facebook
twitter

Горещи новини

Русия пусна радар, който засича американските F-35 на 3000 км

Новата станция "Контейнер" засичала от крилати ракети до "Чесна" и вече е пусната на бойно дежурство
8538
ТАСС

Въздушно-космическите сили на Русия получиха ново средство за разузнаване на западното и южното направления. Пред журналисти началникът на на ПВО-ПРО ген.-лейтенант Андрей Демин обяви, че в Мордовия е постъпила на бойно дежурство първата радио-локационна станция „Контейнер“, предава ТАСС, цитирана от Фокус.
„Сега наблюдаваме възможни удари на противника от няколко стотин до 2 хиляди километра от държавната граница в реално време. Станцията ще разузнава постоянно. Тя може да наблюдава обстановката на западното и южното въздушно-космически направления“, обясни Демин. Той добави, че радарът ще вижда излитане на палубна авиация в акваториите на Балтийско, Черно и Средиземно морета. Също така той може да засече излитането на тактическа авиация, масово изстрелване на крилати ракети или дори единични изстрели на хиперзвукови ракети по руски обекти.
„Преди това не разполагахме с такава информация, ефективността на предупреждението за началото на въздушна атака беше много по-малка“, отбелязва командирът.
Най-новата станция за откриване отвърд хоризонта „Контейнер“ е била на опитно-бойно дежурство от 1 декември 2018 г.. Това е първият такъв радар в Русия. Радарният обхват на откриване се постига поради факта, че той улавя радио сигнал, отразен от йоносферата.
Главният конструктор на радара Михаил Петров заяви, че той е способен да открива стелт самолети на обсег от 3 хиляди км. „Самолетите, направени по стелт технологията (намалява радарната видимост на самолета), не са невидими за нас: Така или иначе ги виждаме, придружаваме ги, намираме ги на границите на около 3 хиляди км“, каза Петров.

Той отбеляза, че приемащата антена на новата РЛС открива сигнал, който се връща от Европа, страните от Персийския залив, Китай, Казахстан и така нататък. Сигналът се излъчва от предавателния център на няколко десетки километра от радара. Новата станция прилага принципа на отражение на сигнала от йоносферата.

„В света няма такива станции. САЩ, Великобритания, Франция разработват такива средства, а освен това Китай също работи активно, Австралия има активни проби. Но в такъв състав, с такъв мощен софтуер и алгоритмичен комплекс, няма такива средства в света“, казва главният конструктор.

Той добави, че една от най-трудните задачи, които екипировката на комплекса решава при обработката на сигнал, е да изолира цели като бомбардировачи, крилати ракети, самолети на базата на носачи на фона на земната повърхност и смущения. Той добави, че системата може да придружава отделни цели, включително толкова малки като гражданския самолет Чесна.

Един от най-известните самолети, направени по стелт технологията  е американският изтребител F-35. Такива самолети вече имат на въоръжение и във Великобритания.

Ключови думи:

радар, Ф 35, контейнер
104

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И Индия не иска да се откаже от С-400, за да получи F-35 и THAAD

11.06.2019

14044 52
НАТО одобри инсталирането на радар с далечен обхват в Черна гора

05.06.2019

800 7
САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

14185 21

Коментари

Страници

скайспирит

Убаво, но  не могат да направят тостер, а за смартфон трябва да работят 150 години.  

Andrij

Тъпо е да плетеш чорапи за 3% рентабилност,или да правиш тостери и смартфони за 5% рентабилност.За това съществуват Китай и Малайзия.Даже Мерцедеси и Фолксвагени за 15-20% отгоре не си струва да се хабиш.За това са скотовете в Германия.Виж природен газ с рентабилност между 300 и 800% си струва.Някой да е чувал Норвегия да прави тостери или смартфони,или автомобили?!Дааа-нефт минимум 200% отгоре,оръжие-500%, ядрени централи-300%,нанотехнологии-300%.Даже пращането на американци в космоса носи на руснаците 500% печалба.Така е и в България-в добивната индустрия в МОК Медет и Челопеч заплати над 3000 лв,и на 3 месеца премия в размер на заплата,а в Либхер-1000-1100 лв. бруто,производителите на самолетни части Латекоер въобще не цепят басма-850 лв. бруто.

