Медия без
политическа реклама

САЩ разследват защо "Боинг" е ползвал китайски титан менте

Новите проблеми идват на фона на серията аварии в самолетите на компанията

15 Юни 2024
Боинг 787 Dreamliner е сред самолетите, в които са монтирани части от компрометирания титан
ЕПА/БГНЕС
Боинг 787 Dreamliner е сред самолетите, в които са монтирани части от компрометирания титан

На фона на дългата серия от аварии на пътнически самолети федералните авиационна администрация (FAA) на САЩ разследва как в самолетите, произведени в последните години, са попаднали титаниеви части със съмнително качество от китайски произход.

Spirit AeroSystems, производителят на корпусите на самолетите "Боинг" и на крилата за "Еърбъс", съобщи за фалшифицирани документи, свързани с доставката на части от титан, пише в свое разследване в. "Ню Йорк Таймс".

Титаниевите сплави се използват в самолетостроенето поради тяхната лекота, здравина и устойчивост на корозия и високи температури. Но разследването на FAA разкрива, че в доставени части от този метал са открити следи от корозия. Предполага се, че дистрибутор е фалшифицирал или предоставил неверни данни.

FAA заяви, че проучва обхвата на проблема и се опитва да определи краткосрочните и дългосрочни последици за безопасността на самолетите, сглобени с такива части. Не е ясно и колко самолета имат такива съмнителни детайли. „Боинг" докладва на FAA относно доставката на материал чрез дистрибутор, който може да е фалшифицирал или предоставил неверни документи",  се казва още в изявлението.

Разкритието за фалшивите части идва в момент на интензивен контрол конкретно върху "Боинг", но и върху цялата авиоиндустрия, която се разтърсва от поредица от злополуки и проблеми с безопасността.

През януари се счупи панел на вратата на Boeing 737 Max 9, докато той летеше, което предизвика няколко федерални разследвания. През април компанията съобщи на FAA за потенциално фалшифицирани документи от инспекции на крилата на модела 787 Dreamliner, признавайки, че може да е пропуснала необходимите инспекции и ще трябва да провери отново някои от Dreamliners, които все още са в процес на производство.

На 30 май компанията представи на FAA план за подобренията на безопасността и се ангажира да провежда седмични срещи с агенцията. 

Но сегашната информация за използване на фалшиви титаниеви части, заплашва да разшири проблемите на индустрията и към европейския конкурент на "Боинг" - "Еърбъс". Оказва се, че между 2019 и 2023 г. са произведени неуточнен брой самолети с компоненти от компрометирания материал, като сред тях са някои Boeing 737 Max и 787 Dreamliner, както и Airbus A220. Към момента не е ясно колко от тези самолети са в експлоатация или кои авиокомпании ги притежават.

Spirit AeroSystems се опитва да определи откъде е дошъл титанът, дали отговаря на стандартите (въпреки фалшивата си документация) и дали частите, направени от него, са структурно достатъчно здрави, за да издържат през прогнозирания живот на самолетите.

„След като разбрахме, че фалшивият титан си проправя път във веригата за доставки, незабавно задържахме всички подозрителни части, за да определим обхвата на проблемите“, заяви Джо Бучино, говорител на Spirit.

Засега се знае, че въпросната титанова сплав е използвана за пътническите и товарни врати и за свързащ компонент на двигателите с корпуса на 787 Dreamliner. За 737 Max и Airbus 220 засегнатите части включват топлинния щит, предпазващ от екстремно нагряване свръзката на реактивния двигател с рамката.

И "Боинг", и "Еърбъс" заявяват, че техните тестове на засегнатите материали досега не са показали признаци на проблеми. "Боинг" даже посочи, че закупил директно по-голямата част от титана, така че няма как да има поражения.

"Този ​​проблем в цялата индустрия засяга някои пратки от титан, получени от ограничен набор доставчици, а извършените до момента тестове показват, че е използвана правилната титаниева сплав - се казва в изявлението. - За да гарантираме съответствие, ние премахваме всички засегнати части от самолетите преди доставката. Нашият анализ показва, че самолетите ни може да продължат да летят безопасно.“

"Еърбъс" също твърди, че „летателната годност на A220 остава непокътната“.

След появилите се информации за фалшивия титан обаче и Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз обяви, че е започнала разследване.

Проблемът илюстрира сложната глобална верига за доставки, използвана при производството на модерни самолети, като включва компании в Китай, Италия, Турция и САЩ. Изглежда всичко започва през 2019 г., когато Turkish Aerospace Industries купува партида титан от китайски доставчик. След това турската компания продава метала на няколко фирми, които произвеждат самолетни части, а тези части стигат до Spirit, която ги влага в самолетите на "Боинг" и "Еърбъс".

През декември 2023 г. италианската Titanium International Group, купила титана от Turkish Aerospace Industries, забеляза, че материалът изглежда различно от обичайното и установява, че сертификатите за съответствие изглеждат неавтентични. Последната версия е, че са подправени сертификати на китайската Baoji Titanium Industry, фирма, която често доставя проверен титан. Baoji Titanium по-късно потвърди, че не е доставил метала и така засега произходът му остава неясен.
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Боинг

Още по темата