Медия без
политическа реклама

Над 7 400 са заявленията за обезщетения за умъртвени прасета

05 Септ. 2019
Илияна Кирилова

Над 7 400 заявления са подадени от земеделски стопани, които очакват обезщетения за умъртвени прасета заради африканската чума. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на парламентарния контрол, предаде БНР.

До момента са изплатени над 2 200 000 лева.12 области са засегнати от заразата.

В едно от активните огнища в Голямо Враново трябва да бъдат унищожени 1 000 свине-майки. Предвижда се актуализиране на законодателството по отношение на биосигурността у нас. Министър Танева очерта начините, по които ще продължат да бъдат подпомагани земеделските стопани, които доброволно са унищожили животните:

"Когато няма елементарни мерки за биосигурност, епизоотичният риск е висок, затова с оглед спиране наистина на изключително висок интензитет в началото на месец юли, то от края на юни започна, бяха предприети и най-непопулярните мерки".

Министърът на земеделието, храните и горите да може със заповед да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дивата свиня, в случай на епизоотия - това предвиждат промени в Закона за лова и опазване на дивеча, приети единодушно от парламента на първо четене. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата