обяви секретарят на ВМРО и депутат от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов пред журналисти във връзка с предложението първият ден от болничните да не се заплаща, цитиран от Агенция "Фокус". Ангелов поясни, че предложенията на "Обединени патриоти" са вдигане на минималните пенсии на 250 лв. и освобождаване от такси на 4, 5 и 6- годишните от детските градини. "Другите предложения са от колегите от ГЕРБ. Есстествено, че не сме предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните", каза Ангелов. На въпрос защо тогава коалиционният партньор на "Обединени патриоти" лъжат и твърдят, че не ГЕРБ, а точно патриотитеса автори на идеята, Ангелов коментира, че не е слушал Менда Стоянова какво точно е казала. Той обясни, че на коалиционен съвет са били подкрепени всичките предложения. Минути по-рано Стоянова обяви, че предложението за болничните не било тяхно, а на патриотите.

Предложението за болничинте е на управляващата коалиция и е в пакет, оттам нататък всичко е опит за създаване на напрежение, което не съществува. Това каза по-късно пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов. „Това е технология и такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова, нито народният представител от ВМРО присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9.00 ч. в Министерски съвет“, отчете Горанов. „Двамата грешно коментират пакета от предложения, които вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция. Този пакет съдържа не само тази тема, която вие коментирате, а и темата за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини“, заяви още Горанов. 
Той посочи, че много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобна практика има в две трети от европейските държави. „Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на дните във временна неработоспособност. Така че това е един проблем, който със сигурност трябва да бъде адресиран“, каза още Горанов. Според него години наред си говорят работодатели, синдакати и специалисти и се вижда, че този проблем остава нерешен. „Ако се говори за баланс на системата, имайте предвид, че фондът за общо заболяване и майчинство, традиционно от години е на дефицит. В този смисъл осигурителната вноска за този фонд не покрива рисковете, които той покрива. Като свържем тази тема и с едно друго небалансирано решение, свързано с почивните и празнични дни, стимулите за нарушения и възможността за контрол са силно ограничени особено в малките населени места, където има много тясна връзка между общопрактикуващите лекари и тези, които предпочитат да ползват този механизъм за осигуряване на една няколкодневна почивка“, допълва още Горанов. 

Още не минал и ден от лансирането на идеята да не се плаща болничния за първия ден и ГЕРБ започна с изключенията. Той ще се плаща при определени случаи. Това уточнение направи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред Нова тв.

Например, за гледане на болно дете майката няма да бъде ощетена. Тя ще си получи пълното обезщетение. Изключението ще важи и при трудова злополука, стана ясно от думите на Менда Стоянова.
„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много. Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пък обясни пред БНТ, че сумите, които се изплащат за дните за болнични са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

Темата са разисквала дълго време и не било  предложено никакво разумно и рационално решение.

Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.

И тя уточни, че това няма да важи за малките деца, за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни.

Вчера на заседание на Коалиционния съвет на управляващите,  ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбраха да не се плаща на работниците първият ден от болничния. Такава била практиката в редица европейски държави. Очаквано работодателските организации подкрепиха идеята, а синдикатите скочиха със закани да поведат хората срещу управляващите.

Спор относно предложената мярка първият ден от болничните да е неплатен, се разрази между председателят на АИКБ Васил Велев и Димитър Манолов от КТ Подкрепа още в днешния сутрешен блок на Нова тв.

Васил Велев обяви, че тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил - ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече "На половина ако се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото е ощетен", каза още той.

"Това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Че има такива - няма съмнение", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Синдикатите трябва да решат кого защитават - дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа", посочи Велев.

"Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това?", коментира Манолов.

Тази мярка - да не се плаща първия ден от болничния, ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите четири пъти. Второ, ще се произведе много повече. Само ако наполовина се увеличат фалшивите болнични, ще се увеличи БВП, каза Велев и като примерен модел той даде Гърция, Малта и Испания.

На работодателите не е работа да видят човекът болен ли е или не, не е негова работа да се занимават с пъдарски неща, а да организират бизнеса, посочи още Велев.

Димитър Манолов обаче подчерта, че здравите служители няма да получат и стотинка повече, въпреки сметките на бизнеса. Това разсъждение има рационални елементи, но има една сериозна слабост - че всички болнични са фалшиви. Тези 10 млн. повече пари за болнични идват от бизнеса, защото има фирми, които се занимават само с отчитането на болнични. Освен това е глупаво да не се плащат болничен в петък и понеделник. Споделям мнението, че е добре първите три дни да се прехвърлят в осигурителната система и тези пари да се изплащат от НОИ, смята синдикалният лидер.

