Quantcast
Съдът нареди да се направи екооценка на парк "Пирин" | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът нареди да се направи екооценка на парк "Пирин"

Планът за управлението на парка трябва да се оцени, защото засяга туризма, горското стопанство и бъдещи инвестиции, приема ВАС
526
 Архив СЕГА

Трябва да бъде направена екооцента на Национален парк "Пирин". Това следва от окончателното решението на Върховния административен съд, с което се отменя решението на министъра на околната среда от март 2017 г. такава оценка да не се прави. Става дума за екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на националния парк периода 2014-2023 г.

Петчленният състав потвърждава решението на първата инстанция. Съдиите Диана Добрева, Таня Вачева, Илиана Славовска (докладчик), Анелия Ананиева и Полина Богданова приемат, че обжалваното от министъра решение на първата инстанция е правилно и следва да бъде оставено в сила. Правилен е изводът на тричленният състав, че Законът за опазване на околната среда изисква екологичната оценка да бъде направена едновременно с изготвянето на плана предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност.

В мотивите на окончателното решение се приема, че долната инстанция е анализирала детайлно националното и европейското законодателство по темата за оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда. Безспорно е установено, че проектът за актуализация на плана за управление на парка засяга туризма, горското и селското стопанство, управлението на водни ресурси, ползването на земята. Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, казва още решението, което предстои да бъде публикувано онлайн.

Докато беше Нено Димов беше екоминистър, той стана повод делото да бъде отложено, защото оттегли правомощията на тримата юрисконсулти за процеса, прати молба в съда, че държи да се яви лично, но едновременно пусна и болничен за три дни - от деня преди заседанието, до ден след него. Така на 26 септември м.г. делото беше отложено за януари т.г. Тогава петимата магистрати го обявиха за решено.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нено Димов провокира нови екопротести срещу кабинета

10.04.2019

ЯНА НИКОЛОВА

368 2
Емил Димитров: Опитаха и с мен да направят като с Нено Димов

03.05.2020

Обновена

7228 16
Нено Димов вече е под домашен арест

23.04.2020

Обновена

804 4

Коментари

LePenseur
снимка на LePenseur

Дано изгние в затвора тоя проклетник! Кой го крепи? Вероятно тия, на които той ги крепи.

Kolio1968
Нено беше обещал да си върже релса и да скочи в морето,ако това се случи. Кога???
Памфуций
снимка на Памфуций

Нено не е толкоз прозд... Бачо Валери се кле за релсата.

groznik

Не знам за Нено, ама зелените сега купон ще стегнат. Жалко, че е извънредно положение, иначе сигурно пред Народното събрание щяха да излязат да викат "ура, ура".

LePenseur
снимка на LePenseur

Не само зелените, и аз ще стегна купон, без да съм зелен. Зелените са единствените, които се борят против превръщането на България в бетонирана клоака, каквато тя - България - в продължение на 30 години става.

Памфуций
снимка на Памфуций

Очаквано.

А една релса вече раждясва на един  кей в Бургас  ....

ловkия

Варна.

Под Аспаруховия мост... 

Памфуций
снимка на Памфуций

https://www.segabg.com/hot/simeonov-shchyal-da-skochi-burgaskiya-most-ako-drzhavata-zagubi-deloto-za-lifta-na-bansko

Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя.", заяви пред "Сега" Симеонов, попитан какви ще бъдат действията на кабинета, ако и следващата инстанция потвърди решението на тричленния състав на ВАС. Приетите поправки от правителството в план за управление на национален парк "Пирин"

 

Не ме паникйосвай така, че се замислих дали да не започна и Гинко Билоба барабар с ноотропила.

Влез или се регистрирай за да коментираш