facebook
twitter

Горещи новини

Екоминистърът: Не можем да забраним вноса на стари коли (видео)

1212
Илияна Кирилова

„Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не може да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България”. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той подчерта, че настояването да не се превръщаме в автоморга на Стария континент е получило подкрепата и на други държави, сред които Полша, Словакия, Литва, Латвия, Румъния, Унгария. От Брюксел поели ангажимент, че ще работят по въпроса през следващата година, а решение вероятно ще има през 2020 г.

Димов коментира и въвеждането на по-високи данъци за старите автомобили. Той бе категоричен, че това е „инвестиция в здраве”, защото въпросните превозни средства са вторият най-сериозен замърсител на въздуха у нас.

По-съществен бил проблемът само с битовото отопление на твърдо гориво. Подмяната на остарелите и вече опасни печки с нови можело да бъде най-евтиното или най-скъпото решение. Ако дадено домакинство живее на място с изградена газопреносна мрежа, то най-изгодният вариант бил да се присъедини към нея. Ако обаче се наложи построяване на цялата инфраструктура за газификация и електрификация, то така смяната на отоплението излизала доста скъпо, обясни министърът.

Той бе категоричен, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара. И добави, че законът, забраняващ търговията с некачествени брикети, се забавил, но се очаква да бъде приет от Министерския съвет още следващата седмица.

Екоминистърът коментира и плановете за строителство на втори лифт в Банско, които бяха спрени, след като на първа инстанция съдът ги обяви за противоречащи на закона.

„България губи възможността да развива един цял отрасъл като планинския туризъм, а хората, които живеят в планинските райони, са сред най-бедните у нас”, каза Димов. И добави, че трябва да се търси балансът между икономическото развитие и опазването на околната среда, без да се саботира модернизацията на държавата.

Целия разговор с министъра гледайте във видеото.

 

Ключови думи:

Нено Димов, екологоия
39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нено Димов почти си поръча законови промени за строежи в националните паркове

25.01.2019

1564 15
Нено Димов: Трябва стратегическо решение за ски туризма

17.01.2019

512 11
Екоминистърът обвини зелените за загуби от 1 млн. лв. дневно

04.01.2019

2052 44

Коментари

Страници

Penchobre

И слава Богу, че не можете! Но опитът да се забрани износът за България ми напомня "Не по врат, а по шия". Нено е градски еколог. ??

Shaaban_bin_Robert

„Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не може да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България”.

Това как да го разбираме? Ще се поощрява вносът на стари коли от други направления. ОНД, Индия, Ктай, САЩ за сметка на тези от Западна Европа.

Evasion

Направете доходите на хората такива, че да не им се налага да купуват 15-годишни таралясници от Северна Италия...

Предводител на ...

България губи възможността да развива един цял отрасъл като планинския туризъм, а хората, които живеят в планинските райони, са сред най-бедните у нас

Много е умен тоз наш министер. Соу прауд ъф хим. Безспорно вторият лифт в Банско ще повиши резко стандарта на живот в Огражден, Влахина, Парамун планина, по течението на Арда и в Сакар.

 

Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не може да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България

Па то мойто с Евро 6 си е вече стара кола. Както рекох, ногу умен ... ?

onzitam

Направете доходите на хората такива, че да не им се налага да купуват 15-годишни таралясници от Северна Италия...

Преди 1989 година, при средна заплата от 200 лева и цена на Жигули от 6100 , това прави 30.2 заплати.

Сега, при средна заплата 1123 лева и цена на нов Duster от 22000 лева, прави 19.5 заплати!

Evasion

Като са толкова достъпни тия Дачии, колко години се чака за покупката им?

 

През 1989 г. 6100 струваше Трабант, Москвич 412 беше 6400, Москвич 21412 - 12100, а най-евтината Лада беше към 7600, ако не греша. Сега най-евтината кола е около 15 000, при доста по-висок размер на средната заплата. Това, за да сме коректни. Но някак си не налитат хората на нови коли, сигурно им харесва дакарат 15–20 годишни трошляци...

onzitam

Трабито беше 5250 лева с коланите. Знам защото това беше първата лична и последната ми соц. кола, закупена през 1983 година. Омръзнало ми беше да чакам, а тогава пуснаха една партида трабанти без ред и така станах горд собственик на трабантиера.

