Медия без
политическа реклама

Първият туристически полет около Луната се провали

Причината е непрекъснатото отлагане на старта

01 Юни 2024
 Юсаку Маезава
БГНЕС/ЕПА
Юсаку Маезава

Японският милиардер Юсаку Маезава се отказа от своя проект DearMoon, в рамките на който планираше да извърши първия туристически полет около Луната с кораб на SpaceX, съобщиха от пресслужбата на проекта.

„Със съжаление ви съобщаваме, че първият частен полет около Луната като част от проекта DearMoon е отменен. Благодарим на всички, които ни подкрепиха, и се извиняваме на онези, които очакваха с нетърпение това събитие“, се казва в съобщението.

На сайта DearMoon се уточнява, че Маезава е решил да прекрати проекта поради непрекъснатото отлагане на старта и липсата на "ясен график в близка перспектива".

«Подписах договор през 2018 г. въз основа на факта, че DearMoon ще бъде пуснат до края на 2023 г. Но все още няма яснота кога ще се случи това. Не мога да планирам бъдещето си в тези условия и се чувствам ужасно, карайки членовете на екипажа да чакат. Затова взех и трудното решение да отменя проекта на този етап“, обясни Маезава.

В началото на 2017 г. SpaceX обяви планове за организиране на туристически полет около Луната. Година по-късно компанията избра първия пътник - това беше Юсаку Маезава. Той купи всички места на кораба и обяви конкурс за екипажа за съвместна мисия.

В края на 2022 г. стана известно, че екипът на Maezawa включва диджей Стив Аоки, блогъра Тим ​​Дод, режисьора  Брендън Хол от САЩ, както и южнокорейския певец TOP, ирландския художник Rhiannon Adam, чешкия бизнесмен и продуцент Yemi AD. актьора Дев Джоши и британския фотограф Карим Илия. Американската сноубордистка Кейтлин Фарингтън и японската танцьорка Мию бяха избрани за резервни членове на екипажа.

През 2021 г. Маезава кацна на Международната космическа станция с руския "Союз".

 

Още един провал

Първото пилотирано изстрелване на Starliner на Boeing към МКС отново се отлага, съобщиха от НАСА. Причината е проблем със системата за автоматично изстрелване. Инженерите търсят причината за проблема.

Пускането на най-новия кораб трябваше да се състои на 6 май, но също беше отменено поради неизправност. 

Starliner се произвежда от Boeing по договор с НАСА от 2014 г. и досега имаше е множество забавяния. Първият безпилотен полет се състоя през 2019 г. и беше счетен за неуспешен.

 

Ключови думи:

мисия до Луната, SpaceX

Още по темата