Медия без
политическа реклама

Шефът на "Боинг" подаде оставка

25 Март 2024
БГНЕС

Главният изпълнителен директор на ''Боинг'' Дейв Калхун ще напусне поста в края на тази година на фона на задълбочаващата се криза с безопасността на самолетите на фирмата, предава Би  Би Си. Председателят Лари Келнер няма да се кандидатира за преизбиране, а Стан Дийл, който ръководи подразделението за търговски самолети, също ще се оттегли незабавно.

Компанията е под натиск, след като панел на фюзелажа на Boeing 737 Max се взриви през януари, малко след излитането. Пострадали нямаше, но срещу компанията има образувани съдебни дела.

Калхун пое поста на главен изпълнителен директор в началото на 2020 г., след като предишният шеф  Денис Муйленбърг беше отстранен след един от най-големите скандали в историята на компанията. В рамките на пет месеца два чисто нови самолета 737 Max се изгубиха при почти идентични инциденти, които отнеха живота на 346 пътници и екипаж. Когато Калхун пое поста, той обеща да укрепи ''културата на безопасност'' на ''Боинг'' и да ''възстанови доверието''.

Въпреки обещанията, през януари тази година врата за авариен изход на нов Boeing 737 Max на Alaska Airlines се взриви малко след излитане от международното летище в Портланд. Първоначален доклад от Националния борд за безопасност на транспорта на САЩ заключава, че четири болта, предназначени да закрепят здраво вратата към самолета, не са били монтирани.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата