Медия без
политическа реклама

Дело за грабеж на мобилен телефон се точи 15 години

14 Февр. 2019
Илияна Кирилова

Дело за грабеж на мобилен телефон е приключило за 15 години, 1 месец и 22 дни след образуването му. На финала процесът е прекратен заради изтичане на абсолютната давност. За този пореден случай на бавно правосъдие съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това е най-продължителното производство, констатирано от инспекторите по жалбите за бавно правосъдие, разгледани от тях в последните 3 месеца на 2018 г.

Разследването на грабежа е започнало през май 2003 г., а през юли 2018 г. Софийският градски съд е отменил присъдата на долната инстанция и е прекратил делото по давност. Разследващите са работили по делото над 8 години. През това време производството е спирано 4 пъти заради разпита на важен свидетел. Връщано е шест пъти за допълнително разследване от наблюдаващите прокурори. След това съдът два пъти е връщал делото на прокуратурата заради нейни пропуски. Съдът също има вина за забавяне на делото, става ясно от съобщението на инспектората. 

Този казус е един от 102 от заявленията за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок, приети за основателни от инспектората. Максималното обезщетение, което може да бъде получено по тях след споразумение с правосъдния министър, е 10 хил. лв. По информация от Министерството на правосъдието за последните три месеца на 2018 г. са сключени 62 споразумения, по които са платени общо 97 900 лв.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бавно правосъдие