Вова

Норвегия за разлика от Русия,разкрива високотехнологични производства. Норвежката държава ,от газонефтените приходи,е гарантирала такъв жизнен стандарт на своите граждани,какъвто в Русия не могат и да мечтаят.

Отделно,националният фонд с трилион дол.,не ги харчи за мегапроекти,с цел да бъдат гепени от олигарси и фирми, близки до властта.

Русия,с тия стотици проценти печалба,си остава бедна страна,с население живеещо на границата на мизерията и оскотяването.

dissidentbg

"Норвежката държава ,от газонефтените приходи,е гарантирала такъв жизнен стандарт на своите граждани,какъвто в Русия не могат и да мечтаят."

 

Мисленето не ти се получава, нали?

 

Русия има ТРИ пъти по-високи доходи от Норвегия от износ на нефт, газ и горива. 

Русия е с население 30 пъти по много бройно от Норвегия. 

Според елементарен мисловен "напън" , един руснак от износ на нефт, газ и горива, получава ДЕСЕТ пъти ПО-МАЛКО от един норвежец. 

Вова

На теб не ти се отдава мисленето,май..

Русия с нейните природни ресурси и мощна индустрия( по сведение на кремлефилите) би трябвало отдавна да е процъфтяваща страна. Да,ама не. На тия льольовци даже валутата и бюджета им са в пряка зависимост от цената на барел нефт. Толкова е некадърна структурата на икономиката им и разпределението на приходите. 

Само за сравнение: бюджетът на Русия е 309 млрд.дол.,а на малка Норвегия 213 млрд.дол.,на малка Белгия е 248 млрд.дол.

 

Дзопино

НЕВЕРОЯТНИ СА руснаците по такива пробиви. иновациите не са им  в кръвта но на изобретенията са царе.

Гласът

 на изобретенията са царе

Царе са по дуенето.

fierсe
снимка на fierсe

анимация мосфильм

Boris65

С една дума Холивудци .

KTP

Един от най-известните самолети, направени по стелт технологията  е американският изтребител F-35. Такива самолети вече имат на въоръжение и във Великобритания...

 

...и вече се виждат чак от Мордовия! 

paragraph39

Макрон се възползва от руските ракети за самоутвърждение

1 Декември 2019

Еманюел Макрон отново не върви в крак с НАТО, призовавайки съюзниците да започнат преговори с Путин за Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег. Всички останали от НАТО отхвърлиха тази идея Москва изначално. Френският президент все по-често започва да играе собствена игра, влизайки в конфликт с Вашингтон. Изглежда, че прогнозата, че Макрон иска да влезе в ситуационен съюз с Путин, за да постигне лидерството на Франция в ЕС, се сбъдва...-http://www.focus-news.net/news/2019/12/01/2725070/...

Paranormal

Много яко, а алкашите ги засичат от 300 метра.

Boris65

Мултики ! Истинските герои - Рамбо, Капитан Америса , Супермен ще размачкат мултиките.

Шчекн-Итрч

Дрън-дрън! В йоносферата се отразяват само средни и къси вълни. Точността на такъв радар чисто физически не може да е по-добра от няколко десетки до няколкостотин метра. Тоест, няма никакво практическо военно приложение, освен информативно - някъде нещо лети, ама какво и къде, не е ясно. Спътниковото разузнаване е много по-точно. Поредния кьорфишек за предизвикване на телешки възторг от мощта на Русия у нискочели мужици, чугуноглави русофили и диванни геостратези. След хиперзвуковите бълнувания.

