facebook
twitter

Горещи новини

Петков и днес успокоява, че стратегията за детето е спряна

Всеки е длъжен да сигнализира за дете в риск от 2003 г., обясни министърът
329
Илияна Кирилова

Социалният министър Бисер Петков продължава да изпълнява поръчението на премиера Борисов и "сутрин, обед и вечер" да обяснява, че няма стратегия за детето. В услуга на това депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова зададе парламентарен въпрос към министъра в пленарна зала.

"Проектът на национална стратегия е оттеглен за преработка още на 25 април. След като се успокоят страстите, надявам се, че ще има съответно волята и готовността на различните институтиции, на представителите на гражданското общество да се води дебат за бъдещето на политиките за децата", обясни Петков в парламента. "Вероятно има еволюция на различни виждания, тъй като проектът на Национална стратегия беше подкрепен от омбудсмана при обществените обсъждания. Явно нашата преценка, нашето виждане след като станахме свидетели на такъв мащабен протест и съпротива в социалните мрежи, налага този проект да бъде преработен, преоценен“, допълни министърът, цитиран от "Фокус".

Петков констатира, че дискусията около стратегията е била опорочена и увери, че се стреми да отговаря на всички претенции и упреци в социалните мрежи. "Никой няма да отнема деца от родителите им при фалшиви сигнали", увери той. И напомни, че от 2003 г. в закона за закрила на детето има текст, че „лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция „Социално подпомагане“. "Не само няма стратегия за детето 2019-2030 г., но към момента няма и актуален проект на такъв документ, който да бъде обект на обществено обсъждане", заяви още веднъж министърът.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВМРО: От 2021 г. държавата да поеме таксите за градина на всички деца

08.02.2020

610 6
Г-н Борисов, дайте своята оставка, не ни замеряйте с чужди!

04.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5345 16
Разходите за пенсии за пръв път ще минат 10 млрд. лв.

23.10.2019

ЯНА НИКОЛОВА

1074 5

Коментари

duch

не слушайте попа що ви бае, а го гледайте какво прави

Нафарфор

сигурно е готино да си шут?!

пощаджията

Ама Баце казА, че немАло такова нещо. Тук, тоя разправя, че била оттеглена...

Начи Баце лъже! 

Не мога да повервам 

Влез или се регистрирай за да коментираш