Медия без
политическа реклама

Кабинетът "Денков" окончателно отписа АЕЦ "Белене"

Конкурсът за избор на инвеститори и доставчики от 2018 г. ще бъде прекратен

11 Окт. 2023
Stroiinfo.com
Агресията на Русия в Украйна разби всички надежди, че АЕЦ "Белене" ще я бъде.

Правителството взе решение в две части на днешното си заседание, с което формално слага край на злополучния проект "АЕЦ "Белене. Конкурсът за търсене на стратегически и други инвеститори, обявен от кабинета "Борисов" през 2018 г., ще бъде прекратен,  а несбъдналата се ядрена централа ще бъде отписана от списъка на обектите с национално значение.

Министърът на енергетиката трябва да "предприеме действия за прекратяване на обявената от НЕК ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на АЕЦ "Белене" и за уведомяване на предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност", гласи днешното решение. Пак според него  "Ядрена централа на площадка "Белене" ще бъде извадена от списъка на обектите с национално значение.

След многократни неуспешни опити проектът да бъде реанимиран, войната на Русия в Украйна и санкциите срещу агресора окончателно провалиха шансовете за изграждане на АЕЦ-а. 

Междувременно стана ясно, че Украйна може да купи за своята Хмелницка АЕЦ вече доставеното у нас руско оборудване, за което са платени и се плащат милиарди левове. Министърът на енергетиката вече получи мандат от Народното събрание да води преговори за евентуална сделка.  

 

Парламентарната комисия по енергетика обсъди предложението да бъде продадено на Украйна оборудването за нереализирания проект за АЕЦ „Белене“. Проектът за такова решение бе внесен вчера от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС (пълният текст е накрая - бел. а.
АЕЦ "Белене" няма и вероятно никога няма да има, но злополучният проект продължава да носи разходи на България.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?