Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 220 са вече жертвите на цунами в Индонезия

Външно: Няма данни за пострадали българи

23 Дек. 2018Обновена
ЕПА/БГНЕС

Над 220 са вече жертвите на вълна цунами, която връхлетя бреговете на Зондския пролив, разделящ индонезийските острови Суматра и Ява. Цунамито е заляло плажовете около Зондския пролив, засегната е и западната част на остров Ява. Нанесени са материални щети на десетки сгради,

Местните власти съобщават, че ранени са повече от 800 души, като броят на засегнатите от бедствието се увеличава непрекъснато. Има и 28 човека, които засега се водят изчезнали. 

Според индонезийските власти бедствието може да е предизвикано от необичаен прилив, дължащ се на новолуние и подводни свлачища след изригването на намиращия се там вулкан Анак Кракатау.

Индонезия е разположена на така наречения Тихоокеански "Огнен пръстен" - регион с чести земетресения и изригвания на вулкани. Поредното природно бедствие връхлетя островната държава през септември, когато загинаха над 830 души, след като земетресение и последвало цунами, удариха град Палу на остров Сулавеси, разположен източно от Борнео.

Няма данни за пострадали българи при бедствието, съобщиха от Министерството на външните работи. Посолството ни в Джакарта следи обстановката и е на разположение за информация, координация и съдействие, ако е необходимо, на денонощния телефон +62 812 9600 0691. Пътуващите в чужбина български граждани могат по желание да се регистрират в системата на МВнР "Пътувам за…". Така в случай на нужда ще получават предупреждения и контакти на най-близката българска консулска служба, която ще бъде известена за присъствието им в съответната държава.

Ключови думи:

цунами, Индонезия

Още по темата