Баща ми имаше Жигули 1200 което струваше 6100. После го смени с Лада 1600, но не помня цената.

скът

Не е коректно да се сравнява средната заплата с цената на колите (не твърдя и че числата са верни но това не е съществено). Трябва да се погледнат данните за "потребитеската кошница" - например дял на разходите за наем, здраве и подобни.

Diocletian
снимка на Diocletian

Ами карта за 14 дни почивка беше 20 лева на човек към 1989 г., парно ток, топла и студена вода и телефон излизаха към 20 лв. за месец, обяд и закуска в стола на завода, учреждението или учебното заведение излизаха под 1 лв., лекарствата бяха стотинки, книгите и киното - и те, при болнично лечение не се плащаше и 1 стотинка, освен кутия бонбони и бутилка коняк при изписването, ако решиш...Траспортът беше евтин, влаковите и автобусните билети бяха изключително евтини и се ползваха масово. Затова и хората си купуваха нови коли без да се притесняват(след съответното чакане, де, ама на който не му се чакаше, си купуваше от някой "либиец" валутна Лада, или пък кола на старо), нищо, че излизаха над 30 средни заплати. Затова и всички имаха жилища, че и някаква вила или бунгало, ако нямаш къща на село....

Neopol

Преди 1989 г. за кола се чакаше по 10-14 години (според модела), магазините бяха празни, затова хората си произвеждаха храна и не харчеха пари. Така докато им излезе колата можеха да спестят. Изпразнете и сега магазините и въведете чакане по 14 години и ще се купуват нови коли. :)

Evasion

От 1983 до 1989 е поскъпнало... Едно време имаше трицифрен телефон - обаждаш се и на запис ти казват до кой номер са стигнали бордерата за нови автомобили (по марки) и след това - цените на новите автомобили. Всяка седмица се обаждах с надежда да е дошъл номера за ЗАЗ-ката (най-евтината кола, някъде 4 и нещо беше), ма първо дойде 10.11.1989 г....

mi6osp.

Ако сравниш с една средна заплата колко храна, ток, бензин, отопление, лечение, образование, си можел да си позволиш тогава и сега, за нов "Дъстър" реално ще трябва да пестиш един век.

mko

?

Предводител на ...

нов Duster

Стига де, темата е за автомобили ...

 

Впрочем 90% от територията не разполага с пътища, които допускат ползването на нова кола.

Моя милост освен нова, нискоемисийна, нищо-не-харчеща и много побираща кола за околосветски обиколки поддържа и един таралясник, с който - щеш - не щеш - трябва да обикаляш из екзотични дестинации с допотопни пътища като например (за да споменем само някои) Чирпанско, Чипровско, Мадан-Рудозем, Ивайловградско, Айтоско, всички родни магистрали и т. н. 

Освен това - нека не забравяме това - в главата на министерот не се върти идеята за намаляването на данъците за нов автомобил, а само за вдигането на тези на старите. 

Frank Enstein

Нено Димов - човекът на Командира, Шахеразада в екологията...

KaraKoliu

Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не може да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България”. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Под "да се направи така, че да не може да бъдат изнасяни" Нено Димов изглежда намеква за възможността в Западна Европа да наложат някакви допълнителни такси, при износ на коли втора употреба. Но таксите трябва да са такива, че почти да изравнят цените с цена за нови автомобили. На всичко отгоре търговията между държавите в ЕС е свободна  и не могат да се налагат мита, такси и др. ограничения.  Ще е интересно да се види как Неновите мечти се превръщат в реалност.

dobadoba

'търговията между държавите в ЕС е свободна'

Свободна, свободна, но мен ме 'одрусаха' с една Еко-такса, каквото и да означава това.

⚓️

KaraKoliu

Под въпрос е доколко е законна еко-таксата в България, за коли 2-ра употреба, внасяни от ЕС. Аз мисля, че е незаконна, защото се внася за втори път такса в България, за коли за които таксата вече е платена в друга държава от ЕС. Но докато държавата не бъде осъдена и задължена да я премахне, ще я плащаме.

тупан темно
снимка на тупан темно

Умниците ми те... Ами направете така, че данъкът на стар автомобил да е десет - двадесет пъти по-висок оъ този на нов аналогичен автомобил, направете така, че ако не отговаря на съответни изисквания автомибилът да не може да мине преглед и - воала! 

