facebook
twitter

Наблюдател

"Суджукгейт" плавно прерасна в "Локумгейт"

Какво прави прокуратурата, че една година не може да приключи разследването срещу Живко Мартинов? Да не би да опитват суджук по суджук?
4 347
 Илияна Кирилова
От спецпрокуратурата дори отказват да назоват прокурорката, която наблюдава "Суджукгейт". Пък тя не разрешава да се дава никаква информация по разследването.

Колко студена вода е нужна, за да се преглътнат 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе "Елена" и телешка пастърма? Месните специалитети не са извадка от меню, а цитат от официалното съобщение на прокуратурата, с което на 31 август м.г. беше огласено, че на бившия добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов са повдигнати обвинения за 6 престъпления. Едно от тези обвинения е за изнудването на бизнесмен за въпросните колбаси уж от името на премиера.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров даде пресконференция, за да разкаже за суджуците и филето, и да съобщи, че "проверката е показала, че дори един суджук не е достигнал до министър-председателя". Шоуто продължи с мощното присъствие на държавното обвинение в Добрич. Трима обвинители от антикорупционното звено на прокуратурата, начело с говорителката на Цацаров Румяна Арнаудова, отидоха да разпитват и да разследват на място. С тях в града се изсипаха и тежковъоръжени служители на прокурорското бюро за защита на свидетелите. Изобщо гледахме сценки от нискобюджетен екшън, който за една година беше забравен от публиката.

Тази година не стигна на прокуратурата да доведе разследването до някакъв финал. Не е ясно и какво бави процеса. Тук не се налага да се търсят експерти по шейни, да речем, като по разследването на инцидента, при който загина 4-годишното дете на транспортния министър Ивайло Московски. И за това транспортно разследване, по всичко личи, година няма да стигне. Та, ако експертизи са причината да се бави "Суджукгейт", какво пречи да бъде казано?

 

Дали и тук не се търси експерт, който да опита суджук по суджук

 

и така да оцени дали в тези 4 тона наистина има еленско? Или просто "Суджукгейт" миналото лято беше един "Локумгейт", който трябваше да отклони вниманието от други гейтове. Като например от делото за КТБ и от въпросите защо някои хора не присъстват в обвинителния акт по казуса.

При това Живко Мартинов и останалите, обвинени заедно с него, се разследват от специализираната прокуратура, която се занимава с организираната престъпност. Спецпрокуратурата е гвардията на държавното обвинение, образно казано. Там бяха пратени и делата за корупция по високите етажи на властта. Шефът й Иван Гешев беше отличен за работата си, като беше издигнат до заместник главен прокурор. Спецпрокурорите са най-добре платени сред колегите си, имат всички стимули да работят. А не е като да не са приключвали дела за по 3 месеца. Като това срещу кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. 

За делото на Живко Мартинов обаче не се говори. От спецпрокуратурата

 

дори отказват да назоват наблюдаващата прокурорка, защото тя не искала

 

да се знае името й. Ясно е, че така не се крие от разследваните, а от обществена отговорност, която лесно се размива в анонимността. Освен че крие името си, спецпрокурорката не разрешава да се изнасят и никакви подробности около разследването. Дори не е официално обяснено и какво е наложило прехвърлянето на делото от градската прокуратура в спецпрокуратурата. Много удобен отговор е "работи се". Прокуратурата обикновено го дава, докато в един момент не гръмне балонът по разследването. Било на досъдебната фаза, или после в съда, когато трясъкът е още по-голям. Затова, ако има прогрес, е добре да е видим за обществото, което с данъците си издържа съдебната система и очаква справедливост и качество в разумни срокове.

Засега обаче последните новини около "Суджукгейт" не са от разследващите. И гласят, че полицаи, командировани по морето, са настанени в хотел на обвиняем по "Суджукгейт", затова че е заплашвал свидетели срещу Мартинов. За него от прокуратурата обявиха официално, че "бил собственик на два хотела в курортно селище Кранево, казино в Добрич и други търговски обекти. Назад във времето е бил шеф на "Аполо и Болкан" и е бил свързан с бившите силови групировки".

