facebook
twitter

Горещи новини

Прокуратурата атакува и "Медиапул"

4743
Илияна Кирилова

След като прокуратурата атакува заради публикации "Сега" и "Капитал", държавното обвинение излезе с остра позиция и срещу статия на "Медиапул".

Апелативна специализирана прокуратура  обвинява медията в извършване на вандалски акт и оскверняване на паметта на починал магистрат. Причината е публикация в изданието на 19 август под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог". Публикацията се позовава на съобщение на самата прокуратура за разпореден тридневен арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил хванат да драска върху некролога на починал магистрат във фоайето на специализираната прокуратура. М. Стефанов е написал обидни и нецензурни думи върху некролога, след това заподозреният се опитал да го скъса, но бил спрян от съдебната охрана, разказва пресцентърът. "Медиапул" се позовава на официалното съобщение, че прокурор е определил деянието като случай с високата обществена опасност и е поискано постоянното задържане под стража.

В публикацията се припомня, че Стефанов вече е бил осъждан за хулиганство, а драскането върху некролога е извършено в изпитателния срок по негово предходно осъждане за хулиганство.

В статията обаче се напомня и нещо друго и се посочва, че подходът на прокуратурата по този случай показва сериозен обрат в собствената й практика. Преди шест години районът около сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъмна с разлепени приживе некролози на Камен Ситнилски, бивш зам.-главен прокурор. Към онзи момент той беше член на ВСС, в опозиция на главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава прокуратурата отказа дори да образува наказателно дело с аргумента, че това е неприемлива форма на граждански протест, а не обществено опасно деяние. Преди да почине, Камен Ситнилски бе махнат от ВСС с незаконно решение на мнозинството в съвета, оформено около Сотир Цацаров. През април 2016 г. Камен Ситнилски почина внезапно в Белград и не успя да дочака решението по делото си срещу ВСС, припомня още "Медиапул".

Медията посочва и че през ноември 2018 г. вxoдовете пpeд дoмa и ĸaнтopaтa нa извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ocъмнaха, oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи. Некролозите съобщаваха "c пpиcĸъpбиe" зa "ĸoнчинaтa" й. Прокуратурата не е съобщавала за разкрит извършител на това деяние, което би трябвало да е с висока обществена опасност, пише "Медиапул".

Сайтът подчертава, че в публикацията, разгневила прокуратурата, няма оценки за действията на прокуратурата по казуса с надраскания некролог, а само се припомня как държавното обвинение се е отнасяло към случаи на тормоз спрямо живи юристи с фалшиви некролози. Редакцията посочва, че не е и няма да спомене името на починалия от уважение към паметта му, защото то няма отношение към казуса.

Спецпрокуратурата обаче обявява, че публикацията на "Медиапул" e изключително грозно "използване на паметта на колегата следовател", за да се компрометира прокуратурата. "Изключително грозно е да се използва паметта на колегата следовател ... /в съобщението на прокуратурата тук е името на починалия/, за който се гордеем, че бе част от колектива на Специализирана прокуратура, както и наш приятел, само и единствено за да бъде компрометирана прокуратурата. Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт", се казва в съобщението на спецпрокуратурата по отношение на "Медиапул". "Считаме, че публикуваната статия представлява подигравка с паметта на един достоен български следовател от страна на хора, имащи претенции за морален стожер на обществото, като отговорността за това оставяме на тяхната съвест, а също така и на преценката на българските граждани и общество", пише още в позицията на спецпрокуратурата.

 

 

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бившите шефове на агенцията за българи в чужбина отиват на съд

25.09.2020

1050 10
Прокуратурата и днес публикува нови смс-и на Узунов с Бобоков

24.06.2020

Обновена

4485 35
Пламен Бобоков е задържан въпреки внесената гаранция от 1 млн. лв.

18.06.2020

Обновена

4400 18

Коментари

zumer

ПРБ- Прокурорска Република България ?

Васик

Намекът е, че когато прокуратурата иска да чете статии за себе си, тя си ги съчинява сама и си ги публикува сама.

Хулиган

Вандалщина е.

А да водиш в съда под конвой две жени, оковани във вериги не е вандалщина, така ли?

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Ace_

Значи така - медията пропуска да спомене починалия, но гешефтурата - не!!

 

Хакерите може и да са видели личните данни на видни мутри, но гешефтурата няма да пропусне да ги разпространи на всички!

 

Нашата гешефтура - най-некадърна, безхаберна, нагла и престъпна на всички земни кълбета! А гешефтурка с пръскачките - за нобелова награда!

