facebook
twitter

Горещи новини

"Роскосмос": Само за 2 часа до Международната космическа станция

2362

Роскосмос планира през 2020 г. да изпрати кораб до Международната космическа станция, като полетът ще продължи ултра кратко време и ще отнеме само два часа, съобщи ръководството на Роскосмос на пресконференция на космодрома Восточни, предава БГНЕС.

"До МКС - след два часа! Ще бъде тествана схема за еднократен полет на космически кораби до станцията", се казва във видео за плановете на държавната корпорация за 2020 г.

В същото време генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин припомни, че "в близко бъдеще" се планира да се лети до МКС с екипаж по кратка схема, която отнема 3 часа и половина.

В момента руските кораби стигат до МКС в стандартен двудневен режим или в бърз шест часов режим. 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Роскосмос" планира над 40 космически полета догодина

30.12.2019

313 4
US тоалетната на МКС излезе от строя

11.12.2019

2384 66
Първият арабски астронавт се завърна на Земята

04.10.2019

1705 25

Коментари

Дзопино

има ли смисъл от това съкращаване на времето?  освен с експериментална цел. 

Хумангоид

Да речем - перитонит в орбита придава ли му смисъл?

Дзопино

тук става дума за пътя до там. надали някой ще излети с перитонит или ще го получи по пътя за  4 часа по -дълъг път...

Boris65

Няма смисъл ! Това го казваме ние умните и способните. Те са прости и не го разбират че няма смисъл от икономии на гориво и време !

вила

Какво толкова са направили? Я виж ние, една бивша космическа нация, си качихме премиеринарана на един чужд самолетоносач?! Те качиха ли се  там, горят ли в тецовете си чужд боклук вместо газ? 

dissidentbg

Не е въпрос отнасящ се до скорост на космическите кораби, а висша математика. 

seyko

Е, хубаво де, а каква висша математека имат от НАСА, че могат

 

  да предвижат човек до най-отдалечената точка на земята за 1 час?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

има ли смисъл от това съкращаване на времето? 

 

Разбира се, че има смисъл. 

Всеки час, прекаран от човек в космоса, струва луди пари. Така че, от една страна, това е икономия.

От друга, в транспортния кораб условията са много тежки и космонавтите пристигат на станцията уморени и недоспали. След което трябва да си починат. Което отново е загуба на време, работоспособност и отново пари. 

От трета, никой не иска да губи време в непродуктивна дейност. 

От четвърта, има ли смисъл да летим със самолети, а да не пътуваме с влакове или кораби, за да съкращаваме времето на придвижване? 

Дзопино

Тути то без мног инфо този спор е малко безсмислен ама аз поне не съм убеден колко смисъл има . Очевидно щом още не го правят не е тривиално може да има допълнителни рискове от такова решение. В космоса според мен безопасността е винаги пред бързането.  А колко са ефективни космонавтите че да с егони спестяване на 4 часа не знам - та те са там по 3-4 месеца поне. 

Аз лично виждам смисъл в това като облекчаване на полета за екипажа може би (ако не води до дпълнителни натоварвания) и като експеримент за в бъдеще когато ще се лети всеки ден до орбитални станции . 

 

Все едно едно време при първите коли - дали ще е 13 км/ч или 16 км/ч разлика не е имало за пътуващия... той и не е бързал за никъде иначе е щял да вземе колело...

Ivan Vassilev

Не е точно така. Много по-важно е колко килограма товар са изведени в орбита, а не за колко време отиват там и колко време престояват. Веднъж изведени, обектите в Орбита смени мални колекции могат да останат с години, така че няколко часа по-малко няма да се върне значение от гледна точка на разходите. Много по-важно съображение и наистина удобството и комфорта на космонавтите, които в транспортния кораб наистина са в доста неудобна позиция.

Обикновено след първоначалното извеждане в Орбита се правят леки корекции за да се изравни орбитата на транспортния кораб с тази на станцията. Очевидно руснаците са успели да спестят това време а може би известно количество гориво на транспортния кораб необходимо за тези корекции.

YMCA

Да, ама тостер не могат да произведат. 

dissidentbg

Дзопино, защо до сега не се прави? Ако е лесно ВСЕКИ ще свикне с мисълта, че до МКС се лети за няколко часа и дискусия дали е изгодно или не краткосрочно пътуване няма да има.

