Медия без
политическа реклама

Обвиняемият за „Суджукгейт“ още е член на ГЕРБ

05 Дек. 2018ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Живко Мартинов си поръчвал само по 30-40 кг суджук.

Обещанията за предизборна „ревизия“ на партията, с които ГЕРБ отбеляза своята 12-а годишнина в понеделник, започнаха да кънтят на кухо още ден след честването. Във вторник стана ясно, че Живко Мартинов – бившият депутат от ГЕРБ, прочул се с предявеното му обвинение, че е изнудвал търговец за 4 тона суджук, ползвайки името на премиера Бойко Борисов, продължава да е член на партията.

„Член съм. Никой не ме е уведомил, че съм изключен. Платил съм си членския внос за тази година, но за да не петня името на партията и премиера, тактично се оттеглих“, обясни Мартинов пред bTV.

През 2017 г., когато се развихри скандалът около Мартинов, Борисов си даде вид, че предприема драстични мерки, за да разграничи себе си и партията от аферата. Лидерът на ГЕРБ публично поиска оставките на шефовете на областната и общинската партийни организации в Добрич. Той гръмко обяви, че „всеки негодник незабавно е изритван и от парламента, и от партията“. Мартинов действително се оттегли от парламента, но се оказва, че партията тихомълком е запазила членството му.

Обяснение за странната ситуация може да се търси в интервюто на Мартинов пред bTV, от което се разбира, че е бил доста близък с Борисов. „Аз съм имал наистина близки отношения с човека, тъй като винаги съм го търсил за услуги, както и той, когато е имал някакви проблеми в нашия регион, както беше с мината в Оброчище“, каза бившият депутат. Но веднага уточни, че под услуги имал предвид мероприятия като изнесено заседание на парламентарна комисия. И огорчено призна, че не смее да контактува с премиера, защото „той беше доста обиден от това, което се случи“.

 

КОЛБАСИ

Мартинов отрече обвинението в изнудване и разказа, че сам си правил колбаси от дивечово месо при „Манол, който има колбасарски цех в Рилци“. „Прави ми по 30-40 кг суджук. Какви са тези 4 тона? Кой нормален човек ще изяде 4 тона?“, попита ексдепутатът. Той обяви Антон Проданов – бизнесмена, подал сигнала срещу него, за свой длъжник, който гравитирал около БСП-Варна. Тук по телефона се включи самият Проданов: „Лично от мен е искал суджуци и са носени в офиса му, където в момента е нотариална кантора, и той ги сушеше вътре“, каза той и поиска двамата да бъдат тествани с полиграф в студиото на bTV.