Quantcast
Приключи разследването "Суджукгейт" | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Приключи разследването "Суджукгейт"

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов отива на съд за изнудване за 4 т суджук, филе "Елена" и телешка пастърма
2313
ГЕРБ
Живко Мартинов до лидера си Бойко Борисов. И след скандала, той си остана член на партията.

Година и половина след като гръмна скандалът "Суджукгейт", свързан с вече бившия депутат, но все още член на ГЕРБ Живко Мартинов, от прокуратурата обявиха, че са приключили разследването срещу него и предстои делото да влезе в съда. 

През лятото на 2017 г. прокуратурата повдигна 6 обвинения на Мартинов - за принуда, за закана с убийство, за опит да се осуети наказателно преследване, за това, че през 2015 г. със заплахи е принудил зам.-шефа на МВР в Добрич и началника на РПУ-Балчик да извършат нередни действия по служба, както и че е принудил със заплахи директора на ВиК-Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството. След Мартинов три обвинения получи и бившият шеф на МВР в Добрич Веселин Колев. Под отговорност бяха подведени и местната шефка на агенцията по безопасност на храните Розалина Брайкова, както и бизнесменът Петър Малджиев за заплаха на свидетели. Тогава от прокуратурата твърдяха, че Мартинов е изнудвал, използвайки името на премиера Бойко Борисов, но нито един суджук не е стигнал до лидера на ГЕРБ.

Сега от спецпрокуратурата съобщават, че на Мартинов е повдигнато прецизирано обвинение - за изнудване, за което бившият депутат ще бъде изправен пред съда. Борисов отсъства от историята, разказана в прессъобщението на прокуратурата. Мартинов трябвало да се яви в прокуратурата днес, но не го направил по здравословни причини и затова предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем е отложено за другата седмица. Не е ясно какво се случва с останалите първоначални обвинения срещу Мартинов, както и с другите обвинеями по скандала.

Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от януари 2012 г. до януари 2013 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление - с четири деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил А. П. П., чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани да извърши нещо противно на волята му - да му предостави 4 тона суров суджук, 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма телешка пастърма, и с това причинил на А.П.П. значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168 лева, пише в съобщението на прокуратурата.

Отправените към А. П. П. закани са: "Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста"; "Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба"; "Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“; "Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил".

Мартинов е на свобода срещу 20 000 лв. Ако бъде признат за виновен, Мартинов може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на имущество.

Още

Съдът: Не е ясно какво иска спецпрокуратурата по Суджукгейт
8 месеца не стигнаха на съдебен шеф да реши делото срещу Ценко Чоков
Живко Мартинов получи условна присъда по "Суджукгейт"

21.07.2020

3479