Медия без
политическа реклама

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Това е фантастичен избор и знак за борбата с корупцията в Европа, заяви лидерът на европейските "Зелени" Ска Келер

19 Септ. 2019Обновена
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на Европейския съюз от посланиците на страните от ЕС, предаде БГНЕС. Тя остана единственият кандидат за поста, след като Франция оттегли подкрепата си за своя кандидат и подкрепи румънската прокурорка. Преди това Кьовеши ръководеше антикорупционната прокуратура на Румъния. Нейният избор беше определен като "фантастичен" от Ска Келер. "Това е ясен знак за борбата срещу корупцията в Европа. Поздравления!", написа лидерът на европейските "Зелени" в профила си в Туитър. Eвродепутатът от групата на „Зелените/Европейски свободен алианс“ Саския Брикмон припомни, че ролята на европейския главен прокурор е ключова в борбата с измамите и с корупцията в Евросъюза и ще бъде укрепена от опита и решимостта на Кьовеши, която е постигнала значими резултати като директор на управлението за борба с корупцията в Румъния въпреки опитите на социалистическото правителство за намеса в работата ѝ. „Днешното решение е реабилитация за Кьовеши и удар в лицето на румънското правителство, което я уволни и подложи на гонения“, заявява Брикмон.

Бившият антикорупционен прокурор на Румъния  е получила подкрепата на 17 от 23-те страни, които се присъединиха към европейската прокуратура. Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. Според него е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент. Европейският парламент вече определи избора си за Лаура Кьовеши, евродепутатите два пъти гласуваха в нейна полза. С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори. Очаква се следващ кръг преговори на 24 септември.

Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления против бюджета на ЕС, например измами, корупция или трансгранични измами с ДДС.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали от ЕС, от групи на гражданското общество и частни инвеститори. Миналата година тя обаче бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Румънското правителство, което председателстваше Съвета на ЕС през първата половина от годината, активно пречеше на избора на Кьовеши - както по дипломатически път, така и чрез съдебни обвинения и разпити за антикорупционната ѝ дейност. Отчасти заради съпротивата на Букурещ през февруари правителствата на ЕС посочиха Жан-Франсоа Бонер от Франция за своя предпочитан кандидат за европейски главен прокурор. По-късно същия месец обаче членовете на Европейския парламент избраха Кьовеши, поставяйки началото на продължителен застой в разговорите със Съвета на ЕС (обединяващ държавите членки), тъй като постът не може да бъде запълнен, докато двете институции не стигнат до споразумение.

Изглеждаше, че спорът ще продължи дълго време, след като няколко кръга преговори се провалиха. През юли обаче Франция промени позицията си и подкрепи Кьовеши.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата