facebook
twitter

Горещи новини

ЕС отмени всички полети с проблемния Боинг

Акциите на американската корпорация се сринаха след катастрофата в Етиопия
6406
ЕПА/БГНЕС

Европейската агенция за авиационна безопасност отмени всички полети със самолети Боинг 737 MAX след катастрофата на боинга на Етиопските авиолинии. Преди това Великобритания, Германия и Франция забраниха полетите на самолети Боинг 737 Mакс 8 във въздушното си пространство.

В последните 4 месеца със самолети от този модел станаха два инцидента. В неделя Боинг 737 Макс 8, изпълняващ полет на Етиопските авиолинии от Адис Абеба към Найроби се разби малко след излитането, загинаха 157 души. През октомври самолет от същия тип на "Лайън Еър" се разби след излитане от Джакарта, Индонезия, загинаха 189 души.

Още в понеделник Китай преустанови използването на този модел самолети по вътрешните си линии. В момента в експлоатация има 300 самолета Боинг 737-Макс, а над 5000 са поръчани от 2017 г. насам.

След самолетната катастрофа в Етиопия акциите на "Боинг" се сринаха. При започването на търговията в Ню Йорк книжата на компанията поевтиняха с над 12 процента. Експерти предупреждават, че това може да се окаже най-големият спад от атентатите на 11 септември 2001 г.

"Боинг" също така отложи представянето на новия си самолет. Американските авиационни власти обявиха, че тези машини са годни за полети.

Ключови думи:

боинг, Етиопия
96

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Печалбата на "Боинг" е спаднала с 21 %

25.04.2019

463 9
Черните кутии показват прилики в катастрофите на проблемния боинг

19.03.2019

245
"Боинг" приземи стотици самолети

15.03.2019

1044 3

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Сингапур, Индонезия и Мароко са поредните държави спрели този тип самолети. Авиокомпанни от Бразилия и Мексико тоже....

 

Американски сенатор демократ :

 

Спрете тези самолети да летят в САЩ !

 

https://www.reuters.com/article/us-ethiopia-airpla...

 

p.s : Ко стаа ? Нещо май дори в САЩ не защитават така боинг, както правят у нас някои ойроатлантици....

 

:))

 

 

УмноКрасивЧуств...

Maaaaaaйкоуууууу!!! Плачат клети плутократи трилионери акционери на Боинг и шефовете на Боинг, че са им са се сринали кациите. Това си е новина писана направо от загрижените трилионери плутократи шефове на Боинг, моля бъдете съпричастни със страданията им, и на акционерите трилионери плутократи. Плиййййз. И не обръщайте внимания на обвиненията, че това е уолстрийтска, копоративна, олигархска пропганда, че е новина, която 99% от хората смятат за джънк нюз.

Justinian2
снимка на Justinian2
Написаното не отговаря на фактите. Акциите на Боинг се "сринаха" вчера сутрин при отваряне на борсите /NYSE - Ню йорк сток ексчейндж/ от около 420 $ / акция паднаха на около 370 $ . Или загубиха към 13 % -14 % от стойноста си. През целия вчерашен ден възстановяваха стойност и при затваряне на борсата бяха на 400 $. Боинг NYSE: BA 400,01 USD −22,53 (5,33%) Затворено: 11.03, 19:59 ч. Гринуич-4 · Отказ от отговорност След затварянето на борсата 399,65 −0,36 (0,090%) Така че спадът им спрямо преди катастрофата на етиопския Боинг 737 макс възлиза на около 5 %. За момента. Странно е че редакцията пуска фалшиви новини позовавйки се на жълтата протурска bТV. А не си направят труда да отворят гугъл и сами да видят какви са фактите.
САТЪР
снимка на САТЪР

ти кво искаш от надомно подработващи пенционирани учителки?👯👍

 

ablepsia

Американските авиационни обявиха

 

Сабаалем първо кафето, посли списване а новини!

LAIO

Продавайте, братя, акциите на гаден Боинг и купувайте Туполев. 😁

А сега по-сериозно - дори да се окаже че има инженерен проблем в самолета, софтуер или каквото и да било, Бойнг ще си платят сметката и ще се оправят (точно както стана и с VW). 

Тепърва ще видим какъв е бил проблема, според очевидци самолета се е разпаднал още във въздуха.

