Медия без
политическа реклама

Нов черен рекорд - 2569 заразени с коронавирус за денонощие

Жена с COVID-19 роди в Хасково здраво и с отрицателен резултат бебе, седмица след като бащата почина от коронавируса

28 Окт. 2020Обновена
Илияна Кирилова

2 569 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие. Положителни са били почти 23% от направените тестове - общо 11 226. Това е най-високата стойност на новозаразени за денонощие от началото на пандемията.

25 души са починали вчера вследствие от коронавируса. 293-ма са оздравели. 145 пациенти с ковид-19 остават в интензивни отделения, сочат данните на Единния информационен портал.

Най-много новозаразени има в София - 1106, следвана от Пловдив с 230 и Варна със 169. В момента активните случаи с COVID-19 в страната са 22 597.

От утре, 29 октомври, до 12 ноември гимназистите и студентите преминават на обучение онлайн. Спортни събития на закрито и открито ще се провеждат без публика, разпореди здравният министър Костадин Ангелов. 

"Мерките не преследват целенасочено ограничаване свободата на хората, а единствено медицински цели", обясни днес пред БНТ министър Ангелов. Той заяви, че медиците са изключително притеснени, че хората на спазват ограничителните мерки. "Натискът над здравната система е много силен и ако продължи, тя няма да издържи", каза здравният министър. Според него прогнозите около коронавируса са много трудни за правене, защото все още има много неизвестни. "Към момента разполагаме с достатъчно легла. Не изключваме възможността за създаване на полеви болници. За тези места обаче трябва да намерим лекари, сестри и санитари, а те в момента са недостатъчно”, заяви той. Проф. Ангелов посочи, че вниманието и усилията сега са насочени към лечебните заведения и в тяхното преструктуриране. „Издадохме заповеди за спиране на плановия прием и операции. Но категорично държа да подчертая, че не спираме нито едно лечение. Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните състояния ще получат помощ”, увери здравният министър.

"Много е възможно двуседмичният срок, за който гимназистите и студентите преминават на онлайн обучение, да бъде удължен, ако не пречупим стръмно растящата крива на заразените с коронавирус в страната. Възможно е и по-малките ученици да преминат на дистанционното обучение ", коментира пред бТВ главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обаче отхвърли тезата на пулмолога проф. Коста Костов, че в момента "консумираме ефекта от започването на учебната година". "Инкубационният период на вируса е 4-5 дни. Не е възможно пикът сега да се дължи на началото на учебната година. Освен това броят на заразените ученици е в пъти по-малък от другите случаи, но въпреки това решихме да въведем двуседмичното ограничение", каза д-р Кунчев. Той обаче не смята, че може да се стигне до пълен локдаун в страната, така както предприемат други държави в опит да овладеят пандемията. Според Кунчев въвеждането на вечерен час не е ефективно решение, макар че в определени може да се наложи да се прибегне до тази мярка в определени населени места и общини.

Междувременно стана ясно, че жена, заразена с коронавирус, е родила във вторник здраво момиченце в Хасковската многопрофилна болница. Новороденото е тествано и е с отрицателен резултат за Covid-19. Раждането е протекло нормално, като майката и детето се чувстват добре. Майката няма симптоми.

Бащата обаче - 40-годишен мъж от община Димитровград, е починал преди дни от COVID в хасковската болница.

Управителят на БНБ Димитър Радев е дал положителна проба за коронавирус, след като си направил PCR тест на 27 октомври, съобщиха от финансовата институция. Поради тази причина от вчера той се намира под карантинира при домашни условия. Общото му състояние е добро и той продължава да изпълнява дистанционно основните си задължения. По определени оперативни въпроси ще делегира отговорности на съответните подуправители за времето на карантината. В изолация е и икономическият министър Лъчезар Борисов. Причината е болен служител във ведомството му.

 

Ключови думи:

коронавирус, заразени

Още по темата