Шлифера

Арестуваха шефа на спецпрокуратурата на Северна Македония....   
https://mobile.frognews.bg/article/181660/  
Божее  дори и в Северна Македония има по читава  прикриватура!!!!!

TheExperience

Спецпрокуратурата обаче обявява, че публикацията на "Медиапул" e изключително грозно "използване на паметта на колегата следовател", за да се компрометира прокуратурата.

Питомците на Симеоновската правна школа сами се компроментират с некадърието си и слугинажа на  буржуазната  власт.

JollyRoger's

Пълен спеч! Тогите съвсем се смърангясаха и хвърлят къчове във всички посоки...

Иде Видовден, а шубето е голям страх!???

Доц.Трътлев

Та на кое място сме по свобода на словото?

Weiß

Прокуратурата напоследък налага на пишещите за нея принципа: "Или добро или нищо".

Поне досега този принцип важеше само за Господа нашего Иисуса Христа и умрелите.

Понеже Прокуратурата е жива, действаща институция, дали не тече процедура за обожествяването ѝ?

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Нещата са на закриване, още малко да тормозят на населението и България ще е само в учебниците, ако исторически абсурд, със заглавие  “Държавна Сигурност заличи нацията”. А още Гешев не е станал Главен прокурор, стане ли, просто няма да има други медии освен Проправителствени. Да изброим опозиционните медии Бивол, Сега, Капитал, МедияПул и Фрогнюз. С две думи, остана само Фрогнюз, ако няма прокурори до седмица там, за местните избори, значи са сменили свободата, със свинска кочина. Мисля, че 115 място по свобода на словото, е доста висока позиция, вече ще сме в групата със Северна Корея, начело с Хим Чен Геш.

paragraph39

Ако този/М. СТефанов/ е осквернил само негролог/-ози/ на този починал следовател, значи става въпрос за "неприемлива форма"/ словосъчетание на Прокуратурата!/ на ЛИЧЕН и персонално адресиран "граждански протест"/пак  думи на  Прокуратурата по "Случая Ситнилски", визиран в дописката!/!

Следователно, както и по "Случая Ситнилски", трябва  СЪЩО: "...прокуратурата отказа дори да образува наказателно дело с аргумента, че това е неприемлива форма на граждански протест, а не обществено опасно деяние"/край на цитата от дописката/?!?

П.П. :

"Алооо, "Топлофикация" ли е?!"

"Не, тук е Прокуратурата!"

"Нищо, и на вас да ви е@а майката!"...

greenville

Знам какъв е алгоритъма да си регистрираш фирма.

СЕГА искам да знам как да си регистрам собствена  алтернативна държава! 

Нещо като България2 например.

Какво ми е необходимо на първо време? Неутрален /ничий/ терен?

Има ли значение колко е голям???

Документи???

.....

Не може на морска държава да й се отнеме флага и никой звук да не издаде.

Не може една шепа хора да се гаврят с народа си и вместо тотален протест положението да е от типа на  "тихо, даже листо не помръдва"

 

Не може.

 

 

Желязко Желев

         Доколкото знам има алтернативна България.

                      'Кой люби народа поробен
                                 и пази завета велик - 
                      на Левски завета бунтовен -
                      при нас нека дойде войник.'

Jassie

?

Доц.Трътлев

Как така да не може? Виждаме, че може.

дъртреалист

Прокуратурата - Министерство на истината, по Оруел...

Devil in Exile

Гледам снимката - абсурд - прокуратура и съд в една сграда?!! Ами да подслонят там и специализираната адвокатура, та всички страни да си кротнат под един покрив. Извод: съдът е пристрастен на страната на обвинението, а уж трябва да е независим. Специализираните органи трябва да се закрият, защото чрез тях се налага беззаконието. Магистратите в тях са подкупени с големи заплати и привилегии, за да не прилагат закона, а да изпълняват незаконни заповеди.

Доц.Трътлев

Като досега основната им дейност е да покриват золумите на герберастията и собствените такива.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

дефицитът на прокуратурата:

компетентност

 

некомпетентни са и правно, и морално, и ментално

 

освен това мисля, че трябва да бъдат окачени в интернет техните дипломи от университет и гимназия

щото ме тежки съмнения глождят, съмнения за числото пи

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Числото Пи е доста висока летва за техните възможности от гимназията, да не издигаме в звание Университет Школата в Симеоново, в тази школа оценките се поставят от не от академична гледна точка. Дефицита на компетентност в прокуратурата е станал пандемия, до степен че компетентния е излишен и вреден елемент за тях, та може да го обвинят в престъпление. 

Влез или се регистрирай за да коментираш