facebook
twitter

Горещи новини

Разкриха кражби на ток чрез мобилни фургони за копаене на криптовалута

2010
EVN/Медиапул
Фургонът, който е използван за кражба ток в Скобелево.

Екипи на Електроразпределение Юг (ЕР Юг), част от EVN Група, разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са /били незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството, предаде БГНЕС. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ. Т.нар. "копачки" са разкрити от сътрудници на КЕЦ Стамболийски на ЕР Юг в землищата на пловдивските селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево.

И за трите случая на място са извикани екипи на полицията, които са издали констативни протоколи. Протоколи за незаконно присъединяване към разпределителната мрежа са издадени и от екипите на ЕР Юг. Единият от фургоните е иззет от полицията. По случаите се води разследване. "Копачките" на криптовалута консумират голямо количество електроенергия, тъй като използваните компютри концентрират голяма изчислителна мощност. И за трите случая е характерно, че фургоните с "копачките" за криптовалута са монтирани в покрайнините на селищата, за да не бъдат забелязани от местните жители в селото, и са присъединени незаконно към трафопостове на ЕР Юг.

„Очевидно става въпрос за незаконно извършвана дейност. Краде се не само електроенергия за сметка на електроразпределителното дружество, а най вероятно лицата, които се занимават с тази дейност, не плащат и дължимите данъци на държавата. Ето защо, апелираме към всички компетентни държавни институции да изострят вниманието си и да увеличат контрола над този вид дейност. Ние от своя страна сме готови да съдействаме с цялата налична информация, с която разполагаме“, коментира Гочо Чемширов, член на УС на ЕР Юг.

ЕР Юг предприема серия от мерки за предотвратяване на подобен тип кражби на електроенергия. За целта дружеството започва разяснителна кампания с кметовете от малките населени места, които са потенциално рискови за монтиране на копачки за криптовалути.

Копаенето на криптовалута не е забранена от закона, но като всяка търговска дейност трябва да бъде извършвана в съответствие със законите и разпоредбите на страната, включително и да се заплаща използваната за нея електроенергия.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Telegram" пуска своя криптовалута

28.08.2019

1128 3
Ще рискувате ли да дадете парите си на Фейсбук?
Франция и Германия са скептични за криптовалутата на "Фейсбук"

17.07.2019

400

Коментари

inventus

Де Венецуела де! Ще ги ядосате тези момченца и ще вземат да хакнат електромрежата баш посред лято та да се чудим какво да правим докато я оправят! Тези момченца трябва да се коткат...внимателно! И ако може да се привлекат на държавна служба както отбеляза др. Борисов.Со кротце со благо...и со малце кютек ...бих добавил аз.

маркос

 

 

 

                                 Бе тези нямат ли кирки ?

анастаси сиров

Как се копа криптовалута.Дайте малко обяснения.

olis

С извършване на безмислена* работа от компютъра (или от специално съсдадено за целта у-во, ASIC, както е в случая).

Ето тук можеш и сам да си изкопаеш малко с домашния си комп. - https://highpay-pool.com

 

--------------------------------

*има и криптовалути които се копая чрез извършване на изключително полезна работа -  Gridcoin, Curecoin, но това са изключения

Влез или се регистрирай за да коментираш