Медия без
политическа реклама

"Медиапул" спечели делото по безпрецедентния иск за 1 млн. лв.

Медията ще дари присъдената от съда сума за адвокатски разноски на фонд срещу "дела-шамари"

12 Яну. 2024
Според адвокат Александър Кашъмов (в средата) решението на съда предпазва правото на журналистите и гражданските активисти да говорят свободно.
Mediapool
Според адвокат Александър Кашъмов (в средата) решението на съда предпазва правото на журналистите и гражданските активисти да говорят свободно.

Съдът отсъди в полза на Mediapool по делото, което застрахователната компания "Лев инс" заведе срещу медията. Искът на компанията, който беше на безпрецедентната стойност от 1 милион лева, беше заради журналистическа публикация. Софийски градски съд, в лицето на съдия Стилияна Григорова, обаче го отхвърли. Това е решение на първа инстанция, което може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.

"Лев инс" заведе делото заради статията на журналистката Цветелина Соколова "България пак е заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта"". В публикацията от 27 септември 2022 г. се засягаше проблемът, който България имаше със системата "Зелена карта". В основата на статията беше цитат от изявление на тогавашния служебен финансов министър Росица Велкова. Този цитат е бил взет от официална стенограма на правителствено заседание.

Съдът отхвърля твърдението, че в журналистическия материал се съдържат клевети. "Не може да се говори за баланс между правата на гражданите на информация и изнасяне на данни от публични източници, които съдържат неблагоприятни за адресирания субект изказвания. Последното обстоятелство не може да възпре "обществения пазител" в лицето на журналистическата общност да следва призванието си да държи гражданите информирани. Противното би означавало да се стимулира цензурата, наложена в известни исторически периоди на страната ни", пише съдия Григорова в своето решение.

По думите й, "недопустимо е под страх от накърняване на репутацията на граждани, частни и публични организации членовете на демократичното общество да бъдат оставени в неведение за събития, процеси и решения, свързани с благоденствието и просперитета на националната общност".

Според съдията цитираната правителствена стенограма е публичен източник, който освобождава журналиста, автор на материала, от задължението да проверява неговата вярност съгласно практиката на Европейския съд по правата на човека. Чрез статията се постига целта, присъща на демократичното общество, смята магистратът, а именно прозрачност на водената от правителството политика и информираност на гражданите за решенията по провеждането на тази политика.

Съдът присъжда на Mediapool адвокатските разноски за делото в размер на 40 000 лв. "Ако това се потвърди и влезе в сила, поемам ангажимента да преведем тази сума на "Асоциацията на европейските журналисти - България" (АЕЖ) за създаването на обещания фонд за защита на медии и журналисти срещу подобни "дела шамари"", коментира издателят и главен редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Адвокат Александър Кашъмов, който водеше защитата на медията, заяви, че решението на съда е важно, защото предпазва правото на журналистите и гражданските активисти да говорят свободно. "Това е важен знак към Европа, тъй като делото срещу Mediapool е едно тежките "дела шамари" (SLAPP) в европейски контекст", посочи той.

НОВО ДЕЛО

АЕЦ "Козлодуй" е завела дело за 500 000 лв. срещу своя бивша служителка, разкрила нарушения в централата, съобщи АЕЖ вчера. Съдената Наталия Станчева е бивша медицинска сестра в централата. Тя разкрива, че службата по трудова медицина към АЕЦ е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център, който извършва нерегламентирани лекарски прегледи на служителите на централата. Районната здравна инспекция във Враца е затворила незаконния ДКЦ заради нарушение на Закона за лечебните заведения.

Разкритието си Станчева обосновава на основата на подадени над 70 заявления за достъп до обществена информация. Заради това тя получава наградата "Златен ключ" на Програма "Достъп до информация" през септември 2023 г. От АЕЦ "Козлодуй" обаче твърдят, че това е било злоупотреба с правото на достъп до обществена информация.

АЕЖ и Програма "Достъп до информация" определят това твърдение като нелепо, тъй като няма закон, който да поставя ограничения върху броя на жалбите, предложенията и петициите, които един гражданин може да отправи. "Нещо повече, такова разбиране би създало опасен прецедент и би лишило гражданите от възможност да упражняват права, гарантирани им от Конституцията", отбелязват от АЕЖ. И посочват, че огромният размер на иска го вкарва в категорията на "делата-шамари". Неправителствените организации очакват намеса от страна на правителството и Българския енергиен холдинг, които контролират АЕЦ, по случая.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата