facebook
twitter

Горещи новини

Седем кандидат-инвеститори са заявили интерес към АЕЦ "Белене"

1760
Илияна Кирилова

 

Седем кандидата са заявили интерес да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Желаещите са компании от Русия, Корея, Китай, Германия, два консорциума и фирма, регистрирана в България. След 3 месеца трябва да е готова кратката листа за стратегически инвеститор.

Енергийният министър съобщи още, че четири компании са поискали да купуват ток от бъдещата централа, а две фирми биха участвали с техническо оборудване.

От руската корпорация „Росатом“ вчера обявиха, че са подали документи. По неофициална информация заявления има и от Корейската хидроядрена компания и от китайската Си Ен Ен Си.

Интерес са заявили и американската „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“, които могат да доставят част от техническото оборудване. Освен това българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централата.

Преди дни Теменужка Петкова обясни, че с подаването на заявленията започва същинската част от избора на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

„Ще търсим оптимален вариант затова да бъдат допуснати максимално широк кръг потенциални и стратегически инвеститори или компании, които биха желали да придобият миноритарен дял или такива, които биха желали да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия. Процедурата е с много широки възможности за комбинации в хода на самата процедура“, каза тя.

„Този проект никога не е разглеждана възможността да бъде реализиран самостоятелно от българската страна - това е един сериозен проект, който изисква сериозно финансиране, така че аз смятам, че това е наистина добрата и удачна форма за реализация на такъв тип проекти“, посочи още енергийният министър Теменужка Петкова.

  

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Плевнелиев призова президента да върне избора на Гешев
БХК разкритикува единствения кандидат за главен прокурор

15.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1137 4
Единственият кандидат за главен прокурор ще трябва да отговаря на неудобни въпроси

21.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3967 7

Коментари

Страници

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Не виждам кой освен "Росатом" ще спечели. 

TheExperience

Чичо САМ ни заповядва да сме му благодарни:

 

US-Посланик Рубин: Българите трябва ДА НИ БЛАГОДАРЯТ ЗА СКЪПИЯ ТОК, защото иначе Нямаше да Влязат в ЕС!

https://www.informiran.net/us-%d0%bf%d0%be%d1%81%d...

 

Хаджи Генчо-A

Фейк, ама друг път.

Не те ли е срам, на истината да казваш по краварски "фейк"?

маняна
снимка на маняна

българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централата...

Процедурата е с много широки възможности за комбинации в хода на самата процедура

 

Гинка Щърбакова - как кой?

mi6osp.

Хъм, много по- вероятно ББ чрез една дъщерна на Лукойл фирма на В.Златев. 

ББ не напразно удвои цената на централата, няма да пропусне да крадне  поредния милиард. 

mi6osp.

 

.Партньорите, подозрително голям интерес към една губеща АЕЦ,не ли?

Хаджи Генчо-A

Губеща е за тролове като теб.

За всеки нормално мислещ човек - НЯМА ГУБЕЩА АТОМНА ЦЕНТРАЛА.

mi6osp.

Хъм,ама и аз това казвам,  хаджи!

dissidentbg

Участието на „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“ е бесмислено. Те искат да доставят оборудване, а такова България вече има.

 

Фирма от Германия? Навярно е новосъздадена или шапка под която се крият хитреци, надяващи се да спечелят някакви пари без да работят.

 

На практика НЯМА сериозна фирма от ЕС, която да участва. Знаят много добре какво представлява България и затова бягат надалече.

 

Остават далечният Изток и Русия. Условията поставени от България са такива, че само Русия би могла да спечели конкурса. Но е възможно да има обединение между руска/корейска фирма, с възможности да строи и китайска с парично участие.

bay Dragan

Демонстрират се финтове и шашми този проект да не се реализира, още повече с руснаците. Как да си обясня приемането на Уфертите на „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“ освен за бъдещето Му оправдание.

Нали ще  изграждаме, а не оборудваме ?

dissidentbg

"този проект да не се реализира, още повече с руснаците"

 

Напротив, според условията за участие, руска фирма има предимство. Прочети поставеното условие:

 

https://me.government.bg/files/useruploads/files/p...

bay Dragan

Тогава защо правят търг?

Спомни си колко години канят руснаците . И нищо.

На тази русофобска фърхушка аз не вярвам.  Какви ли не пируети заформи Той за да провали енергиините проекти с Русия. Някои имате амнезия.

 

JollyRoger's

Теменужка фърлила седем мерудии в казана и бърка турлюгювеч “с широки възможности“... Не го ли докондиса, този път и шамандурите й няма да я спасят да не потъне при дружката й Гинка...

Stern

Уж стратегически инвеститор, а 2 от участниците прото искат да ни продадат оборудване и кой откъде е.

Други искат акции.

Някъде четох, че китайците твърдо държат на държавни гаранции, а Теменужката Му твърди, че такива няма да има. Гаранция. (Освен ако не са като твърдите условия в офертата за ефките).

Засега нищо не се чува откъм корейска страна - искат ли гаранции, задължително изкупуване на тока или ще се хвърлят с главата напред?

Така че май пак се очертава да посрещаме братушките с хляб и вод(к)а.

Освен ако на Козяк не скръцнат със зъби и Светиня Му не направи голям шлем с 4 отхвърлени руски проекта.

dissidentbg

По-горе дадох линк към  условията за кандидатстване. Все пак, до сега, става дума за кандидати. Това ще им даде достъп до по-конкретна информация. Пазарлъците предстоят и не се знае какъв ще е крайният резултат.