Justinian2
снимка на Justinian2
ЗИП-е , вчера ти пуснах закачка която не си прочел. Компаниите които "приземиха" своите макс-ове , и тези които си летят безпроблемно. Приземени са китайците и индонезийците. Всички останали оператори летят - в това число турци и ... руснаци ! Any comments ? 😁
ЗИП
снимка на ЗИП

Да бе разпаднал се във въздуха ама друг път...

 

Забил се е кат "дълбочинна бомба" в земята на 10 метра дълбочина и ся багери копат за да извадят фюзелажа....

 

Това означава, че до края на злополучния полет този боклук е летял с носа надолу въпреки неистовите опити на пилота с 8000 часа стаж да го "изправи"....

 

:((

 

Просто "автопилота" поема контрол над машината и не дава възможност за ръчно управление. По същия начин, както некй вирус ти заразява компа...

 

:(

bgman13

Изровил е кратер с дълбочина 10 метра и диаметър 50. На мене ми се види малък. Тва остро и аеродинамично нещо да се засили с колко - пестин километра в час? Не знам. В таз мека етиопска земя. Но пък се сещам, че почвеният хоризонт е по-малък от 10 метра и то много по-малък. Така че, самальотът ще да е пробил и основната скала. Нема никакво разпадане. Но сега се сещам и за сградата на пентагона. Тя с железобетон май беше. Неколко слоя стени пробити. Движение на самолетът по хориозонтала, което значи по-слаб удар. Преди това лавиране между жиците май. Тука най-важната информация която ми липсва е каква е основната скала на мястото където се е забил боингът.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Aha, изключваш компютрите и минаваш на ръчно. Егати бицепса да издърпаш носа нагоре. Корав почти колкото Боце и умен кат Цветанов.

Justinian2
снимка на Justinian2
Ако бъдем прецизни , вчера имаше свидетелства че местни са видели самолета малко преди да се разбие - горящ във въздуха ! Ще чакаме потвърждение или отхвърляне на това твърдение. Ако е било така уликите отиват в друга посока , а не в софтуера , автопилота и т.н.
bgman13

Е нали уж го видели, че се бил разпаднал?

mi6osp.

 

Тепърва ще видим какъв е бил проблема, според очевидци самолета се е разпаднал още във въздуха.

 

Проблемът е, че изкуственият интелект на самолета е оплескал нещата, като е изненадал пилотите.

 

Ще се случва все по-често.

ЗИП
снимка на ЗИП

Да бе изключваш компа и готово. Ма то мноо лесно било бе....

 

Вие наистина ли вервате, че пилот с 8000 часа нальот не може да щракне "некво копче", да поеме щурвала, да го придърпа към себе си и да поеме на ръчно ?

 

Ми това е фасулска работа ама явно "изкуствения интелект се съпротивлява"....

 

:)

mi6osp.

ЗИПе, ако  си наясно, че изключването на ИИ ще оправи нещата, си прав за такава реакция на пилота.

Самолетът е достатъчно сложен обект и в аварийна ситуация, последното нещо, което ще заподозре пилотът, че е направило тази ситуация, е ИИ, който следи и подпомага безопасността на полета.

Хипотезата ми е, че единственото нещо, което може да реагира по-бързо от опитен пилот в самолет, е ИИ.

А реакциите му могат да бъдат и неправилни.

Този модел самолет е наситен с компютри и софтуер за тях.

Justinian2
снимка на Justinian2

Пилотът е бил опитен , но на Боинг 737 Макс е имал 200 часа нальот. Което не е никак много като за НОВ тип самолет.

bgman13

последното нещо, което ще заподозре пилотът, че е направило тази ситуация, е ИИ

 

В тази ситуация - да. Ако до сега, пилотът не е мислил хиляди пъти, дали е възможно ИИ да го прецака, в секундите на аварията нема тепърва да почне да мисли. Но той е мислил. И има готовност, какво да направи, ако го прецака ИИ. Щом аз не вярвам на джипиеса в колата и имам готовност да ме вкара в насрещното движение или където има знак "забранено влизането", кво остава за пилот на самолет.

Доц.Трътлев

Пилотът бил опитен, но автопилотът вероятно не. 

geo_19

някаква "Красуха" да се е мяркала тъдява? Че те руснаците шетат и у Етиопия. 

ЗИП
снимка на ЗИП

О йе, всеки е друг е виновен само не американските мърлячи.....

 

:))

JollyRoger's

Ники Хейли е на коцуз! Омаза ООН-то с дебилизми, а сега и “Боинг“, откак стана директорка в компанията... Защото е путинистка, назначена от грушника Щирлиц Донч-Тръмпевой!

ЗИП
снимка на ЗИП

Мълния !

 

Австралия стана първата "англосаксонска" държава, която забрани полетите на 737 max 8 !

 

https://www.reuters.com/article/us-ethiopian-airpl...

 

p.s : Има информации, че ЕС също скоро ще направи същото. Чудно тогава какво ще кажат ойроатлантиците....

 

:))

ЗИП
снимка на ЗИП

Вие сериозно ли мислите, че командира след , като вижда, че самолета е забол нос не прави опит да го изправи ?

 

Със сигурност прави такива опити, но явно щурвала е "заключен" от изкуствения интелект, така, както се заключва волан на автомобил.

 

Пилота дърпа дърпа ама пущината не отбира.....

 

:((

 

Вижте смата концепция , че ще повериш живота на стотици хора на неквъ компютър е адски тъпа. Щом е комп то значи всеки може да го "хакне".

 

Това е изначален конструктивен дефект, самата "идеология" е сбъркана....

bgman13

Вижте смата концепция , че ще повериш живота на стотици хора на неквъ компютър е адски тъпа. Щом е комп то значи всеки може да го "хакне".

 

Това е изначален конструктивен дефект, самата "идеология" е сбъркана....

 

Нагледан пример, кво ше се случи, след като бъде въведено и електронното гласуване. А хоровете, хорките и хорчетата в един глас ни дърдорят, че видите ли, електронното банкиране как работи. А видите ли, самальотите как падат?

letec55

Това не е конструктивен дефект и не е сбъркана "идеология". Това е некачествена реализация. Може да бъде коригирана. И ще бъде. Ако това е причината за катастрофата. Тепърва ще научим, надявам се.

Един А320 се разби по време на демонстрационен полет, изпълняван от може би най-опитния летец-изпитател на Еърбъс, защото при изпълнение на полет на минимална височина и с минимална скорост автоматиката реши, че трябва да бъде увеличена скоростта и за това трябва да натисне носа на самолета надолу. А грешката на пилота бе тази, че като "обърнал" посоката на изпълнение на полета не е съобразил, че в края на полосата има гора с високи дървета, а не голо поле.

 

Invisible

   "Вижте смата концепция , че ще повериш живота на стотици хора на неквъ компютър е адски тъпа."

 

 

 Затова в "блестящата руска империя" се доверяват само на телефони с шайби.

g_ringo

👍

Manrico
снимка на Manrico

Със сигурност прави такива опити, но явно щурвала е "заключен" от изкуствения интелект, така, както се заключва волан на автомобил.

Тов. ЗИП и за авиация, ИТ и изкуствен интелект е учил заедно с геополитиката!

bgman13

"

Филмът преминава към втората част, озаглавена „Мисията Юпитер: Осемнайсет месеца по-късно“. Началните кадри са придружени с адажиото на Гаяне от балета на Арам Хачатурян „Гаяне“. На борда на космическия кораб „Дискавъри Едно“ се намират пилотите Дейвид Боумън (Кеър Дюлеа) и Франк Пул (Гари Локууд), и трима учени, които спят в криогенна хибернация. Показано е обичайното ежедневие на космическия кораб: поддръжка и управляване на кораба, сън, хранене, физически упражнения, получаване на поздравления за рождения ден от дома, игра на шах и дори рисуване. Екипажът гледа телевизионна програма на БиБиСи за тях самите, в която бива показан и интервюиран „шестият член на екипажа“, суперкомпютърът ХАЛ 9000 (Дъглас Рейн). Интервюто разкрива, че този суперкомпютър е върхът на постиженията в областта на изкуствения интелект и че досега се е показал като напълно безпогрешен. Той е проектиран да общува и да се държи като човек, и дори да имитира емоции, които съвсем приличат на истински. Астронатите бързо са свикнали да го смятат просто за един от екипажа, и да се обръщат към него с „Хал“.

