Quantcast

Медия без
политическа реклама

И регулаторният орган в САЩ е срещу намаляване на дозата на ваксината

Pfizer: Ваксината не е ефикасна, ако не е спазен срокът за втора доза

05 Яну. 2021Обновена
РИА Новости

И регулаторния орган в САЩ -  управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата не подкрепи предложенията за промени в дозите на ваксините срещу COVID-19, съобщават световните агенции. В специално изявление ведомството обяснява, че следи внимателно дискусиите и съобщенията за намаляване на дозите, както и за увеличаване на интервала между тях или използването на два препарата за един човек с цел да бъдат имунизирани повече хора.

Макар и разглеждането на тези въпроси да е основателно, "предлагането на промени в разрешените от Управлението дози или имунизационни графици е преждевременно и не се основава солидно на налични данни", пише в изявлението. "Без съществуването на данни в подкрепа на такива промени в използването на ваксините, създаваме значим риск да поставим общественото здраве в риск", твърди управлението.

Часове по-рано Pfizer и BioNTech отправиха предупреждение, че ефикасността на ваксината им срещу Covid-19 не е гарантирана, ако втората доза не бъде направена на 21-ия ден след първата. Двете компании нямат клинични доказателства, че организмът остава защитен от коронавируса след това, се посочва в съобщение на компаниите.

Доказано е само, че ваксината може да бъде ефикасна, ако втората доза бъде получена до 42 дни след първата.

По този повод Европейската агенция по лекарствата обяви тази вечер, че лицензираните от нея срокове между дозите трябва да се спазват. В противен случай употребата на ваксината на "Пфайзър" и "Байонтех" би била в нарушение на издаденото разрешително.

Изявленията идват, след като правителството на Дания одобри официално периодът между двете дози да е до 6 седмици. Подобно предложение, според агенция Ройтерс, обсъжда и германското правителство, предава БНР. Преди това подобна идея лансира и Великобритания. Мотивът е недостиг на ваксини заради производствения капацитет на Pfizer и BioNTech, чийто препарат единствен засега е одобрен от Европейския съюз. 

Израел стана първата държава в света, която успя да ваксинира 10% от населението си срещу Covid-19. Вече в страната имунизация срещу коронавируса са получили над 1 милион души, пише "NY Post". "Превъзхождаме целия свят по отношение на ваксинацията. Ние вървим напред с огромна

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?