 

Да се стигне до МКС за кратко време НЕ Е лесно. Не защото е далече, само 400 км е, а защото трябва да се улучи момента. Това е много трудно. Затова се лети по лесният начин. Най-напред се достига нужната височина, след това се влиза в нужната орбита, след това се изравняват скоростите и на краят се скачват. 

Zmeja

Не ми се вярва съкращаването на времето да е за сметка на претоварване на космонавтите. Вероятно става въпрос за траектория и математика, както се изрази един съфорумец по-горе. Известно е, че руснаците работят по-добре с молива, отколкото с гаечния ключ и полирпастата. Може пък методът да е важен и за съкращаване времето до достигането на целите на  междуконтиненталните балистични ракети, знае ли човк! А за унищожаване на спътници и оръжейни системи, изведени в космоса, дали времето за достигане не е важно?

nebenebe

Икономия на гориво. Може би и руснаците ще минат към няколкократна употреба на някои секции/степени.

Ivan Vassilev

Икономия на гориво да, но по-скоро за сметка на повече полезен товар, засега не се е чуло нищо за повторно използване.

Stоrmbringer

Става дума за орбитална механика, тоест, за изразходвана енергия (гориво) срещу време. Най-ниско енергийната траектория, с минимален разход на гориво за изменение на орбитата, е стандартния двудневен заход. Той се използва изключително при товарните кораби до МКС - няма за къде да се бърза толкова, по-добре да се занесе малко товар в повече. Използваха го и совалките - те са тежки и бързото пристигане би струвало доста гориво, жизненото пространство е достатъчно голямо и два дни на борда на совалката не са проблем за астронавтите. При пилотираните "Союз" се използва краткия, шест часов заход, защото за трима души, натъпкани като сардели в миниатюрната капсула, два дни ще им се сторят цяла вечност и изобщо не е ясно дали ще могат да се изтърпят още 6 месеца на МКС. 

 

Новите американски "Crew Dragon" и "Starliner" са доста по-големи от "Союз" и двудневно пътуване с тях не би било проблем, но те имат също така и достатъчно гориво за шестчасов заход.

 

Естествено, тези шест часа могат да се съкратят още, но за сметка на повече изразходвано гориво и по-малко полезен товар, което вероятно ще направи цялото това упражнение безсмислено.

 

Обръгнали сме вече на изцепките и фантасмагориите на Рогозин и Роскосмос. Както знаем, през 2015 г. трябваше да заработи руската база на Луната...

 

https://lenta.ru/news/2006/01/25/moon/

hamer

Интересно, ако братята американци бяха пуснали подобно съобщение, какви ли щяха да са коментарите?

nebenebe

Да, май по-бавното скачване е по-окономично. Ако са прецизни сметките де. Остава да се чудим каква е целта. Може би реакция при форсмажорни обстоятелства.

бастун

Споко, обитаемата МКС нямаше и няма никакъв смисъл, освен съществуването на пилотируеми космически програми и натам по веригата едни пари ? . Тоест поначало каквито и да са пилотируеми полети нямат смисъл. За руснаците остана единия престиж. В случая Рогозин прави евтина реклама на Роскосмос.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Много по-важно е колко килограма товар са изведени в орбита, а не за колко време отиват там и колко време престояват. Веднъж изведени, обектите в Орбита смени мални колекции могат да останат с години,

 

Не става дума за килограми товар, а за човекочасове в орбита. 

Разликата е от земята до небето.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

поне не размахвате телепорти и зона 51. Пак , не висша, а математика от гимназията- става. Въпросът дали е икономически ефективно. Имаите предвид че двигателите реално (сумарно на трите степени) работят към пет минути за да изведат апарата за скачване на геостационарна орбита. Просто соплата ще се стопят за повече. Може по - агресивна орбита, но трябва още степени, освен това може да се наложи астронавтите да се чегъртат със шпатула от стените.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Имаите предвид че двигателите реално (сумарно на трите степени) работят към пет минути за да изведат апарата за скачване на геостационарна орбита.

 

Приятелче, доста си далеч от реалиите. 

Двигателите на "Союз" извеждат космическия апарат (КА) точно за 525 секунди (почти 9 минути)

Геостационарната орбита е орбита над екватора на 35 786 км над земната повърхност. Там хора не летят. 

Орбитата на МКС е ниска околоземна орбита (НОО) с перигей 413 км и апогей 418 км, а наклонението на орбитата е 51,63°

Влез или се регистрирай за да коментираш

×