facebook
twitter

Горещи новини

Правителство и президентство в нов спор за сделката за F-16

Зам.министърът на отбраната и главният секретар на държавния глава изказаха коренно различни тези за оборудването на самолетите
5556
Илияна Кирилова

Правителството и президентството влязоха за пореден път в задочен спор за сделката по закупуването на 8 изтребители F-16.

България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 блок 70, каза пред БНР зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. В предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ той обясни, че всички системи на самолетите са отворени за добавяне на всякакъв вид оръжия и че с подписването на договора пакетът не е затворен.

„Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно оборудване, кодове и програми, отключени на борда, позволяващи да се отключат всякакви оръжия в перспектива и да бъдат използвани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, ако закупим каквото и да е оръжие, което е намалено или какъвто е да е нов тип оръжие“. „Утре правителството ще трябва да приеме подписаните от министъра на отбраната четири договора, които касаят не само доставката на 8 броя самолети Ф-16 блок 70, но и доставката на боеприпаси към тези самолети, на ракети въздух-въздух различни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване… “, посочи зам-министърът.

„Много е важно да поясня, че когато става въпрос за преговори и за цени, че правителството на САЩ чрез програмата за Международни военни продажби FMS не е търговец, а е посредник между българското правителство и американските компании, които доставят съответното оборудване. Това, което мога да гарантирам е, че програмата FMS, цените на оборудването, които американското правителство определя и дефинира, са същите цени, по които то купува съответните въоръжения и техника от американските компании“, обясни той. 

„Затова може би за първи път ще кажа в ефир, направленията, в които се работеше по отношение на намаляването на цената, не е само при преконфигурирането на пакета, който в началото на преговорите наистина разширихме умишлено с желание да получим и повече въоръжение... Американското правителство за цената от $1,256 млрд. е направило компромиси и намаления, там където то има право да направи… “

Запрянов коментира и въпроса дали е вярно, че в момента сме на критичния минимум и дори сме получили предупреждение от американската страна, че ако се отказваме от още неща по сделката от предварителния план, може да се окаже, че си купуваме оръжие, което няма да може да използваме: „Това беше първоначалното условие и на двете страни, че ние не можем да си позволим да закупим самолет, който няма въоръжение и няма да има бойни способности“.

Той коментира и това, че за момента не купуваме изобщо от управляемото въоръжение въздух-земя т.н. умни ракети, което дава повод на някои критици да твърдят, че  самолетът отива към „1913 г.  и битката при Одрин“, когато сме измисляли да хвърляме ръчни гранати:

„Странно е, че получаваме самолет 4++  с авионика на пето поколение самолет и възможности да управлява оръжия от пето поколение и говорим за Втората световна война, но това си е проблем на критиците, тъй като сега фокусът не е върху качествата на самолета, умишлено, а е върху пакета и то върху една част от управляемите оръжия, които ние не си позволяваме“.

Главният секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов, коментира пред БНР твърдението за сделката Ф-16, направено от зам.-министър Атанас Запрянов в предаването “Неделя 150“, че „пакетът, който България е поискала от американска страна е бил умишлено завишен, така че в процеса на разговорите да може да се намалява“: 

„Не виждам логика в тези думи – да бъде завишено нещо, което след това да бъде намалено. В преговорния процес между България и САЩ това е абсолютно недопустимо – да поискаш нещо повече, за да бъде след това намалено. Няма логика в тези думи, които бяха изказани от ген. Запрянов“.

„Съгласно изпратеното наше искане в края на февруари месец до САЩ, беше поискан един пакет, който беше пълен пакет и осигуряваше пълната експлоатация на самолетите Ф-16 с интегрирана логистична поддръжка за три години и необходимото наземно оборудване, обучение, въоръжения – цялостен пакет. Стойността - 1 млрд. 673 млн. долара, тук трябва да кажем, че цените са всички без ДДС. След това политиците, като г-н Запрянов и някои експерти коментираха, че това било таван на цените, че можело да бъде намаляван – няма такова нещо. В процеса на FMS няма намаляване на цените, цената е ясна и няма как да бъде намалена“, посочи още Стоянов.