Борисов да се оттегли за болничните или предприемам действия, няма да мине леко, някой е сбъркал да мисли, че ще мине този въпрос, коментира пред БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Хората са чувствителни, хората ще реагират и ние ще ги поведем, изчисления на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата, добави той.

За Димитров, идеята на управляващите по този начин да пресекат взимане на фалшиви болнични не може да се оправдае и няма да доведе до нищо добро. Дори така хората, вместо три, ще взимат повече дни болнични. 

Ключови думи:

болнични, ГЕРБ
18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

18.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1797 5
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

16656 16
С хаос и погазени правила депутатите преминаха през Изборния кодекс

17.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4750 21

Коментари

bay Dragan

Първият ден от болеста ти е фалшив. Герберистански твърдения.

Тренд Петков

типичната за това управление простотия...Първо действаме, после мислим..Първо се заканваме да сме твърди,  щото сме направили най-доброто възможно предложение след тежък размисъл...а после --абе не така точно, не ..и не..и не...и накрая нищо...нииищичко

Nashenec

Е как някой очаква герберски закон без задни вратички и изключения. Че нали това им е бизнеса - използване на изключения за самообогатяване.

Антей

 

Как е възможна такава безподобна гавра!?

 

Даваме на народа - от народните пари за по-висока пенсия!

 

Взимаме на народа - от народните пари за болест!

 

Г-н премиер,

изгони тези  чиновници лоши хора  !

 

☝️

Мицо

А може ли да не си плащаме осигуровките за първия ден, примерно всеки първи ден от месеца? Или всеки понеделник?  Ако да, всичко е точно.

Stern

Че кой друг да го е предложил, ако не Горанов? И, вероятно, чрез Закона за бюджета, вече му стана навик.

А цялата патаклама е защото герберастите не могат да се справят с фалшивите болнични - нито тези на работници, с които си свързват почивни дни, нито тези на работодатели, които си решават проблема в спада на поръчки.

Ама какво да очакваме от герберастка територия - вместо да гоним нарушителите, удряме всички.

anarhia

 Един твърди, че чрез социалната си политика, правителството извършва геноцид спрямо населението на страната и превръща България в развъдник на маргинали и социални паразити, но аз не му вярвам.

Gautama
снимка на Gautama

Това няма да мине. Синдикти и работодатели ще се карат, ще спорят, ще дават предложения..... и накрая Баце на бял кон ще съсече тия дето му мътят водата и ще запази сегашното положение. Циркът е игран многократно.

Както винаги, така ще се случи и сега - развитие в застой.

19namo

Разкритие в запой.

Интервал

Председателят на бюджетната комисия Менда, знае какво прави и какво говори. Доказала го е и в професионалната си дейност, преди Народното събрание.
Напред с Менда към пореден мендат. ?

Интервал

"Предложението за болничните е на финансовия министър. Това обяви секретарят на ВМРО и депутат от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов"

Брей, що така гербавите патерици не се гордеят с това добре обмислено решение, а сега даже се разграничават? ?

ssto

.

Интервал

"Спорове между ГЕРБ и патриотите кой е предложил за болничните"

Отговорът се съдържа в заглавието - КОЙ е предложил за болничните. ?
КОЙ е предлагал и много други неща.

nobody2

Мицо

 

А може ли да не си плащаме осигуровките за първия ден, примерно всеки първи ден от месеца? Или всеки понеделник?  Ако да, всичко е точно.

??? 

PlaNed
снимка на PlaNed

Само ако наполовина се увеличат фалшивите болнични, ще се увеличи БВП, каза Велев 

Съобщи вестник  "Уфтчъ муслъ".

вила

Изключението се отнася и за счупена ключица,ако си бил без  някои дрешки,нали?

маргаритка2

Доктор хонорис по танци Мента няма никаква представа какво прави и говори. Не знаеше колко е минималната пенсия. Не знае колко са болничните. Заяви, че децата на депутатите са нещо по-особено от обикновените, нямали нужда от интеграция.

 

Но пък с перфектна прическа.

 

Относно злоупотребата с болнични и "гениалното" ментово решение, ще напомня, че точно ГЕРБ решиха празници да НЕ се сливат, с което  си създадоха този проблем - въпреки че не съм сигурна дали той съществува.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

КРИБ са длъжни да се пробват, Горанов си е прибрал подаръка, шум се вдига.

Ако мине.

Влез или се регистрирай за да коментираш