Медия без
политическа реклама

Новият шеф на комисията срещу корупцията няма да бъде проверяван за имущество?

10 Окт. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пламен Георгиев събаря незаконните постройки на терасата си като условие да замине на престижна и високоплатена работа във Валенсия.

 

Около 20-30 ноември се очаква да стане ясно кой ще е новият председател на КПКОНПИ (Антикорупционната комисия). Това стана ясно след заседанието на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в парламента.

А наследникът на Пламен Георгиев изглежда няма да бъде проверяван за имущество, твърди сайтът Actualno.com.  Ето защо:

Процедурата ще върви по досегашните правила, ако няма промяна от парламента, а това означава, че всеки кандидат, който желае да поеме поста, няма да е подал имуществена декларация - по закон такива декларации дават само хора, заемащи висши държавни длъжности. Освен това проверка на такава декларация отнема време и дори да се подават декларации при сегашната процедура, едва ли ще бъде завършена проверката преди избора. 

Съгласно закона кандидатът подава декларация и след избора се извършва проверка. Трябва да е придобил статут, за да се направи проверка на декларацията му с реалното положение, обясни председателят на атикорупционната комисия Борис Ячев. Според него най-добре би било в пленарна зала да се приеме срок от 1 месец, в който след избора да се направи такава проверка. "Ако в зала все пак мнозинството реши, че е възможно да бъде наложена проверка, нямам нищо против. Това ще удължи процедурата, според това колко време ѝ е необходимо на КПКОНПИ да извърши проверка. За да бъде детайлна и обективна, трябва поне месец. По-скоро бих подкрепил предложение когато бъде избран председател да се даде срок от около месец за проверка. Все пак, попълването на тази декларация е свързано с отговорност. Трябва да е съвсем лекомислен кандидатът, попълвайки декларация с невярно съдържание. Не виждам проблем проверката да се извърши след избора", обясни Ячев.

 

КПКОНПИ остана без председател след скандала с терасата на предишния си ръководител Пламен Георгиев, който е стана емблематична част от сагата "Апартаментгейт". Към момента временен председател на Антикорупционната комисия е нейният заместник-председател Антон Славчев, който обаче няма юридическо образование, а такова се изисква за заеманата длъжност. Припомняме, че той, както и Пламен Георгиев, също е замесен в аферата "Апартаментгейт" - при това дори с по-голяма тераса от тази на Пламен Георгиев. Въпреки това, Славчев остана в Антикорупционната комисия и дори я оглави временно. Георгиев пък получи работата на консул във Валенсия, като премиерът Бойко Борисов даде следното обяснение за това: "Да, много работа е свършил за държавата, но не мога да търпя да ми се задава този въпрос – за една тераса. Не мога така, да ми стои месеци наред на вниманието". На въпрос защо тогава наградата е работа във Валенсия, с годишен доход над 100 000 евро, отговорът на лидера на ГЕРБ беше, че не можел да остави Георгиев на улицата, при тези, чиито пари конфискувал. А по отношение на нивото на испански език на Георгиев, след като стана ясно, че и там има проблем, Борисов отговори в типичен стил: "Ще помоля моя приятел Христо Стоичков да го изпита".

 

Източник: Actualno.com

 

Иww.actualno.com/politics/naslednikyt-na-plamen-georgiev-izglejda-njama-da-byde-proverjavan-za-imushtestvo-news_1383587.html
© Actualno.com

Ключови думи:

Пламен Георгиев, КПКОНПИ

Още по темата