Той коментира още въпроса за колко време според него ще стигнат тези т.н. умни оръжия – „въздух-земя“, „въздух-въздух“, „въздух-кораб“ на самолетите.

„Определено няма пълен боекомплект. Изискванията, които ги има в Министерството на отбраната, са да имаме такъв боекомплект, така че тук е първата слаба страна. За това, че ние нямаме пълен боекомплект. Второто, което е, зависи от военно-политическата ситуация, ако военно-политическата ситуация на Балканите или в друга ситуация се налага да се вземат някакви конкретни решения, мисля, че този пакет ще бъде попълнен, защото е крайно недостатъчен. Не може да се каже дали тези ракети, бомби, свободно падащи, които ще бъдат включени в пакета, ще бъдат изразходвани за година, две, три или пет. Няма как да бъде предсказано това“.

Стоянов коментира още въпроса ще се намерят ли пари за закупува на допълнително въоръжение за Ф-16: „Това са и моите опасения с ограничаването на този пакет. Имаме немалко примери в миналото. Например със закупуването на вертолетите „Кугър“…

 

64

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов за мониторинга: Няма нещо, което да не сме изпълнили

18.10.2019

1433 14
Турция продължава с операцията в Сирия, въпреки споразумението със САЩ

18.10.2019

2160 13
САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 млрд. долара

18.10.2019

781

Коментари

Страници

Investigator
Абе, дайте карт бланш на дъ президентинът да купува съветски изтребващи самальоти и никакви F-16, а да ни направи 16-та республика на Феодалната Съветска Федерация.
Тъдява се мержелеят все още разни комунистически отрепки, които много ще се възрадват на подобно събитие. Явно простотията в България се лансира от вождовете и е обладала народните маси.
mr_self_destruct

Ти вярваш ли на глупостите които пишеш или такова листче ти се е паднало днес?

Wolf ACE

Ей, гати и тъпунгерите! И да замажете не можете както трябва!

Що не измислихте, че сте заложили да им махнем двигателите, с цел намаляване на цената, м?

То бива олигофрения, ама ....

Къв боекомплект - на 8 самолета, две изстрелващи устройства?!?

erkek

Някой сериозно ли си мисли,че въобще ще получим някакви самолети?

 

 

 

Stern

да бъдат използвани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, ако закупим каквото и да е оръжие

„Странно е, че получаваме самолет 4++  с авионика на пето поколение самолет и възможности да управлява оръжия от пето поколение

Еми точно тук ви куца логиката и лъсва лъжата - да, самолетът е чудесен летателен апарат, но наистина боен самолет ще стане, когато допълнително закупим оръжията за да се достигнат възможностите, заявени от МС. И така цената ще удари 3 млрд. Така, за обявените 2,2 млрд получаваме самолет за еърполисинг и обучение на пилоти, както именно Запрянов посочи завчера, а обявените от Каракачанов функционалности ще имаме за около 3 млрд.

И две вметки:

1. Нали основната критика срещу Грипен беше, че за обявената от нас цена се купуват самолети, но за нужното въоръжение трябва да доплащаме. Някаква разлика?

2. Когато Баце пое властта, почна да реве, че трябвало Той да плаща 3-400 млн за закупени вертолети без оръжия. Сега Той пък ще остави 10-ина пъти повече за изплащане на самолети без модерно въоръжение.

Хулиган

Хвани единия, удари другия.

Много им се играе на войници, за да има гювеч за производителите и търговците на оръжия.

Но и няма водещ, който да попита, защо са ни изобщо изтребители?

http://www.drago.info/index.php/2018/02/04/kmeta-p...

Purple_Haze

„Странно е, че получаваме самолет 4++  с авионика на пето поколение самолет и възможности да управлява оръжия от пето поколение и говорим за Втората световна война, но това си е проблем на критиците, тъй като сега фокусът не е върху качествата на самолета, умишлено, а е върху пакета и то върху една част от управляемите оръжия, които ние не си позволяваме“.

