Медия без
политическа реклама

Трайчо Трайков иска София да махне паркоместата за тротинетки

Предложението на районния кмет на "Средец" породи разнопосочни коментари

През 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова лично рекламира старта на една от фирмите за споделено ползване на електрически тротинетки.

Кметът на софийския район „Средец“ Трайчо Трайков призова Столична община да премахне специалните паркоместа за електрическите тротинетки, които управляващите в града обособиха през 2019 г. Районът се намира в идеалния център, където тротинетките най-често се използват и най-често се паркират. Предложението бе дадено на последното заседание на архитектурната комисия в Столичния общински съвет. Трайков мотивира искането си с това, че разчертаването на нарочни зони, в които ползвателите на новите средства за придвижване да ги оставят, не е донесъл нужния ред в паркирането на тротинетките за споделено ползване. „Общинският съвет на София трябва да се занимае със съдбата на онези паркоместа, които бяха заделени за тротинетки. Мисля, че в периода от създаването им досега се оказа, че първоначалният замисъл не беше оправдан. Те не се използват за тази цел. Много моля да се върнат в патримониума за свободно паркиране“, заяви Трайков. По-късно той сподели искането си и в социалните мрежи. „Предложих да се направи преоценка за паркоместата в синя и зелена зона, които бяха заделени за споделени тротинетки - очевидно е, че не се използват за тази цел. Ако няма друга смислена идея за тях, трябва да се върнат за свободно паркиране“, написа Трайков във „Фейсбук“.

Предложението на районния кмет предизвика разнопочни коментари. Представителят на гражданската организация „Спаси София“ Андрей Зографски критикува искането му. „Що за глупост е премахването на места за велосипеди в идеалния център, за да се осигурят повече места за коли, при това незаконни!? Тази "идея" е символ за тотална управленска немощ и липса на каквато и да е визия за развитието на този град“, коментира Зографски.

Срещу предложението се обявиха и от сдружението „Велоеволюция“. „Не се ползват паркоместата, защото стойките не са монтирани добре и колелата изчезват, барабар с общинско имущество. Защо не опитате да подобрите велопаркирането и достъпа до центъра с велосипед?“, попитаха от огранизацията.

Според други столичани обаче предложението на Трайков е правилно. „Приветствам идеята да се премахнат паркоместата за тротинетки, те не се ползват изобщо, а само заемат и без това ограничените места за паркиране“, написа Антоанета Славчева под поста на районния кмет.

През лятото на 2019 г. Столична община обяви, че ще изгради над 150 места за паркиране на двуколесни превозни средства като велосипеди и тротинетки. От управляващата в София партия ГЕРБ поясниха, че на етапи да бъдат изградени 42 места в синя зона и още 112 в зелена зона. Новите паркоместа в широкия център ще могат да се наемат срещу заплащане от компаниите, които предлагат споделено пътуване, и ще бъдат безплатни за всички останали. Идеята на общината бе да се подберат локации, където има интензивен трафик. Целта бе да се избегнат лошите практики от други градове, в които електрически тротинетки и велосипеди се оставят безразборно в центъра и извън него. Тя обаче бе изпълнена доста спорно и в София много често могат да се видят захвърлени и изоставени тротинетки.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?