Quantcast
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари" | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

2939
Снимка: БГНЕС

"Каквото и да става, хората на културата и на изкуството не бива да казват "няма пари". Това е срамота. Те трябва да правят всичко възможно да излизат на сцена, да създават произведения, да помагат с труда си. Дори съжалявам, че говоря за това, защото заговори ли актьор за условията, в които твори, това е фатално. Актьорът трябва да говори само за работа и творчество, и за отношенията в сферата на изкуството, друго не бива", заяви в интервю пред БГНЕС Мариус Куркински. 

"Когато има страх и вълнение значи се работи със сърце, с огън, с разум, ако щете и с воля. Това е изпитание. Маниашки звучи, но като работиш в театъра, така трябва да бъде", каза той в навечерието на своя сборен моноспектакъл "Мариус 50" в "Арена Армеец". Представлението, в което Куркински е режисьор, изпълнител и автор на сценичния вариант, вече бе показано във Варна, Пловдив и Бургас. В София то ще се играе на 21 декември от 20 ч. 

"Мариус 50" съдържа откъси от девет моноспектакъла на Куркински от "Дон Жуан" (1993) до "Черното пиле". В него не влизат единствено  "Евангелие на Матея" и "Песен на песните". Художник е Милен Борицов, музика – Емилиян Гацов. Продуцент на спектакъла е Кирил Кирилов, продуцентска къща "Ажур Пико".

"Всички откъси, които изпълнявам, създават един образ какво съм аз в момента. Като че ли превеждам хората през различни територии от мен, от съзнанието ми, от душата ми. По-скоро отразявам сегашното ми състояние", каза Куркински. "Мислех си, че ми е лесно в театъра, мислех, че ще направя един сборен моноспектакъл, но се оказа много трудно това преживяване. Като задача, режисьорска, актьорска и сценарна. Кои моменти да избера... Получи се така, че не избрах най-атрактивните, а полъха от тях, следствието от тях – къде на моята душа й е било най-леко. Това, според него е най-важното, да покажа кога ми е било най-леко на душата, а не изстъпление.

"Невъзможно е да я изпълня цялата (зала "Армеец" – бел. ред.), но си казах, че искам там да бъде. Не от грандоманщина, а да поканя повече хора, които искат да дойдат, да видят какво се е получило с мен и с тях през годините. Искам да видя дали това по-голямо място ще се превърне в театър, в тишина, в споделени класически текстове. Това е важен опит за мен и публиката. И във Варна, и в Пловдив усетих, че това се получава. Колкото повече хора има, като че ли се увеличава силата на словото", каза Куркински.

От „камбанарията” на юбилея актьорът сподели, че през годините хората са били различни, по различен начин са усещали какво се случва в обществен план. „Сега обстановката е съвсем друга. Като че ли хората са отрезвени, разбрали, че не предстои кой знае каква сериозна промяна в социален аспект и че всичко ще трябва да бъде търсено в личен план – в малки общества, семейни кръгове, лично спасение, човешко, в отношение към ближния. Тъй като съм с публиката през всичките тези години, аз усещам какво става с нея, усещам какво става с хората в страната, усещам как се променя тяхното настроение – кога са в еуфория, кога са в очакване, кога са в отчаяние. През всичките тези години преминахме заедно през тези етапи, за което им благодаря”, каза Куркински.

Тази есен Куркински представи и своя режисьорски дебют в киното "Засукан свят" - засега с една-единствена прожекция на "Киномания" в зала 1 на  НДК.

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

2020 - година не само на отчаяние, но и на вдъхновение

28.12.2020

2441 3
Братята на Майкъл Джексън ще пеят в "Арена Армеец"

12.09.2020

368
36-ата "Аполония" посреща над 30 събития на открито в Созопол

30.08.2020

621

Коментари

Леля_Стойка_III

Мариус в момента е най-добрият жив актьор в България. Великан.

Luckbox

Мариус е от първите набори (около 50 годишен), които са свикнали да се борят, за разлика от привилегированите 'артисти', които смятаха, че някой е длъжен да им дава работа и да ги храни, без да има значение какво дават на  публиката си.   

 

Да е жив и здрав. 

nebenebe

Ще прозвучи грубо, ама изкуството предполага пълен корем. Пардон! Аз на кино и театър не съм ходил отдавна. Дразнят ме. Чета, и слушам музика. Класика, разбира се. Ценител съм, но не бих посветил живота си на изкуството. Особено в тия трудни времена.

Каротеноид

И какво ще се окаже. Че, Мариус е един от малкото пичове в актьорската професия. Жалко, за дребните душици. Мариус има талант, а явно и нерви.

Banshee
снимка на Banshee

Мариус Куркински ще остане в бъдещето от нашата епоха.

ловkия

Ивайло вън от съмнение е огромен артист.

Но не разбирам контекста, в който е изрекъл думите си за малкото пари.

Той ли няма пари, актьорите като цяло ли са бедни, не става ясно.

Във време, когато театрите се пукат по шевовете и няма билети за месеци наред, когато всеки що годе кадърен актьор освен в театъра, играе и в киното, снима реклами и води телевизионни предавания, да се говори за липса на пари ми се вижда нелепо...

peniko

До Ловкия:

Имаше една: най-универсалното качество на парите е, че те винаги са малко. Там е контекстът ?

Slava
снимка на Slava

Жив гений! Пожелавам му здраве??

sega_reader

И е прав и не е прав.

Ако си примерно оркестрант в симфоничен оркестър, как може да си повишиш доходите, ами не можеш, твърда заплата. Много малко хора в този сектор получават добри доходи. Единици са тия които обират големите пари.

Поканят примерно Ешкенази, примерно говоря. Той не идва за по-малко от 3 000 евро на концерт.

А кой му акомпанира, ами музикантите от оркестъра, а те са на мижави заплати.

Разслоение има и ще има, несправедливост също.

Мариус говори само за актьори индивидуалисти, а не като цяло.

Тези които са на твърда заплата те не могат като него да поставят условия.

mahler
Горкото театрално изкуство щом ще разчитаме на този актьор

Влез или се регистрирай за да коментираш