Изглежда, че зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов е колониален администратор и сватбен генерал от пето поколение...

На този "екперт" няма кой да му обясни, че няма авионика и оръжия от пето поколение, и че тази класификация е в сила само при самолетите.

 

вила

Аз преди да си купя ножче,примерно,си отговарям  на въпроса:За какво ми  е?Тук,в пожарникария,както винаги,няма визия,стратегия.Вземаме 8 изтребителя- нападателно оръжие.Кого и поради какви причини ще нападаме,той каква отбранителна система има...?Абе боеку дава едни пари сега,да получи сега  спокойствие,самолети може да има след 4 години,ще ги плащат внуците.Мафиотска му работа.

human_capital

Ами той да угоди на зеленочорапника, че старите му червени играчки вече си заминават...

Какъвто единия, такъв и другия!

fierсe
снимка на fierсe

то бива неграмотност бива, ама вашата таван нема!😁😁😁

барем се научете, че униформените чорапи на летците са черни, а не зелени!

mick

Самолетите са ни за индулгенция.. Важно е плащането на парите..

 

----

 

Слаба държава - прост народ.

Шлифера

За нашите Оправници е важно сиренето да е 5 лв. Пък може  ДА Е И БЕЗ МЛЯКО!!!!
 
И в бакалията ако кило сирене е 10 лв., а ти искаш сирене за 5 лв., бакалинът ще ти даде половин кило, или пък кило но направено без мляко,  нали специалисти!!!!  
Та и със самолетите е също така, още повече, че става въпрос за мнооого повече пари..... или по малко оборудване и възможности, по малко пари!!!!!
Искаш още оборудване плащаш допълнително и го имаш...кво сложно  за мислене има!!!!
 Никъде няма безплатен обяд, казваше байОНя!!!!

geo_19

Колега, шведското сирене е 6,50 лв./килограм

bD

Пак ще се видим след 4 години.

Zmeja

То, като гледам снимкта, какво да искам от тези...

ПГеоргиев

Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно оборудване, кодове и програми, отключени на борда, позволяващи да се отключат всякакви оръжия в перспектива и да бъдат използвани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, ако закупим каквото и да е оръжие, което е намалено или какъвто е да е нов тип оръжие“

Съвсем вярно. То оставаше за 1.2 милиарда долара да не са включени всички оръжейни системи.

Но дяволът е в детайлите.

От пакета са изключени всички GBU боеприпаси. Оставени са само свободно падащите Мк 82. Ако е за такова бомбопускане, то Су-25 се справя подобно, ако не и по-добре.

И сега:

28 SDB GBU 39. Единична цена от 40 000 за SDB до 250 000 за SDB II.

15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II  - цена от около 40 000 за брой 1000 pound до 70 000 за 2000 pound.

15 бр. GBU-54 Laser JDAM - около 25 000, но за външни купувачи е по-скъпа. Нека и тя е около 40 000.

И какво излиза, ако искаме да ги имаме някога - 2 300 000 долара минимум до 8,7 милиона.

Контейнерите за опознаване и подсвет на целта AN/AAQ-33 само два ( единична цена около 8 милиона). Ако единият се скапе, остава само един самолет боеспособен.

засега от 18 мил. до 25 мил. екстра.

От учебните боеприпаси са поръчани само учебни бомби, но не и учебни ракети въздух-въздух. Е, как пилотите ще тренират дори само за Air Policing?

На Запрянов му е ясно, че е у кереча, ама какво да направи човекът, като са го поставили на амбразурата.

 

 

ThePal
снимка на ThePal

3 413 мильонки при 1.7 за гущер ? Аз фсе си мисля че наште нещо не са разбрали...може би янките ще ни продадат Ф 35  за тия паре ?!

geo_19

Грипен ще ни съди, има договор, който не изпълнихме

 

...Причината е, че шведската фирма SAAB, производител на Грипен, има решение за избрана и договор за доставка на 10 самолета за 1,8 млрд.лв. с ДДС, които няма да изпълним. Очаква се срещу България да бъдат заведени искове, прогнозира юристът Георги Христов. Основание ще бъде опорочената процедура. "Нито са забравили, нито са простили...