Това, че някой кандидатства, не означава, че не може да се откаже по всяко време. До сега НИКОЙ НИЩО не е вложил и НИЩО няма да загуби, ако се откаже, Подпис под договор е решаващ. А какъв ще е договора, никой не знае.

скайспирит

Аз не съм навътре в ядрените/атомните работи, но имам идея за правилата на сервизиране на машини и съоръжения, и даването на съответната гаранция.  

Та не може Сульо и Пульо да бърника в чайника на "Росатом", без да е получил съответното "добро" от производителя на съоръжението. И понеже АЕЦ е и политико-стратегическа работа, трябва да се мине и през червеното килимче на някоя от Кулите (по тов. ЗИП).  

 

За неразбралите парнерс, ще го напиша на политкоректен "западен" новговор:

 

Сименс няма да поемат гаранция и да пуснат в експлоатация  техни турбини, ако не са монтирани  от  фирми, които имат одобрени от Сименс сертификати.  Също няма да бъдат доставяни консумативи и резервни части, ако не са спазени всички сертификационни процедури. 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Някои знае ли дали немски фирми или Фраматом имат споразумение за съвместна дейност (например сервизиране) с руснаците?

Тути?

Интервал

Министър Теменужка винаги е радвала с конкретика и разбиране на материята. Не случайно е гербав енергиен министър.

Invisible

   Подготвят ни същия сап както с фотоволтаиците през2012-та.

mamut

за Фраматом не знам , но навремето 2008г в строежа на Белене с оборудване участваше обединение между  Сименс и Алстом(Карсиб) + Росатом, от обединението по проект трябваше да е цялата КиП автоматика на ценралата, командна зала +тренажора, евентуално  тубините с генератора, от Росатом реактора+останалото обурдване , а 30% от всичко това трябваше да е произведено в България. Сега доколко някои неща Фраматом е наследила от Алстом не знам, но Дженерал Електрик какво може да достави не знам, най-много някой траф или ОРУ. GE в момента май не са в цветущо състояние. За закупуване на акции миноритарки това е интересно и може да е начин за финансиране на поректа, както и авансово продадена енергия- то по-тоя начин се финансира и АЕС в маришкия басейн, като заложиха договора с НЕК пред финансиращите институции. В енергетиката това често се изплозва, бъдещи вземания от произведена енергия.

 За гаранции Държавата задължително трябва да гарантира безопасността на централата-физическа,технолична и т.н безопасности, така е по МАЕ и Евроатом, вероятно чрез  НЕК ще влезе в тази роля.

Хаджи Генчо-A

По последни данни, "Дженерал Илектрик" са ПРЕД ФАЛИТ!

Май пак ще наливаме пари в бездънна каца.

bD

ЯЕЦ включва реактора, турбина, генератор. Трафът е в подстанцията. Ако е 

Росатом той няма да позволи други фирми в ЯЕЦ а.

bobacko

Когато цъфнат Теменужките и АЕЦ-работите тръгнат зле, извикайте Ковачки и братушките, и гледайте  отново как ЯКО се краде!

Прощавай Радой!

циникхедонист
снимка на циникхедонист

Не е Радой, Пеньо е.

Ако и да е от "режимните престъпници" 

:) 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Някои знае ли дали немски фирми или Фраматом имат споразумение за съвместна дейност (например сервизиране) с руснаците?

Тути?

 

Не знам за Фраматом, но централите в Чехия и Словакия са със значителен дял западно оборудване. Така например двата реактора ВВЕР-440 от типа в "Козлодуй", които ще заработят през тази и следващата година в Словакия (Моховце), са със значителен дял европейско оборудване.  

Разбира се, то е съгласувано и координирано с основния проектант "Росатом". Мисля, че там участват "Сименс", "Енел", "Шкода" и др. 

Виж, централата в Пакш (Унгария) с най-новите ВВЕР-1200, чието строителство започна, е с изцяло руски технологии. 

Въпрос на избор. Участието на други доставчици на технологии значително оскъпява проектите.

dissidentbg

"значителен дял" в атомна централа е реактора и всичко свързано с него. Има много други неща, които са нужни, но не може да се каже, че са значителни.

 

Преди години бях на работа в западна държава във фирма, която произвежда и строи заводи. По време на договора се определя каой какво може да направи и винаги държавата в която се строи завода има участие с някои елементи. Например цистерни, разни контейнери и подобни, ако може да ги произведе. Но ОСНОВНИТЕ неща се доставят от фирмата сключила договора, защото те са най-важни, а фирмата носи отговорност.

 

"Така например двата реактора ВВЕР-440 от типа в "Козлодуй", които ще заработят през тази и следващата година в Словакия (Моховце), са със значителен дял европейско оборудване"

 

Рекаторите НЕ СА. Други възли около тях може да са.

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

За закупуване на акции миноритарки това е интересно и може да е начин за финансиране на поректа, както и авансово продадена енергия

 

Не би ли трябвало първо да се определи основният инвеститор, а после с него да се съгласуват подобни трансформации в собствеността? 

А ако той не иска да дава дялове другиму? 

Най-малкото такива условия трябваше да има в първоначалното задание. 

 

P. S. Привет, Мамуте!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Рекаторите НЕ СА. Други възли около тях може да са.

 

Под реактор се разбира целият комплекс, включително турбините, системите за безопасност и т.н.

Затова и МААЕ говори за 450 действащи реактора и 52 в строителство.

kaily
снимка на kaily

Няма смисъл от конкурси, ще спечелят сънародниците на ефките. В крайна сметка.

И ще им платим и оборудването, и строежа, че и парцела, в Оклахома, на който ще я построят. Предварително. И с лихвите.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

маняна или домани

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш