facebook
twitter

Горещи новини

Няколко силни земетресения разтърсиха Атина

1279
БГНЕС

Серия от земетресения бяха регистрирани днес в Атина и района, предава БГНЕС. най-силното от тях е било с магнитуд 5,1 и на дълбочина 12,9 км. Неговият епицентър е бил на 23 км северозападно от Атина в района на населеното място Магула. След него последваха 7 нови подземни труса, най-силните от тях бяха с магнитуд 3,8 и 4,4.

Заради проблеми с електроснабдяването в редица райони стотици хора останаха заседнали в асансьори, откъдето в момента ги вадят пожарникарите. Пострадала е една жена. Съобщава се, че кръстът на църквата Света Ирина е паднал на земята. По тротоарите на Атина има отломки от паднали тухли и мазилка на сгради. Хората излязоха по улиците на столицата.

Гърция е страната с най-силна сеизмична активност в Европа. На нейна територия се регистрират над половината от земетресенията, регистрирани на Стария континент. 

Гръцките сеизмолози за момента нямат достатъчно данни, за да определят дали земетресението с магнитуд 5,1, което разтърси Атина в 14.13 часа местно и българско време, е основното, добавя БГНЕС. Земният трус изключително силно де почувства в столичната област Атика и в много население места в Централна Гърция.

Професорът от Сеизмичния институт в Солун Манолис Скордилис  заяви, че „епицентърът на настоящото земетресение са намира на разстояние 6-7 километра от епицентъра на земетресението през 1999 г.,“, което доведе до гибелта на 143 души. „В момента продължава постсеизмична активност със земетресения, чиято сила не надхвърля 4. За момента ние не можем да дадем оценка, дали това е било главното земетресение, не разполагаме с достатъчно данни“, заяви Скордилис пред гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Ефтимис Лекас, професор по приложна геология и борба с природните катастрофи, декан на катедрата по геология и екология на Атинския университет, заяви също, че учените не могат да определят мястото на разлома, който е предизвикал труса и дали това е същият разлом, който е причинил трагедията от 1999 г. Според него сеизмолозите внимателно наблюдават ситуацията, за да се убедят, че трусът с магнитуд 5,1 е бил основният.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Антитерористична операция в Атина

09.11.2019

335
Предпоследно: България и Гърция заедно ще пазят небето над Скопие

10.10.2019

1438 13
Медали от балканиадата по информатика в Атина

14.09.2019

158 1

Коментари

First Strike

Глутница от вълци разкъсаха Катето. 😂

вила

Все такива новини пускат за да помогнат на холивудката, ама хората са си прости и  бягат от тукашните  плажове. 

независим експерт

малииии, 3.8 - много ги е друсало. Направо никога повече да не ходи чуек на почивка в Гърция.

Лoвkия

Разбира се, новината за проблеми при съседите неизбежно предизвиква тъпашко хихикане и нелепи опити за шегички у булгаристанския чесън.

сталкер пустиняк

Ами няма такова нещо, съжаляваме ги, понеже знаем какво значи голямо бедствие - бате Бойко. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×