Ама трябва да направите така, че да не се крадат и изкупуват катализаторите на новите автомобили, да е забранено да човъркаш по двигателя пред блока и други такива.

То вярно, че темата е за автомобили, ама колко % от немците могат да си позволят ново Ауди, Мерцедес, или БМВ 740? Масовката е малки градски коли, в комбинация с пет-шест годишен ван, или комби за извън града.

dobadoba

На кого пречат поддържаните коли - нови или стари?

Достатъчно е полицаите да имат власт и да налагат санкции на неизправните такива.

То май я имат, но не я прилагат...

⚓️

Само на око мога да определя дали една кола е в ред.

Zmeja

хората, които живеят в планинските райони, са сред най-бедните у нас”

Нали за Банско става дума. Та, значи банскалии били сред най-бедните!

бавно загряващ

Екоминистърът коментира и плановете за строителство на втори лифт в Банско, които бяха спрени, след като на първа инстанция съдът ги обяви за противоречащи на закона.

Доколкото ми е известно, в това, което съдът обяви за незаконно, изобщо не се споменаваше за строителство на втори лифт, а ставаше дума за  някои промени в плана за управление на Националния парк „Пирин“, направени без съответна екологична оценка.

скът

Ако дадено домакинство живее на място с изградена газопреносна мрежа, то най-изгодният вариант бил да се присъедини към нея. Ако обаче се наложи построяване на цялата инфраструктура за газификация и електрификация, то така смяната на отоплението излизала доста скъпо, обясни министърът.

На това му се вика: "От пусто в празно, от там - във вакуумирано.. и на края - в пусто" 

Diocletian
снимка на Diocletian

Между другото, регистрирането на стари автомобили е забранено в Гърция. Изобщо на втора утопреба автомобили. Става въпрос за първа регистрация в Гърция. Разрешено е само пререгистрирането. Не знам как са го направили, но явно е възможно. 

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Или не си чак толкова прост, ама се правиш.

 

 

Хич не е прост, ами се прави на тарикат. Щото така иска с един куршум да удари два (политически) заека:

 

Първо, да поддържа говоренето за "двата стандарта" - лошите западняци пробутват "мръсните си дизели" на източноевропейците.

 

Второ, да си спести социалните бунтове, които са неизбежни, ако се въведат по-строги изисквания към автомобилите в България - наличните и новорегистрираните.

duch

Той бе категоричен, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара. И добави, че законът, забраняващ търговията с некачествени брикети, се забавил, но се очаква да бъде приет от Министерския съвет още следващата седмица.

Във Факултето са му намерили цаката качествена дървесина от Западния парк и парцали на бали.

След решението на МС всички потребители на брикети ще се възползват от ноу хауто на жителите на Факултето или https://www.youtube.com/watch?v=67qC71wLxgQ

дъртреалист

регистрирането на стари автомобили е забранено в Гърция

обаче е позволена минимална пенсия от 1100 евро...

onzitam

Затова и хората си купуваха нови коли без да се притесняват

Купуваха нови след чакането защото поради чакането СТАРИТЕ струваха почти двойно на НОВИТЕ!

Сега, след като си купиш нова кола и я изкараш от магазина, цената веднага е паднал с едни 20-25%.

Тогава, една нова Лада можеше да се шитне веднага за едни 10-12 бона. Мераклии...сервитьори, бармани, месари, продавачи в "Плод и зеленчук", веднага се намираха!

Diocletian
снимка на Diocletian

Явно сме живели в паралелни реалности. Баща ми си купи на два пъти употребявани Лади през 80-те. Обичаше да ги сменя. Едната беше на 2, другата на 5 години. Нито една от двете не е надхвърляла 3000 лв. Таман през 1898 г. пък си купи употребявана Волга пак за около 2-3 бона. Никога не съм чувал някой да е дал 12000 лв. за Лада. Един думна към 8000 за корекомска "валутна", но това е най-високата сума, която съм срещал.

Братя Стругацки
Не можем да забраним вноса на стари коли, не можем да оправим пътищата,че да се движат нови коли по тях, но пък можем да вдигнем данъците!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш