Медия без
политическа реклама

"Боинг" кара служителите си да мълчат за проблемите с безопасността

Най-голямата фабрика на компанията във Вашингтон е в "режим на паника"

01 Юни 2024
Ще успее ли компанията да се справи с проблемите?
Pixabay
Ще успее ли компанията да се справи с проблемите?

Най-голямата фабрика на "Боинг" е в "режим на паника", твърдят служители и профсъюзи, а мениджърите са обвинявани, че заставят техниците да мълчат за проблемите, които компанията има с качеството на самолетите.

Американският производител на самолети се бори с криза в безопасността, след като панел от кабината на самолет падна по време на полет през януари. Заради това регулаторите започнаха поредица от разследвания.

Фабриката в Евърет, Вашингтон, която е най-голямата производствена сграда в света, е в центъра на дейността на "Боинг". Там се правят самолети като 747 и 767 и се ремонтира моделът 787 Dreamliner.

Механик в комплекса, който е работил за компанията повече от 30 години, твърди, че фабриката е пълна с дефектни самолети 787, които се нуждаят от ремонт. Много от тези самолети се доставят от завода на "Боинг" в Южна Каролина, където компанията премести окончателното сглобяване на 787 през 2021 г. като мярка за намаляване на разходите. Пред "Гардиън" механикът, който иска да остане анонимен, казва, че за нищо на света не би се наел да управлява самолетите от Южна Каролина. Мениджърите в Евърет карали механиците да мълчат относно качестното и потенциалните ремонти, наблягайки на скоростта и ефективността пред безопасността. Механикът добавя: "Боинг" трябва да се погледне в огледалото и да признае, че греши".

От "Боинг" не коментират твърденията, че персоналът е бил притискан да не изразява загриженост относно качеството. Работата в Евърет върху самолети 787 се извършва като част от установена програма за проверка, се казва в съобщение.

Компанията се срещна тази седмица с американски регулатори, за да обсъдят как планира да се справи с проблемите, свързани с контрола на качеството. Според ръководителите, служителите са били насърчавани да говорят от януари насам, като сигналите им за безопасността и качеството, пратени до вътрешния портал на фирмата, са се увеличили с 500%.

По-рано тази година група от експерти, назначена от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) след две фатални катастрофи на Boeing 737 Max през 2018 г. и 2019 г., при които загинаха 346 души, описа "разрив" между ръководството на "Боинг" и работната ръка по отношение на безопасността, и направи 53 препоръки, за да помогне за разрешаването на проблема. Майк Уитакър от FAA, каза пред репортери, че "Боин" е приел всички препоръки.

Според FAA културата на безопасност на "Боинг" е "ерозирала" през последните две десетилетия, в резултат на сливането  с McDonnell Douglas в края на 90-те години, под прякото наблюдение на неговите лидери и борда на директорите, които са били съучастници и в крайна сметка отговорни за настоящите проблеми.

Инженерът Сам Салехпур свидетелства пред Конгреса през април, че моделът 787 е пълен с качествени дефекти и призова всички 787 да бъдат спрени за проверка. "Боинг" отрече обвиненията  и заяви, че е "напълно уверен в безопасността и издръжливостта" на самолета.

Механикът, който разговаря с "Гардиън", описва как "гигантските повреди" в производствената линия на 787 са оказали огромен натиск върху компанията, докато се бори да успокои регулаторите, авиокомпаниите и пътниците. Товй твърди, че в момента всички в Евърет са в режим на паника, защото мениджърите на "Боинг" най-сетне са проумели, че имат повече хора, които нямат представа какво се случва, отколкото хора, които имат.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Боинг

Още по темата