facebook
twitter

България

Бавното правосъдие глътна още 94 хиляди лева

101
 Илияна Кирилова
По някои дела папките стоят неотворени по над 10 години.

94 400 лв. са платени от Министерството на правосъдието като обезщетения за бавно правосъдие само за 3 месеца - от началото на юли до края на септември тази година. Това показват данните от последния доклад по темата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Сумата е платена по 60 споразумения с пострадали от протакането на разследвания и съдебни дела.

За този период са разгледани 131 заявления. За 92 от тях инспекторите приемат, че са основателни. Сред подадените оплаквания има например от пострадал в катастрофа, делото за която е продължило над 19 години. Причина за забавянето е над 17-годишно разследване в Благоевград, констатират от ИВСС. Разследващите са бездействали, а прокуратурата не е изпълнила функциите си по надзор и контрол на разследването. През голяма част от времето делото е спряно, защото не може да бъде намерен извършителят. Той никога не е имал адрес в страната, но е търсен само тук, а не е пуснат за международно издирване.

Друго дело - за кражба на кола, е прекратено след близо 15 години разследване, става ясно още от доклада на инспектората. Оплакването по него е пуснато от обвиняемия. В документа на инспектората се разказва и за гражданско дело за наследство, което е продължило почти 26 години. Процесът е образуван през април 1993 г. в Софийския районен съд и е приключил окончателно през март 2019 г.

От административната процедура за обезщетение за бавно правосъдие могат да се възползват страни по приключени граждански, административни и наказателни дела, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от ИВСС, а след това споразуменията за изплащане на обезщетения се подписват от министъра на правосъдието. Максималната сума, която могат да получат жалбоподателите по този ред, е 10 хил. лв.

По закон главният инспектор на всеки три месеца изпраща на Висшия съдебен съвет данни за установените нарушения, а министърът на правосъдието - за изплатените обезщетения. Законът повелява през половин година съветът да анализира причините за нарушенията и да приема мерки за тяхното отстраняване. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Независимият културен сектор може да бъде спасен със 7 млн. лв.
Независими артисти искат компенсация от държавата

18.03.2020

305
НС и съдът в Сливница са осъдени да платят 393 000 лв. на белгиец

25.02.2020

РАДА НИКОЛОВА

3540 9

Коментари

Умберто Жеко

а колко пари са си прибрали да тупат топката?Поне 2-3 милиона...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×