Медия без
политическа реклама

Мариус Куркински тръгва на турне с Чудомир

След разпродадения спектакъл "Нашенец" в Операта се готви и Зала 1 на НДК

15 Февр. 2024
Актьорът като герой на Чудомир.
Театрална къща Ажур Пико
Актьорът като герой на Чудомир.

С последния си моноспектакъл “Нашенец” Мариус Куркински отбеляза през ноември миналата година 30 години на театралната сцена. В представлението обичаният актьор се превъплъщава в различни герои по произведения на хумориста Димитър Чорбаджийски, известен с псевдонима Чудомир. На 25 март 2024 г. предстои да се навършат 134 години от рождението на българския писател.

"Аз отдавна исках да посегна към Чудомир, към неговия хумор. Много дълбок автор. И за мен e малко смразяващо като изпитание, защото хората го знаят наизуст", споделя за моноспектакъла си Куркински и добавя: "За мен през тези 30 години, небето беше небе от прожектори, за мен природата и дърветата бяха дъските на сцената, а пътищата на света беше пътят от вкъщи до театър. Друго нямаше...".

Мариус подари поредните си прозрения български на своята вярна публика, преизпълнила и Втори балкон в Зала 1 на НДК за софийската премиера на новия му моноспектакъл „Нашенец“.

На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории. Какво би бил този свят на трудности, главоблъсканици, амбиции и тревоги, без животворният полъх на хумора? Много от Чудомировите разкази са изградени като диалог или монолог. Неслучайно тези герои носят прозвището нашенци.

На 19 февруари за първи път Мариус Куркински ще посрещне своята публика в Софийската опера и балет, която отваря вратите си за големият български творец. Тогава той ще даде и старт на голямото си национално турне, което ще продължи до средата на месец юли. Голямата зала на Операта е напълно разпродадена. Моноспектакълът на Мариус ще се играе и на 16 март в Зала 1 на НДК, за която все още могат да се намерят билети.

На 22 февруари "Нашенец" гостува в Благоевград, на 24 февруари ще зарадва зрителите в Бургаската опера, на 25 февруари е в Добрич. Следват Варна на 26 февруари, Русе на 27-и, Димитровград, Сливен и Ямбол съответно на 5, 6 и 7 март. 

След представлението в НДК на 16 март Мариус ще е специален гост на 30-ите Чудомирови празници в Казанлък на 28 март. Срещата му с пловдивската публика е предвидена за 31 март, на 2 април е в Габрово, на 9 май отново е в Казанлък, на 15 май е в Разград, на 5 юни във Враца, на 9 юли в Летния театър на Велико Търново, на 10 юли гостува в Летния театър на Шумен и на 14 юли отново ще играе "Нашенец" в Операта в Бургас.

"Вече работим по подготовката за голямо презокеанско турне на Мариус Куркински, което предстои да се осъществи до края на 2024 година. Надявам се да имаме възможност да програмираме повече представления на "Нашенец" в големите градове на САЩ и Канада. Тамошната публика очаква с голям интерес срещата си с обичания български актьор и режисьор", сподели театралния продуцент и негов мениджър Кирил Кирилов.

 

Последвайте ни и в google news бутон