Медия без
политическа реклама

Нов главен прокурор трябва да бъде избран на 14 ноември

Това състезание се очертава изключително мръсно и кално, твърди Иван Гешев, който 99 на сто не искал да е кандидат

05 Юни 2019
БГНЕС архив

Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември, съобщава БНР По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график за провеждане на процедурата. Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет.

Сред спряганите имена за следващ главен прокурор е това на заместник главния прокурор Иван Гешев. Той обаче обяви, че не иска. "Към момента продължавам 99 процента, дори някой да ме предложи да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално, а като се търкаляш в калта, няма как да не се изцапаш. Аз не знам кой го е страх, може би защото много хора са в ареста, защото някои се крият в Сърбия, може би защото някой иска да се прибере и да си реши репутационните проблеми с правосъдието, не знам", казва Иван Гешев, цитиран от Националното радио.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10-и януари 2020 г. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев.

 

Още по темата