Не е ясно колко плащат от община Балчик за настаняването на униформените, нито как е избран точно този хотел. В крайна сметка предприемачът не е осъждан, дори и на съд не е пратен, няма пречка общината да търгува с него. Но е странно, когато властта хем го обвинява, хем го ползва за бизнес партньор. Ако има доказателства срещу него, защо не го вкарват в съда? Ако няма - защо не му свалят обвинението? Накрая вероятно самият той, както и останалите трима обвиняеми, ще имат повод да осъдят държавата за солено обезщетение, както обичайно става по тези "знакови" дела. И естествено сметката ще я платят данъкоплатците, а историята със суджука ще се помни като поредния шедьовър на прокуратурата. 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

03.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

26294 43
Трите капана за властта щракнаха
Президентът май пази благоразумна дистанция от Доган

02.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10854 42

Коментари

Асол
снимка на Асол

Много добра работа! Поздравления! Обаче, няма да е никак лошо да продължи разговорът по темата...

Павел_Маринов

Това е поредния кьорфишек на бсп и другаря кирчо. На тия глупости и по партийните вечеринки не вярват.

маргаритка2

И как да продължи, като отказват информация...

 

kaLeko

А,има начин.Слагаш им пръстите на менгемето и почват да снасят.

Непримирим

Прокуратурата от години играе сериала "Приказки с очакван край", а именно "хепи енд" за големите бандити и "резил" за прокуратурата. Самата прокуратура обаче, въобще не се притеснява и смело и шумно започва следващата серия кьорфишеци. Никой не може да убеди никого, че ефектът не е търсен. А не е нужно много въображение, за да заподозре човек, че абсолютно всички бандити се откупват по някакъв начин. Така, хем се вдига пушилка и се отклонява вниманието на обществеността, хем някои хора захлебват, за сметка на и без това неприятните престъпници.

Begemot
снимка на Begemot

"проверката е показала, че дори един суджук не е достигнал до министър-председателя". 

Е, то значи най важното е разследано и доказано. Другото - кучета го яли, със суджука барабар.

bobongo
снимка на bobongo

Шшшшшт, по-тихо, че ше събудите Смауг тов. Прокулус и ше дойде да ви набие канчетата.

whw

Боко може и да не е ял суджуци, ама Цецоолу бая банкети е изкарал със суджука...

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Мутрьо предпочита филе "Елена" и Кайзер пастърма пред суджуците.

eric marsai
снимка на eric marsai

изключително интересен материал

обществото трепти и пърха за повече информация по този случай

предполагам, че ще има безброй горещи мнения

<емотикон за яка прозявка>

 

симпатично впечатление прави фактът, че форумчето говори на английски, когато ни казва, че коментарът ни е получен ;) 

Памфуций
снимка на Памфуций

Дежурен????

JollyRoger's

В допълнение на Сатир, Той сведе до знанието на герберастите, че изобщо не ядял суджук заради кръвното...

Redneg

Всички бесеперасти имаха големи надежди за тоя гладен прокурор, особено с пресконференциите за бюлетините и бусовете с двойни дъна ...

Обаче, видя се че отново прокуратурата внимателно следи от къде духа вятъра и се върти преконапреки на интересите на бесеперастията ...

Solace

Не е номера главния прокурор да обслужва нечии интереси. Или не можеш да го проумееш? Бесеперастите имаха надежди, доста неутрални във форума - също. Ама след "ти си го избра"...

onzi

Или не можеш да го проумееш?

хем не може, хем не ще. джендърски особености.

09.09.44

ЛУКУМИ е точно , а и ако започне- от т.нар. ВНС -91  работата  се изяснява изцяло....изобщо!???

Влез или се регистрирай за да коментираш