марк

 

                    Тъй оня ден една нарисувана съветска ракета ПЗРК събори ''Апач '', други нарисувани от същият художник излъгаха ''Патриотите'' и разрушиха нефтозаводите на СА. Трябваше преди да построят радара да питат тебе ама отде да знаят , че си такъв кЪпацитет...

Boris65

И аз така смятам , кьорфишек. Слава ракия. Доктор Гьебелс отдавна ги е разобличил и доказал че са изостанали от нас. 

KTP

Точността на такъв радар чисто физически не може да е по-добра от няколко десетки до няколкостотин метра.

 

Вие сте някакакъв известен физик, нали? Разбирате ги работите какво е невъзможно и какво не? 

Между другото, ако преди 5 години някой беше казал че ще има ракета дето да се движи с 10 - 12 MAX в атмосферата щяхме сигурно да кажем че това чисто физически не може да бъде, ма на, можело... 

bilbotorbins

От 2017 год до Ноември 2019 год., опората за Кинжал беше, че е анимация. Вчера изведнъж, по способа всички заедно, се обърнахте като фурнаджийска лопата и започнахте да питате колко техници е избил.

Едновременно тук, в Дневник, Дир и сигурно на други места. Така, че няма да споря, а търпеливо ще изчакам година-две.

geo_19

Поредния кьорфишек за предизвикване на телешки възторг от мощта на Русия у нискочели мужици, чугуноглави русофили и диванни геостратези.

-----

 

Този "кьорфишек" е предназначен за други (собственици на f35). Ами ако верно ги засича? 

 

Hasta la vista

Хайде чети за да ти стане ясно какво е ОТН радар и за какво служи:

https://en.wikipedia.org/wiki/Over-the-horizon_radar

Във всеки случай не служи за онова, което си мислиш, а е система за ранно предупреждение, за която точност не се изисква, просто защото не е радар за насочване на огъня...Ама кой да чете...

Апропо, след като толкоз мразиш "нискочелите мужици" и "мощта на Русия", що си си турил ник, заимстван от поредица фантастични романи на съветски (!) автори (братя Стругацки) и е име на говорящо разумно куче?

inventus

А Вие от къде сте сигурен че не става въпрос именно за средни и къси вълни? Съдейки по размерите на антенните диполи един специалист със средна квалификация със сигурност би определил че става въпрос за устройство което работи в най ниската част на УКВ диапазона. Там йоносферното отражение е добре прогнозируем факт от който редовно се възползват стотици радиолюбители по света и то от повече от половин век.

Шчекн-Итрч

Както очаквах, телешки възторг и никаква мисъл. 

Ами ако верно ги засича? 

Ами ако верно се подкваси морето, а, Гео?

???

 

Вие сте някакакъв известен физик, нали? Разбирате ги работите какво е невъзможно и какво не?

Инженер съм и съм учил физика достатъчно задълбочено.

 

Пичове, законите на физиката са в сила дори за тавариш ви Путин и бленуванията му за "Триумф на волята". И не подлежат на изменения, допълнения и обжалване. Не е необходимо да си Айнщайн, за да знаеш, че разделителната способност на радара не може да е по-добра от дължината на вълната на радиосигнала, който ползва. Така както на снимките от телефоните ви не може да видите неща, по-дребни от един пиксел. На практика ви трябват няколко десетки пиксела, за да се определи поне какво е това.

 

А хиперзвуковите бълнувания на руската пропаганда пък са друга бира - там няма нищо ново. Прехвалената ракета "Кинжал", таваришчи, е старият "Искандер", качен на самолет и опакован в парфюмиран с "Боярищник" пропаганден целофан. Бойната му глава наистина навлиза в атмосферата с 15-20 М. Както и на всички други балистични ракети - руски, американски, френски, британски, китайски, че дори и германски, още от Фау-2 насам. И има твърде малки възможности за маневриране в последния етап на полета. Пак както на всички балистични ракети. Дебелашките лъжи, представящи понапудрения и гримиран "Искандер" за хиперзвукова крилата ракета, могат да минат само пред нискочели мужици, чугуноглави русофили и диванни геостратези, не разбиращи нищо от ракетна и авиационна техника. QED малко по-горе.

