facebook
twitter

Горещи новини

Меркел залага на специален статут на Косово

1485

Идеята за разграничаване на Балканите може да остане на масата на преговорите по време на срещата на върха между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, предаде Нова ТВ, като цитира австрийския вестник "Дер Щандарт".

Според изданието "Меркел се залага за специален статут за северно Косово, което да бъде част от Асоциацията на сръбските общини, както предвижда Брюкселското споразумение, но което все още не се изпълнява". По този начин герамнският канцлер иска да запази идеята за разграничаване, която бе подкрепена от отиващите си висши ръководители на Европейския съюз като Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан.

Меркел от самото начало е против идеята за промяна на границите, защото се опасява от безредици на Балканите. Берлин смята, че е необходим преди всичко "добър, а не бърз договор " между Белград и Прищина.
Срещата между Макрон и Меркел ще се проведе на 29 април в Берлин. На нея ще присъстват сръбският президент Александър Вучич, сръбският министър-председател Анна Бърнабич, президентът и премиерът на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай. В срещата ще участват още и албанският премиер Еди Рама и президентът на страната Илир Мета.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

3-те Ка и Ку-клукс-клан

22.10.2019

БОЙКО ЛАМБОВСКИ

1861 2
Сърбия осъди идеята на Албин Курти за „Велика Албания”

09.10.2019

1003
Да се пускат сръбските стоки в Косово без допълнително мито, призова ЕС

08.10.2019

387 1

Коментари

JR

Тя хубаво “Меркел се залага“(sic!) на шиптърския пангар, ама каква е тази “идея за РАЗГРАНИЧАВАНЕ на Балканите“, бе! Глупости, ама от сърце!🐏💨

ablepsia

Меркел се залага 

 

Уфффф!

 

И "РАЗГРАНИЧАВАНЕТО на Балканите“ ше да е толкоз вярно "интерпертирано" като горния бисер!

ablepsia

В срещата ще участват още и албанският премиер 

 

Тоз в качеството на къв ще "участва"? По тази логика и премиерът на Северна Македония би следвало да "участва".

Сгугню
снимка на Сгугню

Възможно генерално решение за Косово:

 

- Северно Косово, около Косовска Митровица, да бъде предадено на Сърбия,

- крайната южна част - Горания - на Македония,

- Медвежа, Прешево и Буяновац, където има албанско мнозинство, да бъдат предадени на Косово,

- да се гарантира опазване на православните християнски исторически паметници на територията на Косово и свободен достъп до тях,

- самото Косово да се обедини с Албания.

И ще има мир!

JR

Тцъ. Ще има етническо инженерство, на което би завидял и Шикългрубер. Насилственото създаване на псевдодържави на етнически и религиозен признак от малоумните отанци е провал на “цивилизаторите“ от отвъд Локвата. Последиците от него не могат да бъдат заличени от парче хартия с подписите на политици-еднодневки. За зарастване на раната трябва да минат поколения.

Предводител на ...

Възможно генерално решение за Косово

Възможното генерално решение (не само за Косово) е малоумните граници да се разкарат и хората да могат да живеят където и както искат, а не да се трасират нови и нови граници с оглед на някакви моментни обстоятелства.

Кво правим със сърбите в Медведжа и с албанците в Митровица - разкарваме ги до получаване на "етнически чисти територии"?

Ние кво правим? Предаваме Кърджалийско, Делиормана и Герлово на Турция?

Rasmussen

На тази среща всички ще упражняват натиск срещу Вучич (оная премиерката не я броя, тая е от другия отбор). Но той не е лесен. Затова и за да укрепи още повече позициите си на международната сцена - час по-скоро руска военна база в Ниш.

ИвКо

Ако Франция и Германия не подкрепяха безусловно Тачи и Харадинай нямаше да има непрекъсната ескалация на исканията на двамата и отдавна щеше да има подписано споразумение между Косово и Сърбия. Първоначалното споразумение за спиране на войната между НАТО и Сърбия даваше пълна автономия на Косово, като границите на Косово трябваше да бъдат охранявани от Сърбия, както и митниците трябваше да бъдат  само сръбски, а Косово нямаше право на армия. Сега Косово има не само митници, но и обмитява сръбските стоки,  армията му вече е факт и НАТО се прави все едно, че нищо не е подписвало с Небойша Павкович.

JR

Политическа порнография, която странно защо се харесва на адептите на отанизма в бантустана. Може би си мечтаят за фесове и рязани чифтета...

sega_reader

Не става както сте го описали по-горе.

Нормалният човек никога не слага люлката на детето си до кошера с пчели.

Не че няма вяра на пчелите, просто има житейска логика.

Добрият стопанин не отглежда в едно помещение и лисици и кокошки, а обикновено са разделени и в двата края на стопанството.

Но, както е известно, политиците не са нормални хора.

Те дори не са хора.

Предводител на ...

Добрият стопанин не отглежда в едно помещение и лисици и кокошки

Ти лисица ли си или кокошка? 

sega_reader

Нещо не разбра ли ?

Аз съм добрият стопанин.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×