Медия без
политическа реклама

Над 31 000 души са получили помощи заради чумата по свинете

15 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Обявената през лятото сума от 300 лв. за дезинфекция на дворовете, която се получава от всички стопани, които доброволно са заколили прасетата си заради разпространението на африканска чума по свинете в страната, е изплатена на 31 466 кандидати. Това стана ясно по време на парламентарния контрол. Общото подпомагане е достигнало близо 9.44 млн. лв., обяви земеделският министър Десислава Танева. Средствата са осигурени от държавния бюджет.

Данните на земеделското министерство сочат, че одобрените заявления за подпомагането са от общо 182 общини. Те обхващат повече от 1700 населени места в страната. 622 заявления за подпомагането не са били одобрени.

От БСП съобщиха, че от всички региони в страната са идвали сигнали за нарушения при обезщетяването на стопанства и попитаха дали има лица, на които са изплащани сумите, без да са имали прасета. Депутатът Георги Гьоков от левицата припомни и репортаж на БТВ как чумата по свинете се е намесила в агитацията на кандидат-кметове в Сливенско с изплащане на подпомагане на хора, за които има съмнения, че въобще не са отглеждали животни, допълвайки, че е недопустимо използването на тези средства за купуване на политическо влияние. Десислава Танева обаче обяви, че подпомагането и прасетата нямат общо с изборите, както и че "водещата телевизия, която се опитваше в изборния ден да направи внушение и манипулация, че тази дейност и мярка от лятото помага на някого да стане кмет, не ви спаси от съкрушителната загуба в община Сливен".

Изплащането на въпросните 300 лв. за нерегистрирани стопани, които доброволно са умъртвили животните си през лятото, е за дезинфекция на дворовете с цел да се намали рискът от разпространението на африканска чума. Контролът се извършва от ветеринарен лекар и кмета на населеното място. В момента се работи по законодателни промени, които трябва да въведат изисквания за биосигурността в различните видове стопанства в страната: лични дворове, малки ферми, големи производители. Очаква се да бъде въведено правило, че в личните стопанства могат да бъдат отглеждани до максимум 3 прасета вместо сега разрешените 5.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата