Quantcast
Пътна полиция започва да санкционира хората с е-тротинетки | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Пътна полиция започва да санкционира хората с е-тротинетки

4691
Илияна Кирилова

Пътна полиция започва да санкционира собствениците на електрически тротинетки, тъй като по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас, съобщи пред БНР началникът на Пътна полиция-София комисар Любомир Костадинов.

Той допълни, че са регистрирани първите инциденти с тротинетки. И апелира към водачите да са много внимателни.

Комисар Костадинов не отговори дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

Заради инцидента от преди ден, когато мъж и жена загинаха при катастрофа с мотор, Пътна полиция е засилила и вниманието си към поведението на мотористите. Само за последното денонощие от 50 проверени водачи на мотор 30 са били нарушители. 

Ключови думи:

тротинетки
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентарна комисия прие скорост до 25 км/ч за тротинетки

15.01.2020

424 1
Аналоговите хора регулират дигиталния бизнес

30.11.2019

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3476
Франция затяга правилата за ел. тротинетките

26.10.2019

503 8

Коментари

Предводител на ...

Само за последното денонощие от 50 проверени водачи на мотор 30 са били нарушители. 

Пазете ги, те са крехки като котлети. 

Sapienti_sat

...по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас,

........................................

Комисар Костадинов не отговори дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

 

Ето, това е любимото на българския законодател и естествено стигаме до "Ами сега, к'о праим?"

 

 

inventus

Поне да ги задължат да си турят по един байряк та да ги виждаме! Иначе е доста трудно да ги опазим. А са крехки наистина. Виждал съм дърти мъже на такива. Не е дете да си счупи крайник и да му зарастне за двадесетина дена. Дъртото може да пати дълго време след едно падане.Ама иди му обяснявай! То си навило на масрафа и на харчовете и се чуди с каква още гъзария да блесне в очите на слепите та да го забележат.

PlaNed
снимка на PlaNed

по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас, съобщи пред БНР началникът на Пътна полиция-София комисар Любомир Костадинов.

Началник Костадинов, ще санкционирате ли градоначалничката Фандъчкова за сключения в нарушение на действащото законодателство договор с фирмата, предоставяща тротинетки?

Ще бъдат ли санкционирани ползвателите на тротинетки под наем или само тези, които са си имали нахалството и са си купили собствени, вместо да пълнят гушката на Lime?

vvatkov

   Побързайте с изграждане на удобна и подходяща среда за новия вид транспорт.

fierсe
снимка на fierсe

тъй като по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас,

и кой точно член от закона им забранява?!?

Johnny2965

Не виждам причина е-тротинетките да се третират по-различно от велосипедите. Тоест, там, където е позволено да се кара велосипед, не би трябвало да се забраняват тротинетки. 

 

маняна
снимка на маняна

Агенция Пътна Инфраструктурата обяви нови винетки предназначени за водачите на електротортонетки, джетпакове, ховъркрафти, велосипеди с водородни клетки, рикши и шейни с кучешки впрягове.

Винетките ще се продават на месечна и годишна база, а приходите от тях ще се използват за закупуване на бяла боя за зебри и лентови маркировки с брайлови бабунки за слепите водачи. 

vvatkov

   Как са тръгнали, ще забранят и старческите проходилки.

https://daya-bg.com/wp-content/uploads/2018/01/FS914L-400x400.jpg

bisdatquicitodat

С инвалидните ел. колички как стои въпросът? Те забранени ли са от Закона да се движат по пътя или тротоарите. Кой закон ги забранява? 

SvSophia
снимка на SvSophia

регламент да се движат по пътната мрежа у нас,

........................................

Комисар Костадинов не отговори дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

И какво следва от това - вместо травмирани е-тротинетковци по платното, ще се появят травмирани от е-тротинетковци пешеходци по тротоарите?

Неслучайно питам - откак в наше село направиха на неудачни места велоалеи по тротоарите, велосипедистите тръгнаха и по невелоалейни тротоари и по пешеходни зони. И ни един не съм видяла да слезе от велосипеда на пешеходна пътека.

bisdatquicitodat

ППЗДП ...41. "Пешеходец" е участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:

а) които бутат или теглят детска или инвалидна количка или друго пътно превозно средство без двигател и с широчина, по-малка от 1 м;

б) които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;

в) инвалиди, които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани посредством тяхната мускулна сила или от двигател, ако се движат със скорост на пешеходец. 

Аз де

Животът върви напред, а ние ( като хора и общество) - назад.

Тъпи, слепи, тесногръди, подли, зли , завистливи, изпълнени с омраза! Нищо светло и градивно.

Това сме ние! Няма толкова произведен напалм за нас.

Карапетров

Ти де, от многото епитети, които си си прикачил, не проличава позиция по въпроса.

Invisible

   Аз на велосипеда си имам фар и звънец.

  И мога да реагирам много по- бързо от тулупа на тротинетка.

   Значи се появи още една категория, която трабва да бъде държана изкъсо.

   След пушачите и кучкарите.

Аз де

Фандъкова е много секси в това светло синьо. В съседната статия Манолова също е в светло-синьо, но някак са й спестили сексапила фотографите. И това ако не е предизборна агитация насочена към такива като мен със слаб ангел, не знам как да го нарека...

kaily
снимка на kaily

Требе да се ползва градския транспорт.

По същата логика забраниха и разрешеното в цял свят споделено пътуване.

