Quantcast
Над 31 000 души са получили помощи заради чумата по свинете | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Над 31 000 души са получили помощи заради чумата по свинете

196
Илияна Кирилова

Обявената през лятото сума от 300 лв. за дезинфекция на дворовете, която се получава от всички стопани, които доброволно са заколили прасетата си заради разпространението на африканска чума по свинете в страната, е изплатена на 31 466 кандидати. Това стана ясно по време на парламентарния контрол. Общото подпомагане е достигнало близо 9.44 млн. лв., обяви земеделският министър Десислава Танева. Средствата са осигурени от държавния бюджет.

Данните на земеделското министерство сочат, че одобрените заявления за подпомагането са от общо 182 общини. Те обхващат повече от 1700 населени места в страната. 622 заявления за подпомагането не са били одобрени.

От БСП съобщиха, че от всички региони в страната са идвали сигнали за нарушения при обезщетяването на стопанства и попитаха дали има лица, на които са изплащани сумите, без да са имали прасета. Депутатът Георги Гьоков от левицата припомни и репортаж на БТВ как чумата по свинете се е намесила в агитацията на кандидат-кметове в Сливенско с изплащане на подпомагане на хора, за които има съмнения, че въобще не са отглеждали животни, допълвайки, че е недопустимо използването на тези средства за купуване на политическо влияние. Десислава Танева обаче обяви, че подпомагането и прасетата нямат общо с изборите, както и че "водещата телевизия, която се опитваше в изборния ден да направи внушение и манипулация, че тази дейност и мярка от лятото помага на някого да стане кмет, не ви спаси от съкрушителната загуба в община Сливен".

Изплащането на въпросните 300 лв. за нерегистрирани стопани, които доброволно са умъртвили животните си през лятото, е за дезинфекция на дворовете с цел да се намали рискът от разпространението на африканска чума. Контролът се извършва от ветеринарен лекар и кмета на населеното място. В момента се работи по законодателни промени, които трябва да въведат изисквания за биосигурността в различните видове стопанства в страната: лични дворове, малки ферми, големи производители. Очаква се да бъде въведено правило, че в личните стопанства могат да бъдат отглеждани до максимум 3 прасета вместо сега разрешените 5.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

24.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

13180 12
95% от парите за обезщетения на пенсионирани учители свършиха
Последно: Увеличението на пенсиите ще е само 5%

17.10.2020

41905 37

Коментари

Предводител на ...

дали има лица, на които са изплащани сумите, без да са имали прасета

Да.

Контролът се извършва от ветеринарен лекар и кмета на населеното място

Няма контрол.

 

В общи линии немалко хора се надяват на чума и догодина.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Тази сливенската министърка е готова на всичко за да си запази благоволението на ББ. А , че печели изборите в Сливен с измами в циганските квартали всички го знаят. Но да крадеш от парите на животновъдите за избори е безобразие. Но има господ.
Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Помним кадри как селтаците заливаха с кофи стените на къщите си за да изпросят помощи уж са наводнени  не бяха цигани, те зимата правят друго  на някой байр заливат с вода  и долу продават вериги за сняг..

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

За това дигнаха цените на  кренвирши,мляко сирене...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

В момента се работи по законодателни промени, които трябва да въведат изисквания за биосигурността в различните видове стопанства в страната: лични дворове, малки ферми, големи производители. Очаква се да бъде въведено правило, че в личните стопанства могат да бъдат отглеждани до максимум 3 прасета вместо сега разрешените 5.

Отглежданите животни трябва да бъдат регистрирани, независимо дали са 3 или 13, а максимално допустимият брой да бъде свързан с условията. Има дворове по селата в рамер на 1 декар. Тъпо е да им бъде наложено ограничението от 3 прасета, а броят да бъде съобразен с условията на отглеждане.

Желязко Желев

      Днес случайно слушах парламентарния контрол.В потрес съм.И от въпросите и от отговорите.Научих следното-Светла Бъчварова е професор.Ти да видиш?!

Дуелът и с министърката трябва да се чуе,не мога го преразкажа.Също разбрах ,че министерството е похарчило милиони за 'Вълча урина'
И най-важното.АЧП е мистификация.При НИТО ЕДНО прасе не е имало пълна клинична картина на АЧП.

            Казвам Ви съвсем чесно;Изумен съм какви министри и депутати имаме.От всички партии са малоумниците.

           Народа затънал до шия в грижи да оцелей не си дава сметка какво му се случва.Разбирам го и му съчувствам.Ама как да разбера бизнесмени,интелектуалци,културтрегери,офицери ,че търпят такова безумие?

        Или и тяхното ниво е такова?А в чужбина същото ли е?

           За Вас не знам ама аз получавам нервен срив като слушам ХРАНЕНИТЕ ни хора.

До сега застъпвах тезата,че е необходим нов Народен съд.Не съм прав .Те са невминяеми,животни дори по лошо-нисши твари.

марк

 

 

 

                   Някой зададе ли си въпросът , защо най главият ветеринарен специалист в страната унищожил стотици хиляди здрави животни , беше изритан тихомълком като бълхливо коте и от всички дет' го славославеха ( вкл. министЕрката , вкл. и във Форума ) никой не го защити . Междувременно цената на свинското се вдигна с 30 % .

Влез или се регистрирай за да коментираш