Медия без
политическа реклама

Дело за кражба на дограма е прекратено след 24 г. протакане

Един от подсъдимите е подал жалба за бавно правосъдие и ще получи до 10 хил. лв. обезщетение

За 22 години "Вояджър 2" стигна до най-далечните планети в Слънчевата система и да се отправи към междузвездното пространство. Това време обаче е недостатъчно, за да приключи дело за кражба на дограма.
Илияна Кирилова
За 22 години "Вояджър 2" стигна до най-далечните планети в Слънчевата система и да се отправи към междузвездното пространство. Това време обаче е недостатъчно, за да приключи дело за кражба на дограма.

Дело за кражба на дограма се е проточило 24 години, 5 месеца и 26 дни. В крайна сметка осъдителната присъда на първата инстанция е отменена заради изтичане на абсолютната давност от 22 години и половина от престъплението, а делото е прекратено. И един от тримата подсъдими е подал жалба за бавно правосъдие, по която държавата ще му плати до 10 хил. лв. обезщетение.

Това е само една от историите, разказани в отчета на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за първите три месеца на годината. Според документа основните забавяния в производството са допуснати по време на разследването, което е продължило близо 14 години. За тях вина имат разследващите и наблюдаващите прокурори. "Разследването е било неефективно, неритмично и недобре организирано", пише в доклада.

Злополучното дело 10 пъти е връщано за допълнително разследване - 9 пъти преди внасянето му в съда и веднъж след това. Съдът също има вина за протакането. 4 години след старта на процеса на първа инстанция, се е наложило той да тръгне отначало с нов съдебен състав. Когато приключва, на Софийския районен съд му отнема 4 години да напише мотивите към осъдителната присъда и така да "пусне" процеса към горната инстанция. 

Казусът с кражбата на дограма не е единственото затлачено дело от последния доклад на инспектората. Сред другите жалби до ИВСС има и от подсъдим в дело за убийство, продължило повече от 16 години.

Има и граждански дела, които се проточват по четвърт век. Такъв е процес за делба, образуван през 1994 г. в Софийския районен съд. Инспекторатът отчита, че делото е сложно, тъй като става дума за четиринадесет поземлени имота, които се делят от девет души. Въпреки това обаче за цялата 1998 г. например е насрочено само едно заседание. През юни 2008 г. е подадена жалба срещу решението на първата инстанция за допускане на делбата. Процедурата по връчването на тази жалба на другите страни за отговор е продължила близо 5 години и половина.

За първите 3 месеца на 2020 г. в ИВСС а постъпили 89 заявления за обезщетения и са разгледани 111. През 2019 г. само по тази административна процедура бяха платени 620 200 лв. обезщетения по 265 споразумения, подписани от министъра на правосъдието с пострадалите от протакането на делата. В първия отчет на ИВСС за тази година ги няма данните за платените суми, които по традиция присъстват в документа.

Отделно всяка година данъкоплатците плащат и милиони по дела по Закона за отговорността на държавата, по което е осъдена прокуратурата, както и милиони заради спечелените в Страсбург искове срещу България.

 

лв. са изплатени през 2019 г. като обезщетения за бавно правосъдие. Това показва сметката от четирите тримесечни доклади на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

 

Още по темата