демокрация, сър

Hateras
снимка на Hateras

Е-тротинетките са дву/три/колесно МПС. Т.е. попадат в категория "М" или категория "А", в зависимост как дебилните законотворци ще сменят олигофренската граница от 50 куб. см на нещо адекватно. Примерно мощност.

Т.е. е-тротинетките се движат по платното, а е-тротинеткаджиите имат "книжка" от съответната категория.

Solace

В актуалните ЗДвП и ППЗДвП има разделение на категория А, като именно киловатите са посочени като мерна единица.

 

Тук проблемът е, че вероятно Общината не е съгласувала режима на движение с Пътна полиция. А е важно, защото тротинетките са участници в движението, и то определено не като пешеходци...

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...тия тротинетки са ужасни в морските курорти...на крайбрежата улица в Слънчев бряг се движат навсякъде...бибиткат...побъркват туристите....после искаме да идват качествени туристи в България....

 

...на крайбрежната улица на Слънчев бряг вечер едва се разминават пешехоците и в тази обстановка ти бибиткат три ел. триколки и те побъркват...злите езици говорят, че Маргините са обхванали бизнеса с ел. триколките и никой копче не може да им каже...естествено полицаите не ги закачат защото ги е страх от тях...

 

...Маргините са превзели и влакчето...което вече преминава изцяло от...до дори стига до Хелена ризорт...преди поне до там не разрешаваха да минава влака...сега си минава навсякъде влака през крайбрежната улица....бият камбаната и туристите се разпръсват за да мине влакчето на Маргините...

 

...злите езици говорят, че Маргините са купили и огромния хотел Виктория Палас от Арабаджиев...

 

...злите езици говорят също, че след като Маджо е превзел южния плаж в Слънчев бряг, миналата година Ангелкова е дала на Маджо и северния плаж на концесия...

Доц.Трътлев

Формално електрическата тротонетка е моторно превозно средство и то без никаква сигнализация.

vasilevil

Важното е да има санкции.

venstar

В Германия е-тротинетката трябва да е сертифицирана и да има застраховка за да се ползва на обществени места. Тези тротинетки имат ограничение на скоростта от 20 км/ч. Обсъжда се автоматично намаляване на скоростта при навлизане в пешеходна зона.

В България, както винаги, цари анархия. Трябва да се забрани движението на каквито и да е превозни средства (с изключение на количките за инвалиди) в пешеходните зони или да се ограничи до 5 км/ч. Не е допустимо велосипеди, мотопедки, скутери, ролери, тротинетки и подобни да фърчат сред хората. Ами ако някой не успее да се опази или някое дете изведнъж попадне отпред?

Има време. Държавата може да наложи мораториум за ползването им, докато не се изчисти нормативната рамка за новите джаджи. Кое превозно средство къде може да се движи, с каква скорост, на какви технически изисквания трябва да отговаря, какво свидетелство се иска за водача, какви документи трябва да има и т.н.

bisdatquicitodat

няма разлика между ел. тротинетки и ел. ролери. И за ролери ли ще се глобяваме?

V. Kostov

Имам и такава тротинетка, имам и колело. С пъти по-маневрена е тротинетката (Invisible). Изключително лесна за управление, просто няма сравнение. Въобще, това е транспорт, с който си напълно независим от градски транспорт - поне, когато е топло. Мобилността пък е друго голямо предимство, дори спрямо колелото.

 

Точно тия предимства правят тротинетките цел на чантаджиите. Те просто искат да печелят и от това - налог ли ще е, нещо друго ли... Така че тия действия просто целят вноски в касичката на ГЕРБ. 

Карапетров

Нямат място по тротоарите и в парковете, ако няма обособена пътека/алея за тях. Това се отнася и за велосипеди или каквото и да е, движещо се по-бързо от пешеходец.

Аладар
В големите градове от отровите на колите умират много повече отколкото от елтротинетки.
ИвКо

Т.е. попадат в категория "М" или категория "А", в зависимост как дебилните законотворци ще сменят олигофренската граница от 50 куб. см на по о нещо адекватно.

Попадащите в категория "М" задължително трябва да имат контролни табели по образец и още няколко подробности. 

 

В още по старият правилник категория "М" беше за МПС до 100 куб.см. С излизането на пазара на  мотопед "Балкан" 75 куб.см. / вдигаше 85 км/ч колкото един "Ковровец" 175 куб.см./ ограничението падна на 50 куб.см.

 

ПП.

 

Пътна полиция започва да санкционира хората с е-тротинетки

Какво ли да е това нещо е-тротинетка, за ел-тротинетки имам някаква представа.

Дежурния

Май за тук беше а се оказа другаде.

От коя разпоредба на ЗДвП от МВР извличат тълкуването, че тротинетките не могат да се движат по пътищата?

Съответствието на превозните средства, системите, компонентите и отделните технически възли с приложимите към тях технически изисквания се установява чрез извършването на процедури за:

1. одобряване на типа на нови превозни средства, както следва:

а) ЕС одобряване на типа - за превозни средства от категория L;

 

....

Всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач, освен когато превозното средство е учебно и се управлява от кандидат за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство по време на обучението му

....

категория АМ - мотопеди - двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 4, параграф 2, букви "а" и "б" от Регламент (ЕС) № 168/2013 (категория L1е и категория L2е), с изключение на тези с конструктивна максимална скорост, по-малка или равна на 25 km/h,

..................

Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи: ... ...

свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него;

2. свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке

Има и още, но до тук изглежда повече от достатъчно.

Влез или се регистрирай за да коментираш