По време на неформален разговор с Боумън, ХАЛ изразява тревога относно мисията, подхранвана от странни слухове за нещо, изкопано на Луната, както и от необичайната подготовка и режим на обучение за тази мисия. Когато Боумън предполага, че въпросите на ХАЛ са всъщност част от подготовка за рапорт за психологическото състояние на екипажа, ХАЛ изобразява тревога, след което предсказва очаквана повреда в комуникационната система на кораба. Боумън напуска кораба с космическа капсула, и подменя очаквания да се повреди блок АЕ-35. При изучаването му в кораба обаче не са открити никакви проблеми в работата му. Управлението на мисията на Земята предполага, че ХАЛ е сгрешил в предсказанието си за бъдеща повреда на блока, нещо нечувано за серията 9000. ХАЛ предлага ново излизане с капсулата, поставяне на блока обратно на мястото му и очакване той да се повреди, за да бъде установена причината. Прикривайки загрижеността си, Боумън и Пул влизат в капсулата под предлог да проверят радиосистемата ѝ, но всъщност за да обсъдят тайно ненадеждността на ХАЛ. Решават, че ако блокът не се повреди както е предсказано, те ще изключат ХАЛ. Те обаче не подозират, че ХАЛ ги следи, като чете движенията на устните им през един илюминатор на капсулата. Следва интерлюдия.

След нея Пул излиза в капсулата извън кораба, за да подмени блока АЕ-35, докато Боумън наблюдава от кораба. Когато Пул излиза от капсулата, ХАЛ поема управлението ѝ, блъсва силно Пул с нея и го убива. Боумън вижда Пул и капсулата да се отдалечават от кораба, и бързо излиза с друга капсула, за да спаси Пул (забравяйки шлема си в „Дискавъри“). Докато Боумън е навън, ХАЛ убива тримата учени в хибернация, като изключва системите за поддържане на живота им.

Спасителната мисия на Боумън го сдобива само с мъртвото тяло на Пул. Връщайки се, той нарежда на ХАЛ да отвори вратите на хангара за капсули. ХАЛ отказва, и разкрива, че знае за плана на Боумън и Пул да го изключат. Заявява, че мисията е „твърде важна“, за да позволи на Боумън да я провали. Боумън отговаря, че просто ще влезе в кораба през резервен въздушен шлюз (опасно начинание без шлем – докато вратите на въздушния шлюз не бъдат отново затворени чрез дръпване на ръчен превключвател, вътрешността му и астронавтът са изложени на космическия вакуум). ХАЛ прекратява разговора. Боумън изхвърля мъртвото тяло на Пул, отваря с манипулаторите на капсулата въздушния шлюз, и отстрелва капака на люка на капсулата. Експлозивната декомпресия го изхвърля в шлюза, и той успява да затвори вратите му през няколкото секунди, които човек може да оцелее без скафандър във вакуум.

Вече влязъл в кораба, Боумън нахлупва шлема от скафандъра във въздушния шлюз, и е защитен. ХАЛ се опитва безрезултатно да преговаря с него. Без да го слуша, Боумън влиза в „логическия паметен център“ на суперкомпютъра, и започва да изключва висшите му мозъчни функции, оставяйки да работят само автоматичните системи за поддръжка на кораба. ХАЛ го моли да спре, и казва, че се чувства много по-добре, и че ще престане да го заплашва; Боумън продължава да го разглобява. ХАЛ описва как „умът ми изчезва... усещам го“, и постепенно се връща към най-старите си спомени, пее песничката „Маргаритка“, и накрая замлъква.

Изключването на ХАЛ пуска предварително направен видеозапис с Хейуд Флойд, който обяснява истинската цел на мисията им; това е единственият пряк описателен речитатив във филма: „Добър ден, господа. Този запис е направен преди вашето отлитане и, по съображения за сигурност от най-висока степен, е известен на борда на кораба единствено на компютъра ХАЛ 9000. Сега, когато сте в орбита около Юпитер и целият екипаж е събуден, то може да ви бъде предадено."

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/2001:_%D0%9A%D0%BE%D...

 

 

letec55

Появиха се съобщения, че някъде самите пилоти са отказали да летят даже и да няма забрана. Могат да го направят и също не могат да им кажат копче. Това вече е много сериозно. Час по-скоро трябва да се извлечат записите от записващите устройства, за да се види какво и защо. Нещата се гледат под лупа от всички и не  може да мине никакъв опит за прикриване на каквото и да било, даже най-дребното. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×