Шчекн-Итрч

Апропо, след като толкоз мразиш "нискочелите мужици" и "мощта на Русия", що си си турил ник, заимстван от поредица фантастични романи на съветски (!) автори (братя Стругацки) и е име на говорящо разумно куче?

Апропо, не мразя нискочелите мужици. Съжалявам ги. Мразя системата, която ги докарва и държи в това жалко положение от векове. Така, както я мразеха Аркадий и Борис Стругацки, светла им памет! Които, ако бяха живи, щяха да са в челните редици на борбата срещу неонацисткия режим на Путин. Всеки, който е чел с разбиране творбите им, особено по-късните, е убеден в това.

fierсe
снимка на fierсe

речи го на ония от петоъгълника, щот реват, че нямат противодействия,

направо ще те турят за главен аналитик!?????

и недей чака, щот пак някой ще лудне и ще рипне от пенджера!?

Сталкер

Никой който е чел с разбиране творбите им не би станал такъв примитивен антируски трол...

paragraph39

В Русия все още висшето образование е почти изцяло държавно/както беше и по времето на СССР!/!

В Русия и производството и търговията с войсково оръжие и техника/военно-промишлен комплекс-ВПК/ е почти изцяло в собственост на държавата/както беше и по времето на СССР!/!

Като следствие на/от/ това, че науката в Русия е почти изцяло държавна, тя се занимава предимно с фундаментални  проблеми и изследвания, а НЕ с такива с близка "търговска цел", за Печалба! Така науката в Русия влияе, с фундаментални открития, разработки, новооткрити физични принципи/ Путин нееднократно споменава за това, когато говори за руския ВПК!/ и иновации и приложението им в производството на държавния руски ВПК, където целта НЕ е , единствено и само, Печалбата!

За разлика от Русия, в САЩ производството и търговията с войсково оръжие и техника/ВПК/ е изцяло ЧАСТНИ ръце!

А целта на всеки частен производител и търговец е: "Колкото се може по-бърза, по-лесна  и по-голяма Печалба"- основен "закон" на частния Капитализъм!

Това е, според мен, обяснението за напредничавите разработки и производство в сферата на руския ВПК?!

mishle

Да ти кажа ли къде са мозъците изтекли от руското висше образование, или се сещаш? Според руски източници били около 200 000. Дали някой безаналогов е останал да работи за руския ВПК или за филологчето Рогозин начело на Роскосмос?  

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Ба, т'ва е уйдурма!Поредният епизод на ''Ну погоди'' от Союзмултфильм.Тоя ''радар'' мо'е да засича само гарги и евентуално някой кукурузник.А дори и да приемем, че засича Ф-35(което нивгъж на мо'е да се случи), наш'те Ф-16/70 ще ги засече, ама в шестък!Хартиеният самолет, модел Нероден Ефко, е апцелютно невидим!

mishle

Пак ли безаналогови с претоплени манджи от времето след ВСВ и СССР? В  САЩ от 1950-60.

https://en.wikipedia.org/wiki/Over-the-horizon_rad... 

 

Верно, що не се напънат да направят нещо, което не убива - я хладилник, я телевизор, некое лекарство, нещо което прави живота по-добър, а хората щастливи (изключвам водката и бояришника)...

 

скайспирит

От същия източник (с чичко преводач):

История 

Известно е, че инженерите в Съветския съюз са разработили това, което изглежда е първата оперативна OTH система през 1949 г., наречена "Veyer". В западните източници обаче има малко информация за тази система и не са известни подробности за нейната работа. Известно е, че до 60-те и 70-те години на миналия век не са правени допълнителни изследвания от съветските екипи. [3]

 

edit: в долния линк са изброени над 20 производители на хладилници в Русия. За тостери не съм търсил, но сигурно си ги правят (без брони, картечници и радари). ? 

https://www.europages.co.uk/companies/Russia/Manuf...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)