Медия без
политическа реклама

Супермодерен изтребител F-35 се разби в САЩ

Инцидентът е станал в Ню Мексико, а пилотът успешно е катапултирал

29 Май 2024
Мястото, на което се е разбила машината
Скрийншот видео CBS News
Мястото, на което се е разбила машината

Супермодерен боен самолет F-35 Lightning II на ВВС на САЩ се разби пред летището в Албакърки в американския щат Ню Мексико, съобщава ABC News, На борда е имало само един пилот, който успешно е катапултирал, в съзнание е и е откаран в болница.

CBS News обяви, че това е уникален прототип на изтребителя F-35 на Lockheed Martin, проектиран за късо излитане и вертикално кацане, . Самолетът е бил на път от Форт Уърт, Тексас, към военновъздушната база Едуардс, Калифорния, когато е спрял за презареждане във военновъздушната база Къртланд, Ню Мексико.

Компанията потвърди, че техен изтребител F-35B Lightning се е разбил в Ню Мексико. Тези машини са класифицирани като стелт самолети, способни да изпълняват мисии въздух-въздух и въздух-земя в областта на събирането на разузнавателна информация и електронната война.

В края на април изтребител F-16 се разби отново в Ню Мексико. Това се случи на запад от базата на военновъздушните сили Холоман, близо до националния парк Уайт Сандс.

Сегашният случай пък е пореден инцидент със самолети F-35. На 17 септември 2023 г. F-35B на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби в Южна Каролина, след като пилотът се катапултира поради неизправност, а на 15 декември 2022 г. F-35B се разби по време на вертикално кацане във военновъздушната база Форт Уърт в Тексас. И двата инцидента са с експериментални самолети, собственост на Lockheed Martin.

Програмата F-35 е изправена пред проверка по отношение на проблеми с производителността и разходите. Службата за отчетност на правителството (GAO) наскоро подчерта, че степента на годност на самолета за мисии е била около 55% към март 2023 г. Въпреки тези предизвикателства, Пентагонът планира да купи приблизително 2500 F-35 до средата на 2040 г., а общата цена на програмата се оценява на 2 трилиона долара.

Ключови думи:

F-35

Още по темата