Медия без
политическа реклама

Каракачанов: С Ковид-19 са 300 от армията

Военният министър отказа да коментира казуса на президента и коронавируса, но го призова сериозно да се замисли

02 Ноем. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Над 300 човека, включително и няколко висши офицери са с Ковид-19. Това стана ясно от интервю на военния министър Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви. Самият той беше под карантина заради контактите си със заразения шеф на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров по време на Деня на българската авиация на 16 октомври. Лично ръководителят на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски го е посъветвал да се изолира, въпреки, че не бил болен. След това стана ясно, че и шефът на военновъздушната база в Граф Игнатиево и други висши офицери са с Ковид-19 и са настанени във ВМА на лечение. Появиха се съобщения, че има и още висши офицери, които са влезли в болница след празника на ВВС, проведен в МО и в резиденция Лозенец. Според Каракачанов ген. Петров вече бил изписан излекуван от болницата.

Историята предизивика скандал около това дали и президентът Румен Радев е трябвало да бъде в пълната карантина, след като също е имал контакт с шефа на ВВС. Държавният глава остана под карантина само за ден. Казусът повлече много спорове и тълкувания. Заради него си отиде шефът на РЗИ Данчо Пенчев. Отделно от това се появи и историята в Естония, при която бе прекъснато посещението на българския президент в Талин, но от естонската му колежка се разбра, че това е заради негов контакт със заразен. Споровете продължиха и заради участия на Радев при награждавания и във военни учения. Накрая той се самоизолира заради това, че главният му секретар се оказа заразен.

Каракачанов отказа да коментира казуса с Радев, но каза, че той трябвало да се замисли. Той обяви, че действително не може да забрани на държавния глава, който е и върховен главнокомандващ да ходи на военни учения. „По-добре вместо да развиваме конспиративни теории – кой го е създал, по-добре да избегнеш една неприятна ситуация, каквато е да се разболееш от COVID-19“, коментира Каракачанов.

На въпроса дали е трябвало държавният глава да бъде поставен под карантина той отговори: "Би следвало сериозно да се замисли по този въпрос“. Той напомни, че много от участниците във форума „Три морета“ са се включили дистанционно заради пандемията.

 

 

 

В същото време военният министър защити това, че бе проведено едно от най-големите военни учения през последните 20 години - в Корен, където Сухопътни войски събраха стотици и дори хиляди войници на едно място.  „Можем да пропуснем посещение на театър, но армията не може да не защити държавата, защото в момента има коронавирус. В една тежка ситуация на пандемия армията си изпълнява перфектно задълженията. Не можем да спрем подготовката, защото имаме вирус“, заяви Каракачанов.

"Министерството на отбраната може да се включи в кризата с коронавируса с полеви болници, но още не е дошло време за това. Ако се наложи - има хотели, с които можем да помогнем", каза още военният министър. Армията може да се включи в битката с коронавирус, но затова трябва да има решение на правителството. "Можем да подпомогнем с разгъването на полеви болници, но за момента това не е нужно. Могат да се използват почивни бази за целта, където условията са доста по-добри, отколкото в палатките. Големият проблем е липсата на медицински персонал“, заяви Каракачанов.

Той подчерта, че ситуацията в здравната система е много напрегната. „Дължим едно уважение на лекарите, които вече половин години са на първа линия. В болниците липсват сестри и санитари. Не може само да се критикува. Не трябва да създаваме истерия срещу лекарите. Трябва да се замислим като граждани дали спазваме мерките и дали сме отишли да помогнем като доброволци“, каза министърът на отбраната и добави: „Можем да разчитаме само на собствените си сили".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата