Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отпада задължителният тест за пристигащи от червена зона

България се затваря за пътуващи от седем африкански държави

26 Ноем. 2021Обновена
Брифинг на здравното министерство

Здравният министър за удължаването на извънредната епидемична обстановка

Posted by bTV Новините on Friday, November 26, 2021

От 1 декември България облекчава граничните мерки за хора, пристигащи от държави в червената зона - странно решение на фона на паниката, която превзема Европа заради вихрещата се нова вълна и засечения нов вариант на вируса, идващ от Южна Африка. То очевидно е издействано от министерството на туризма по настояване на туристическия сектор, който се възмущаваше, че пречим на гърците с изискване за задължителен PCR тест независимо дали са ваксинирани или не.

Според нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров от 1 декември отпада задължителният PCR тест, който се налагаше при всички случаи на пристигащите от червена зона. В нея в момента е половин Европа. Занапред човек ще трябва да представи само зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или направен PCR тест от последните 72 часа. Прави впечатление, че няма да се признава антигенен тест, както позволяват европейските правила, но той и досега не бе достатъчен за влизане без карантина от червена зона.

Чуждите граждани задължително ще трябва да представят зелен сертификат с едно от посочените по-горе три условия. За тях досега имаше възможност да влязат и само с PCR тест, ако не са ваксинирани или преболедували, но задължително трябваше да се изолират в 10-дневна карантина без право на замяна. Сега карантина при тях не е предвидена. България обаче приема само граждани на ЕС, ЕИП, Швейцария, Великобритания, съседните ни страни и още някои други, чиито сертификати признаваме. Те са изброени в приложение 4 на заповедта.

За българите остава възможността да се приберат без сертификат и тест от червена зона, но в такъв случай трябва да се подложат на 10-дневна карантина без право на замяна чрез тест.

От 28 ноември България се затваря за пристигащи от Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве, с изключение на лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, както и на членовете на техните семейства. Пристигащите от тези държави задължително се поставят под карантина за 10 дни. След това те трябва задължително да представят PCR тест, направен от 10-ия до 12-ия ден от влизането в България, като резултатът се представя по електронна поща на РЗИ.

Част от тези мерки не бяха обявени днес на специалния брифинг, който здравният министър даде по повод новите заповеди. Нещо повече - попитан ще има ли изключения за гърците заради недоволството на туристическия сектор, той обяви, че не се предвиждат такива изключения.

За сравнение с нашите мерки, страната с най-висок процент ваксинирани в Европа - Португалия, тръгва точно в обратната посока и днес обяви, че започва да изисква задължително отрицателен тест от всички пристигащи, дори да са ваксинирани.

 

ЧЕРВЕНА ЗОНА

Бангладеш, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве, Мозамбик, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Монголия, Южна Корея, Чили, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Сейнт Китс и Нейвис, Гренада, Барбадос, Сингапур, Бруней, Великобритания и Северна Ирландия, Грузия, Черна гора, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Украйна, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Германия, Лихтенщайн, Андора, Полша, Швейцария, Сан Марино, Люксембург, Норвегия, Кипър, Тринидад и Тобаго, Монако.

 

ВЪТРЕШНИ МЕРКИ

В новите заповеди ще бъде разрешен по-пълноценен процес на обучение в училищата, каза зам.-министър Александър Златанов. Прецизират се текстовете за извънкласни занимания, явяване на изпити, които ще бъдат разрешени, изброи Кацаров. Промените са направени по искане на МОН, уточни той.

В момента пристигат доставки на още 1 млн. теста, има поръчка на още 2,5 млн. теста, коментира здравният министър. Той е спокоен за количествата, въпреки че притесненията в просветната система са големи заради недостига на тестове. Според Кацаров до края на годината ще има достатъчно тестове, като той напомни, че областите, които излизат от червена зона, например Кърджали, ще могат да върнат децата в училищата без тестове.

От МОН реагираха веднага, съобщавайки, че в момента в склада на БЧК в с. Лозен има общо 164 300 теста за ученици. "50 000 от тях са доставени преди малко. МОН очаква с нетърпение обещаните от министъра на здравеопазването 1 милион теста, които, според него, ще пристигнат днес", коментираха оттам.

Заради високия брой хора в интензивни отделения, все още не се отменя забраната за планови операции в болниците, обясни министърът. По повод преговорите за ново правителство, той заяви, че ангажиментът му приключва с края на служебното правителство.

Веднага щом предложението на ЕК се превърне в решение, то ще бъде въведено и в нашата нормативна уредба, коментира Кацаров по повод намеренията сертификатът да стане 9-месечен и в него да се включи бустерната доза.

 

Незабавно да отпаднат ограниченията за присъствено обучение в езиковите центрове за ученици, които подлежат на ковид тестове в държавните училища. За това настояват в своя петиция родители, учители и представители на езиковите центрове у нас.

ЗА ДЕПУТАТИ

На въпрос ще са задължителни ли зелените сертификати в Народното събрание, здравният министър остави решението на депутатите. Той им препоръча да установят режим на вход със зелени сертификати, тъй като парламентът не е обикновено работно място, а и депутатите би следвало да демонстрират отношение към тази политика.

 

СИТУАЦИЯТА

Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона - една много добра новина за всички нас, обяви министър Кацаров в началото на брифинга. Не сме в плато, кривата спада много рязко, коментира неговият съветник проф. Мира Кожухарова по повод различни интерпретации на данните. Заразените намаляват, а с това намаляват и хоспитализациите, отчете тя. По време на цялото разпространение на вълната броят на хората в болница не достигна дори 9000, а планът ни беше разчетен за 10 000, коментира проф. Кожухарова.

"Смъртните случаи също намаляват, но броят им е висок. Това е свързано с редица особености на нашето битие, най-вече поради отказа от ваксинация", допълни Кожухарова. Макар и бавно, броят на ваксинираните все пак се увеличава, посочи тя. Към вчерашния ден 28% от имащите право на ваксинация у нас вече са ваксинирани.

Пречупихме вълната благодарение на нашите сънародници, които спазват зеления сертификат, както и на лекарите, обобщи Стойчо Кацаров, като за пореден път отличи специално проф. Мира Кожухарова. Като благодарност тя е отличена със златен медал на МЗ. "Заех в ролята на мърморещия човек, удоволствие беше да се работи с този колектив", каза Кожухарова.

Още по темата