 

https://19min.bg/news/8/115588.html

mi6osp.

Прескъпо купуваме американски расов бик за разплод.

За да не е толкова скандално скъпа цената на сделката, го купуваме скопен.

сталкер пустиняк

Къде изчезна Плевнелиев? Няма ли и той да се изкаже колко са подходящи ефките? Беше толкова активен, пък сега се смълчал. 

Ivan Bangov

 

 Абе, дайте карт бланш на дъ президентинът да купува съветски изтребващи самальоти и никакви F-16, а да ни направи 16-та республика на Феодалната Съветска Федерация.

 

 абе де да можехме да вземем СУ-57, хем по-евтино, хем далече по-добър. Китайците го сравняваха с F-35, и казаха, че F-35 е "мазен" т.е., много бавен, в сравнение с СУ-57. Су-57 в момента е най-добрият самолет от 5-то поколение. Китайците също имат 5-то поколение самолет J20.   F-35   има сериозни проблемо, ще видим какви проблеми ще имат нашите F-16. Май пак ще се хапем там където не можем да се стигнем.

пощаджията

 ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб.

Верно ли така се казва?!

Тоа какъв точно генерал е? 

аман бе

От запаса.

сталкер пустиняк

Щом е такава далаверата с ефките, не ми се мисли какво ще става с покупката на 150-тте бойни машини за пехотата. И там ще мажат дебело някои патриоти и герберасти. 

 

hamer

От всичко чуто, видяно, прочетено, оставам с впечатлението, че по някаква причина България или трябва даде, или дължи на САЩ  някакви пари за благотворителност... Нещо като тези, които събират пари по улиците за подпомагане на някой дом и за да не изглежда даром, предлагат няккви картички...🙏

вила

Поне картичките ги дава веднага,а фърчилата след 4 години щели били да ги докарат скопени.

Диагностик

Защо не предоставят на Хвърчилото да сключи договора за Ф-16/70? До сега колко много договори е сключвал! Ако се обади на своя приятел Тръмп, може да ги дооборудват с целия боен комплект за същите пари! Дори може да му подари една ефка, за да ходи при другия си приятел - Путин. 
Никой от тези, които сега сключват договора не са го возили на двуместен F-16 (от по-старата версия).
Преди години, когато раздавали министерски постове, дали на Цола Драгойчева да ръководи Министерството на пощите и съобщенията, защото е била говорила с телефон.

fierсe
снимка на fierсe

нещо взе да прехълцваш, що така?!?

нали ти ни убеждаваше,

че вземаме същото въоръжение като словаците?!?

сега друг да сключвал договора щото...

баси смешника с тъпите диагнози, колкото

сгуни познава, толкова и ти!

ама иначе се изказваш от последна инстанция,

баси смешния диагностик!😁😁😁

Ник_Иванов

Бойко Борисов отново се доказа като "надежден и предсказуем" партньор, предавайки за пореден  път интересите на българския народ.

 

България зададе параметри на оферта за 1.8 млрд. лева. и получи от "Грипен" предложение за 10 самолета с въоръжение, а от F-16 предложението беше за 8 частично оборудвани изтребители само за мисии "въздух-въздух". При тези условия можеше да договорим и останалите самолети с "Грипен" и за 3.5 млрд. лева да имаме цяла ескадрила от 20 самолета, напълно оборудвани, заедно с офсет, тренажори и индустриално сътрудничество.

 

Ние обаче избрахме да купим 8 неотговарящи на българските условия изтребители на бая по-скъпичка цена. Сега остава да доплатим за това, което не взимаме сега, за да не пробудим спящото недоволство и  ще сме платили 3.5 млрд. лева за 8 F-16. Без офсет и индустриално сътрудничество, но с договори за поддръжка извън България.

 

 

 

 

Аладар
Продадоха единствения хеликоптер за спешно транспортиране на болни. - - https://media.framar.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×