Медия без
политическа реклама

Към България отново идва сахарски пясък

Разделяме се с най-топлия юни от 1930 г. насам, съобщиха синоптиците

30 Юни 2024
НИМХ

Сахарски пясък отново се носи към Балканите. В района на Централното Средиземноморие от юг се пренася прах от Сахара с много висока концентрация, съобщиха синоптиците от НИМХ в популярния си профил във "Фейсбук". Преносът на въздушните маси е в циркулацията на циклон, с център над Пиренеите. Тази въздушна маса, но вече трансформирана и с намалена концентрация на сахарски прах, през следващите дни ще достигне и Балканския полуостров.

Актуална информация за наличието на пустинен прах над страната може да се намери на специализираната страница на института.

Юли започва с високи температури. За утре - първия ден на месеца, НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за 21 области от страната за високи температури. Максималните в повечето райони ще са 35°-38°.

Справка за времето през юни на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) сочи, че средните месечни температури са между 19 и 27 °С и имат отклонение от месечната норма между плюс 1,5 и плюс 4,5 °С. Това се очертава да бъде най-топлият месец юни от 1930 г. насам, съобщиха от екипа на института, цитирани от БТА.

Най-високата измерена температура е 40,1 °С на 20 юни в Русе. Най-ниската минимална температура в станция в населено място e плюс 4,0 °С на 15 юни в Чепеларе, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 0,4 °С на връх Мусала също на 15 юни. В София най-високата измерена температура е 33,3 °С на 10 юни, а най-ниската – плюс 7,9 °С на 15 юни.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

прогноза за времето

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?