Медия без
политическа реклама

"Боинг" изстреля първите си астронавти към МКС

Предишните два опита за излитане бяха прекратени в края на обратното броене

05 Юни 2024
Капсулата CST-100 Starliner с двама астронавти на борда пое към открития космос.
ЕПА/БГНЕС
Капсулата CST-100 Starliner с двама астронавти на борда пое към открития космос.

"Боинг'' изстреля първите си астронавти към Международната космическа станция (МКС) на борда на космическия кораб Starliner, предава БГНЕС.

Капсулата CST-100 Starliner с двама астронавти на борда пое към открития космос от стартовата площадка на космодрума Кейп Канаверал във Флорида, прикрепена към ракетата Atlas V на Boeing-Lockheed Martin.

Третият път се оказа благодатен за аерокосмическия гигант, след като предишните два опита за излитане бяха прекратени в края на обратното броене по технически причини.

Астронавтите Буч Уилмор и Суни Уилямс са бивши пилоти-изпитатели от Военноморските сили на САЩ, които имат по два космически полета зад гърба си.

Starliner е на път да се превърне в едва шестия тип космически кораб, построен в САЩ, който извежда астронавти на НАСА в открития космос, след програмите Mercury, Gemini и Apollo през 60-те и 70-те години на миналия век, Space Shuttle от 1981 до 2011 г. и Crew Dragon на SpaceX от 2020 г.

''За нас със Суни е чест да споделим тази мечта за космически полет с всеки един от вас'', каза Уилмор, който е командир на тестовия полет, точно преди излитането. ''Нека да запалим малко огън в тази ракета и да я тласнем към небето''.

Програмата Starliner от години е съпътствана от опасения за безопасността и забавяния, а успешната мисия ще даде на Boeing така необходимата глътка въздух от сериозните опасения за безопасността на неговите пътнически самолети.

Междувременно НАСА иска да сертифицира Boeing като втори търговски оператор, който да превозва екипажи до МКС - нещо, което SpaceX на Елон Мъск вече прави за американската космическа агенция от четири години.

"Боинг" със своята 100-годишна история беше силно облагодетелстван, но програмата му изостана сериозно. Неуспехите варираха от софтуерен бъг, който постави космическия кораб на погрешна траектория при първия му тест без екипаж, до откритието, че кабината е била пълна със запалителна електрическа лента след второто изпитание. Първият опит за изстрелване с екипаж на 6 май беше провален в последните часове поради шум в клапан на ракетата Атлас V на United Launch Alliance. На 1 юни нещата бяха още по-драматични, като изстрелването беше прекратено с по-малко от четири минути, оставащи до края на обратното броене, тъй като наземният компютър за изстрелване премина в автоматично задържане.

По-късно проблемът бе установен - повреден източник на захранване, свързан с компютъра, като неизправното устройство бе заменено.

И в двата случая Уилмор и Уилямс бяха пристегнати и готови да излетят, преди да бъдат върнати на стартова позиция.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Боинг, МКС, астронавти

Още по темата